2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltûnnek az erdõk, kiszárad az ország?

S.M. 2003. június 13. 19:16, utolsó frissítés: 19:10

Fokozatosan #b#elsivatagosodik#/b# Románia – kongatták meg a vészharangot a vízügyi illetékesek. Az erdõk egyre fokozódó pusztulásában a hétvégén turistáskodók hússütése sem vétlen.

Mint a korábbi években általában, manapság ismét szárazság van Romániában -- a talaj víztartalma a kívánatos szint alá süllyedt. Ráadásul a folyók vízhozama is csökkent, különösen Moldova térségében. „Amit tehetünk a szárazság ellen, hogy ügyelünk a gyûjtõtavakban tárolt vízmennyiségre. Erre azért van szükség, hogy elég tartalékunk legyen, ha a szárazság elhúzódik. A helyzetet ugyanakkor az erdõirtás és az erdõtüzek is súlyosbítják. Az erdõk szerepe nagyon fontos a víz körforgásában, mivel szivacsként mûködnek. Ha kivágjuk, a víz túl hamar és túl gyorsan folyik le, és áradásokat okoz” – állítja Costica Sofronie, az Országos Vízgazdálkodási Társaság igazgatója.

A szárazság jelenleg 7 millió hektárnyi területet sújt, vagyis az ország területének 29,8-át -- áll a Földtani és Agrokémiai Kutatási Központ által készített tanulmányban. A Környezetvédelmi Minisztérium ugyancsak készített egy felmérést, amelyben megemlítik, hogy az ország déli, dél-keleti és keleti régióban mérsékelt a szárazság, és általában mindenik második év bizonyul aszályosabbnak.

Az idõk folyamán a fokozott fakitermelés is csökkentette az erdõ borította területek arányát. Az 1900-ban mért 18 millió hektár 1945-re 9 millióra süllyedt, 1989-re pedig 6 millióra apadt. Ráadásul az ország déli részén lecsökkent a talajvíz mennyisége, ami számos településen a kutak kiszáradásához vezetett.
Katasztrófába torkolló piknikek

Az erdõs vidékek eltûnéséért az emberi gondatlanság is okolható. Az évente több száz hektárt elemésztõ erdõtüzek után jön az elsivatagodás. Az elmúlt hat évben a tûz 1100 hektárnyi tûlevelû és lombhullató faültetvényt tett tönkre. A turisták szabadtéri hússütése torkollik a leggyakrabban katasztrófába. A statisztikák kimutatták, hogy tûzesetek nagyobb számban fordulnak elõ vasárnap és hétfõn, a felügyelet nélkül hagyott hétvégi piknikezõ-tûzrakások után.

Az erdõtüzek egy része tavasszal következik be, azaz márciusban és áprilisban, amiért többnyire a mezõgazdálkodók tehetõk felelõssé, más részük augusztusra. Ezek a turisták mûvei. A legtöbb erdõtûz Prahova, Brassó, Hargita, Kolozs, Hunyad, Fehér és Szeben megyében fordul elõ.

Az utóbbi évek nagyobb tûzeseteit -- a Gorj megyei fenyvesekben, a Retyezátban és Herkulesfürdõn -- csak komoly és hosszas erõfeszítésekkel tudták a tûzoltók megfékezni. Az utóbbi tíz év legnagyobb tûzesete Tulcea-ban pusztított, összesen 52 hektárnyi erdõség esett áldozatául. Az ez évi adatok sem valami biztatóak, májusig már 192 erdõtüzet regisztráltak, amely az összes idei tûzeset 5%-a.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS