2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszületett a kokain ellenszere?

szerk. 2003. június 11. 18:09, utolsó frissítés: 18:09

Az Applied Medical Evolution biotechnológiai cégnek sikerült az, ami az emberi evolúciónak még nem: bizonyos emberi proteineket úgy továbbfejleszteni, hogy ezáltal a #b#immunisakká válhatunk#/b# a kábítószerekkel szemben.

Az Egyesült Államokbeli National Institute of Health pénzügyi támogatásával egy biotechnológiai cég, az Applied Medical Evolution egy olyan enzim kifejlesztésén dolgozik, amely semlegesíti a kokain hatását -- így az túladagolás esetén a kokain ellenszereként is használható. A kutatók eredményei az AME-359 nevû szerrel ígéretesek: azok a patkányok, amelyek túl nagy dózis kokaint kaptak, kivétel nélkül elpusztultak, azonban az AME-359-essel együtt adagolt kokainnak semmilyen hatása nem volt a másik csoport patkányra. Minderrõl az egyesült államokbeli Wired magazin számol be.

Ez az enzim olyan, mint egy olló, darabokra vágja a kokaint -- mondja Dr. Lawrence Bloch, az Applied Medical Evolution pénzügyi osztályának vezetõje -- ha sikerül felbontani a kokaint, mielõtt az agyba jutna, nem lesz semmi hatása. A szakértõk egyetértenek abban, hogy a gyógyszer a kórházak sürgõsségi osztályán


igen hasznos lesz,

azonban nem tudni, hogy segít-e majd leszokni a kokainról. Annak, hogy valakibõl kábítószerfüggõ lesz, nagyon lényeges pszichológiai, valamit szociális összetevõi, befolyásoló körülményei vannak -- mondja Mark Watkins, a Focus Adolescent Services terapeutája -- ahhoz, hogy valaki leszokjon, valóban komoly elhatározás szükséges.

Egy másik, drogfüggõ betegekkel foglalkozó szakértõ szerint a kokain-hatástalanító gyógyszer potenciálisan segíthet a függõség leküzdésében: önmagában egy gyógyszer nem segít sokat, azonban megfelelõ kezeléssel kombinálva hatásos lehet -- mondja Michael Klein, a California Institute of Integral Studies pszichológusa. Az AME-359 tulajdonképpen módosított protein, amely egy, az emberi testben is jelenlevõ enzim fejlettebb változatát alakítja ki.Mi tulajdonképpen az emberi test egy darabját módosítjuk

úgy, hogy valamit sokkal jobban végezzen el, mint azelõtt
-- mondja Bloch. A proteinek módosításának lehetõsége egészen új felfedezés: míg a kisebb molekulákat, melyekbõl a legtöbb gyógyszer készül, könnyû módosítani, a proteineket sokkal nehezebb, mivel nagyon összetett és dinamikus molekulák. Ráadásul a legtöbb kutató eddig azt hitte, hogy az evolúció eleve optimizálta az emberi testben a proteineket, így azok már nem lehetnek a jelenlegieknél jobbak. Azonban a '80-as évek közepén egy Stuart Kaufmann nevû kutató azzal az


irányított evolúció

nevû elképzeléssel állt elõ, hogy fejlõdésük felgyorsításával lehetne a proteineket módosítani -- így azok alkalmazkodni tudnának olyan különleges körülményekhez, mint a kábítószerek, a rák vagy az ízületi gyulladások. Pár évre rá Dr. William Huse, az Applied Molecular Evolution alapítója és jelenlegi elnöke kidolgozott egy olyan technológiát, melynek segítségével a proteinek módosítása gyakorlatba ültethetõ -- ennek segítségével pedig olyan modern egészségügyi problémákkal szemben válhatna védetté az ember, melyeket az evolúció még nem tudott feldolgozni.

Mivel az emberi faj soha nem volt szelektív nyomásnak kitéve -- hiszen egyetlen embercsoport sem találkozott még igazán hosszú távon nagy kokain-adagokkal, a szervezet nem tudja lebontani a kokaint -- mondja Bloch. Ugyanez állhat a rákra, illetve az ízületi gyulladásokra is -- az AME nagy nyereségeket remél attól, hogyha ezekre a betegségekre is sikerül gyógyszert kifejleszteni, hiszen ezeknek lényegesen nagyobb piaca lenne.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS