2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

István, a király Erdélyben

Novák Lajos 2003. június 21. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

Több sikertelen próbálkozás után az István, a király rockopera idén július 5-én végre eljut Erdélybe. A Csíksomlyó feletti Hármashalom oltárnál megtartandó ingyenes szabadtéri elõadásra #b#250 ezres#/b# közönségre számítanak a szervezõk.

A nagyszabású elõadás Csíksomlyón, az Ezer székely leány napján mutatkozik be az erdélyi közönségnek. A mû idei, húszéves jubileumán még mindig kuriózumnak számít, olyannyira, hogy a Magyar Televízió élõadásban közvetíti az eseményt. A Bródy-Szörényi szerzõpáros rockoperáját az eredetihez hasonló szereposztásban láthatjuk, a két fõszerepet így ismét Varga Miklós és Vikidál Gyula játssza. A rockopera már régóta ismert és népszerû a határon túl is, hanganyagát a nyolcvanas években a betiltás és a szigorú vámellenõrzések ellenére becsempészték Romániába, pedig a Securitate a hallgatását is büntette.Rosta Mária, a rendezvényt szervezõ Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetõje elmondta, hogy a produkció megszervezése 2002 januárjában kezdõdött. A katolikus egyház támogatta az elõadásnak a szakrális helyen való megrendezését, és a pünkösdi Csíksomlyói Búcsút egy hónappal követõ kulturális eseményt, az Ezer székely leány napját javasolta az elõadás bemutatójára. Az esemény létrejöttét több civil és gazdálkodó szervezet, a magyar kormány és az RMDSZ is támogatja.Szörényi Levente az eseményt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón kifejezte örömét, hogy hosszas próbálkozás után végre Székelyföldön is bemutathatják a rockoperát. Ismét érezheti a magyarság, hogy vannak alapvetõ kapcsok az anyaországi és a határon túli magyarok közötti viszonyban, melyek önmaguktól mûködnek, és amikbe nem kell semmit sem belemagyarázni – fogalmazott a szerzõ.Bródy János, aki az öreg regõs szerepében tûnik fel ismét a darabban, elmondta, izgatottan várja az elõadást, mert minden bizonnyal lesznek olyan nézõk, akik most elõször látják és hallják a rockoperát. Baló György, a Magyar Televízió kulturális igazgatója bejelentette, hogy az MTV2 mûholdon keresztül élõben közvetíti az elõadást, sõt egy werkfilm is készül, amelyet a tervek szerint augusztus 20-án mutatnak be a Magyar Televízióban. Mindent elkövetnek, hogy a lehetõ legszélesebb nyilvánossághoz eljusson a produkció -- hangsúlyozta.

Novák Ferenc rendezõ-koreográfus, a mûvészeti megvalósításokról beszélve kiemelte, hogy rendkívül izgalmas feladat ilyen szakrális-szent helyen elõadást rendezni. Nagy kihívás továbbá, hogy az óriási teret betöltsék, és megfelelõen kihasználják a szereplõk. Csíksomlyón a budapesti királydombi és a színpadi elõadás keverékét láthatja majd a közönség – ígéri a rendezõ. Két színpad lesz, és díszletként a Salvator kápolnát is felhasználják, több ötletet, így a felnégyelés koreográfiáját is az 1983-as budapesti õsbemutatóból veszik át. A csíksomlyói elõadás azonban természetesen új elemekkel gazdagodik, zeneileg kibõvítették, az eredeti anyaghoz képest hosszabb lesz pár énekszám, és a darabot egy sámánisztikus elõképpel, a szarvastánncal indítják, ami nem szerepelt az eredeti elõadásban.

Több erdélyi fiatal színész is szerepel a darabban, a táncosok több mint 80 százaléka erdélyi származású. A Honvéd Együttes táncszínháza, a csíkszeredai Hargita és a sepsiszentgyörgyi Háromszék táncegyüttesek tagjai is lelkesen készülnek az elõadásra. Már a produkció elõtti öt napban elkezdõdnek a próbák: délelõtt a Csíkszeredai sportcsarnokban, délutántól hajnalig pedig Csíksomlyón, a helyszínen tartják a próbákat. A tervek szerint az utolsó két próba teljes értékû lesz, ezeket szintén megtekintheti a közönség.

Vikidál Gyula elmesélte, hogy már 20 évvel ezelõtt is felmerült egy erdélyi elõadás ötlete, de akkor ebben senki sem reménykedett. Most, hogy végre megvalósulhat, úgy érzi, hogy Erdély nagyon várja a produkciót, õ személy szerint pedig jutalomjátéknak tekinti az elõadást. Az Omega hang és fénytechnikáját fogják használni, az elõadás élõ hanggal, zenei alájátszással fog zajlani, a zenészek és az énekesek folyamatosan a próbálnak a stúdióban, derült ki Szörényi Örs produkciós vezetõ technikai ismertetõjébõl. Három óriáskivetítõ gondoskodik arról, hogy a hátsó sorokban helyet foglaló közönség is élvezhesse a produkciót. A rossz idõtõl sem tartanak a szervezõk, az elõadás nem maradhat el, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a közönség esernyõ alatt is kitart, és végignézi a rockoperát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS