2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szentegyháza kitart felfüggesztett lelkésze mellett

ifj. Haáz Sándor 2003. június 24. 19:41, utolsó frissítés: 18:46

A szentegyházi református egyházközösség 230 lelket számlál, mégis több éve a megosztottság jellemzi. Baktai Béla lelkész hívei kizárták új templomukból Pap Géza püspököt. Ami következik: zárfeltörés, lepecsételés, visszafoglalás.

Szentegyháza lakossága többségében katolikus, a református egyházközösség mindössze 230 lelket számlál. A kisszámú gyülekezet kettészakadásáért az egyik csoport Baktai Béla lelkészt, a másik az Erdélyi Református Egyházkerület püspökét, Pap Gézát hibáztatja.Baktai Béla a ’90-es évek közepén hozta létre az Euthikusz Ifjúsági Gondozó Szolgálatot, amelynek keretén belül diakóniai otthont is működtettek. Ennek névadó ünnepségét idén június 22-én tartották, a ház annak a holland személynek a nevét kapta, aki az épület megépítését anyagilag támogatta. Az Euthikusz létrehozása után Baktai lemondott a lelkipásztori munkáról, hogy minden idejét az árvaházakból kikerült fiatalok gondozására fordítsa.Néhány év múlva visszatért egykori gyülekezetéhez, ahova azonban időközben az Erdélyi Református Egyházkerület Püspöksége új lelkészt nevezett ki. Vajna Jenőt csak a hívek egyik része fogadta el, a másik tábor, ha illegálisan is, de visszaválasztotta magának Baktai Bélát. A püspökség válaszként a parókusi jog megsértéséért két évre felfüggesztette Baktai palástjogát. Ám ezt a döntést sem az őt támogató hívek, sem Baktai nem fogadta el, és kitartva a gyülekezete mellett, továbbra is istentiszteletet tart nekik.A püspök és a hívek is feltörték a templomot

Májusban Pap Géza püspök Szentegyházára érkezett, hogy felavassa azt a templomot, amelyet Baktai szolgálata alatt kezdtek el építeni. A hajlékot magukénak tekintő hívek azonban bezárták az ajtót, és nem engedték be a püspököt és huszonöt fős lelkészi csapatát. Az építkezéshez a legtöbb külföldi támogatást megszerző Baktai Béla és híveinek legnagyobb megdöbbenésére a püspök rendőri jelenlétben felfeszítette a templom ajtaját, majd lepecsételte azt. A helybéliek tanácstalanok, szerintük a püspökség a hibás a kialakult helyzetért.

Miután a püspökség lepecsételte az új, szentkeresztbányai (Szentegyháza egy része) templom ajtaját, Baktai hívei elhatározták, hogy feltépik a püspök által feltett pecsétet, és az istentiszteletet a templomban fogják megtartani. A vasárnapra tervezett templomfeltörés azonban elmaradt, mert a katolikus vallású Bara Mihály már szombaton megtette ezt a református hívek helyett, elmondása szerint az egész gyülekezet nevében cselekedve. Tettét később saját maga jelentette be a rendőrségen.

Pap Géza szerint Baktai Béla elveszítette a választhatósági jogát. Az Erdélyi Református Egyházkerület Püspöksége azt állítja, a lelkész az egyház törvényein kívül álló csoporttal próbálja megtartani a homoródfűrdői ingatlant, amelyet szolgálati ideje alatt külföldi segítségből sikerült megépíteni, de ezt tisztségéből való visszalépésével elveszített.

A szentegyházi polgármester véleménye szerint Baktai távozása után a villa a gyülekezeté kellett volna maradjon, mert telekkönyvileg is a gyülekezeté a terület, ám a püspökséggel szemben álló prezsbitérium által hozott döntés értelmében az épület az Euthikusz Alapítvány tulajdonába került. A homoródi ház eredetileg a szórványból érkező magyar gyerekek nyaraltatását szolgálta. Ma az Euthikusz Alapítvány használja az épületet, és a turizmusból származó bevételt az árvaházból kikerült fiatalok megélhetésére fordítják.


Ki felé kell elszámolni?

Baktai Béla szerint az ügy hátterében az áll, hogy 1996-ban egy árvaházi misszióval kezdtek el foglalkozni. Az árvaházi fiatalok 50 százaléka roma származású volt, amiből a gyülekezeten belül konfliktus keletkezett. A hívek tíz százaléka nem tudta elfogadni, hogy cigány gyerekekkel is foglalkoznak a magyar reformátusok mellett.

Pap Géza és az Erdélyi Református Egyházkerület csúcsvezetése fontosnak tartja a cigánymissziót, ám elmondásuk szerint valahányszor kiszálltak, és Baktai Béla tevékenységét vizsgálták, mindig találtak valamilyen kivetnivalót. Szerintük Baktai a pénzekkel sem úgy bánik, ahogyan azt ők elvárják, elszámolásai nem megfelelőek. Baktai viszont nem tartja fontosnak a püspökség felé való elszámolást, szerinte csak az adományozóknak tartozik ezzel. A német, holland és svájci adományokból eddig is sok mindent megvalósítottak, ezek még ma is segítik úgy az Euthikuszt, mint a szentegyházi egyházközösséget.Baktai hívei továbbra is kitartanak szeretett lelkészük mellett, és nem hajlandók befogadni Fülöp Gábor lelkészt sem, akit a püspökség a helyzetre való tekintettel Vajna Jenő helyett küldött ki. Az ő feladata lenne, hogy a kettészakadt gyülekezetet "összevarja", ám erre jelenleg nem sok kilátás van. "A Baktai Béla által irányított mozgalom az anarchia egyik megnyilvánulási formája, szervezeti formája pedig szekta" -- áll az Erdélyi Református Egyházkerületnak az üggyel kapcsolatos hivatalos tájékoztatójában. A holnapi erdélyi egyházkerületi gyűlésnek szintén a Szentegyházán kialakult helyzet lesz a fő témája.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS