2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megérkezett Bamakóba az öreg Dacia

2012. január 30. 15:42, utolsó frissítés: 17:33

A Screwdrivers Team flottul vette az akadályokat, a sivatagban gyorsulási versenyt is nyertek. Azonban még haza is kell jöjjenek.


Megérkezett Bamakóba Kurkó Dénes és Csata Zsombor, a Budapest-Bamako két kolozsvári résztvevője. A csapat Facebook-falán megjelent üzenet szerint minden rendben van.

A csapattal akadozott a kapcsolat, mióta Afrikába érkeztek. Afrika egyes vidékein az internet nem egy magától értetődő közszolgáltatás, és vélhetőleg a fáradtság meg a napi több száz kilométeres szakaszok is hozzájárultak ahhoz, hogy a kalandtúra utolsó napjairól egyelőre nem sok információnk van.

A Screwdriver Team blogján az utolsó bejegyzés a 10. napon (január 22) kelt – ekkor a Dacia egy „kiszélesedett” szoci csapattal haladt a sivatagban, és ad-hoc gyorsulási versenyt is nyert. Igaz, a tengerparti szakaszt már muszáj volt kihagyni: a parton található homokkal nem birkózott meg az autójuk. Azelőtt való nap egy több kilométer hosszúságú, elaknásított senki földjén keltek át a marokkói határon Mauritániába.A bejegyzésekből egyébként kiderül, a csapatnak voltak nehézségei, de semmi komoly: az autó túlterhelt, ezért nehezen bírta az autópálya-tempót, a komppal, majd a vámmal kapcsolatos hercehurca, a CB-rádiójukról pedig kiderült, hogy nemcsak drága, de rossz is.

A 36 éves Dacia nagyon jól bírta, pedig „döccent” is: Marokkóban egy kanyar után belefutottak egy, az úton ásott és nem egyértelműen jelzett gödörbe. Néhány percen belül azonban a helyszínen termett néhány berber, és segítettek kiemelni az autót. A Daciát meg is akarták venni, ami nem csoda: francia ikertestvére, a Renault 12-es a mai napig gyakori és megbecsült közlekedési eszköz Afrikában.

A csapat Marokkóban kelt bejegyzése szerint a sivatagban süt a nap, de meglepően hideg van. A táj pedig a Csillagok Háborúja díszleteit idézi. A mezőny a nyugat-szaharai utat nagyrészt aszfalton tette meg, és annyira egyhangú, hogy a megtett távot lassan egyszerűbb földrajzi szélesség szerint mérni.

A csapat arról is írt, hogy szokni kell az afrikai életet: az alkudozást, azt, hogy a tempó kelet-európai szemmel nézve csiga-lassú, sürgetni pedig senkit nem érdemes. A mezőny többi tagjával is megismerkedtek, a szimpatikus, Renault 4-est hajtó vajdaságiakkal, és egy amerikai, nagyon bulis társasággal.

A bamakói megérkezéssel egyébként a Screwdrivers csapat csak az út felét teljesítette. Úgy tervezték, visszafele is a 30 éves Daciával jönnek, ráadásul ezúttal versenyen kívül, "saját szakállukra" utaznak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS