2024. március 3. vasárnapKornélia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mi kerül az asztalra karácsonykor?

G. L. 2011. december 24. 10:08, utolsó frissítés: 16:38

Mit eszik karácsony este Tamás Sándor? Mire vágyik az éjféli mise után Baricz Gergő? Erdélyi magyar VIP-ek karácsonyi kulináris szokásainak jártunk utána.


Klasszikus a töltöttkáposzta, azt szinte minden megkérdezett eszik a karácsonyi ebéd vagy vacsora alkalmával, de az ünnepi menü olyan részleteit is megosztották velünk a megkérdezett közszereplők, amelyre egyáltalán nem számítottunk.
Albert Csilla színésznő: "Nem is tudom a karácsony estét töltött tojás nélkül elképzelni, számomra az a jellegzetes karácsonyi étel. Persze a szüleim készítenek mindenféle disznóságokat is, van főt sonka, csavart hús és töltöttkáposzta is, de én egyértelműen a töltött tojást emelném ki. Gyerekkorom óta minden évben elkészítjük, egyszerűen összeforrt a karácsonnyal.

Az lehet ennek a magyarázata, hogy 1989 előtt édesanyám már jóval a karácsony előtt elkezdte gyűjteni a tojásokat, mivel akkoriban nem nagyon lehetett kapni, s a végén mindig maradt annyi, hogy karácsony estére töltött tojást is készítsen nekünk. Végül is olcsón oldott meg egy étkezést, és mutatós kaját hozott ki belőle. A pástétom kikerült a kamrából, s a majonézt is megoldotta valahogy. Mostanra olyan szintre fejlesztettük ezt a szokásunkat, hogy már angyalkákat is faragunk a félbe vágott tojásokból, ezeknek még feje és szárnya is van."

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök: "A hagyományos töltöttkáposzta mellett az én családomban az angyal készítette, és fára aggatott mézeskalács figurákat és szíveket eszünk. Persze mindenki tuja, a kicsitől nagyig, hogy azt a nagymama, az édesanyám készítette, de az angyalnak tulajdonítjuk. A mézeskalács mindig friss, puha, omlós és finom.

Karácsony este mindannyian, az egész nagy család egy helyen gyűl össze ünnepelni. Előbb karácsonyi dalokat énekelünk, majd megnézzük, hogy mit hozott az angyal és utána vacsorázunk. Felszabadultan „megtámadjuk” a karácsonyfát, van, aki a fa alatt található szaloncukorból eszik – mert soha nem díszítjük azzal a fát - mások pedig a mézeskalács figurákat kóstolják meg."Istók Angéla klézsei magyartanár: "A kemencében szoktam bélest és kalácsot sütni. A béles egy juhtúróval, krumplival és tojással töltött tészta. A kalács pedig kelt tésztából készül, diós töltelékkel. Ezzel várjuk a vendégeket.

A nagy, karácsonyi ebéd december 25-én van, erre galuskát - nálunk így nevezik a töltöttkáposztát -, készítek. Minden nagyobb ünnepen, mint karácsony, húsvét vagy búcsú. ilyet szoktam. Emellett még savanyított lével csorbát készítek, és az is előfordulhat, hogy franciasaláta is kerül az asztalra."Hegedüs Csilla örökségvédelmi szakember: "Minden évben van egy különleges és egy hagyományos étkezésünk, az előbbit szűk családi körben tartjuk. Akkor az élettársammal és a kislányommal ünnepelünk közösen. Utóbbi esetben a szüleimnél gyűlünk össze. Ha csak magunk vagyunk, akkor nem eszünk disznóhúst: ilyenkor mediterrán stílusban halat vagy pulykacombot sütünk a lerben. Előtte salátát, utána pedig általában egy piskóta tortát is eszünk.

Ilyenkor valami különlegeset szeretnénk, mert a karácsony egyike azoknak az alkalmaknak, amikor nyugodtan leülhetünk, és hosszasan - közben beszélgetve - vacsorázhatunk. Örülünk egymás társaságának. Ehhez különleges étel dukál, amelyet közösen főzzük meg. Az étel elkészítésének pillanatától élvezzük az együttlétet, hogy szórakozhatunk és kikapcsolódhatunk.

Amikor a szüleimnél gyűlünk össze, akkor már a hagyományos tölöttkáposzta, tyúkhúsleves, tyúksült van. Akkor édesanyám főz, mi csak mosogatunk. Ez általában 25-én vagy 26-án délben van, attól függ mikorra sikerül egyeztetni. A szűkebb körben karácsony este ünnepelünk."Vetési Nándor színész: "Az otthoni hagyományos ételek kerülnek az asztalra. Lesz töltöttkáposzta, húsleves és a nálunk szokásos fasírt is. A levest már napokkal azelőtt elkészíti édesanyám, mert úgy tartjuk, akkor jó, ha van ideje összeérni az ízeknek. A finom húsleves télen egyaránt rendkívül jól esik a gyomornak és a szellemnek is.

Régebb még tortát ettünk, hiszen a kis Jézus születésnapját ünnepeljük, és arra az dukál. Viszont az utóbbi időben már valamilyen sütivel helyettesítettük azt, de még mindig úgy tekintek rá, mintha tortának készült volna. Annak nincs rendje, hogy mikor van nálunk a fő karácsonyi étkezés. Ilyenkor sok rokont meglátogatunk, és rendszerint mindenhol megkínálnak, így mire haza érünk már nem mindig vagyunk éhesek. Előfordult már, hogy estebéd lett az ebédből."Bálint Ferenc humorista: "Most még nem tudom mit fogok enni karácsonykor, anyum főz. Ma délután megyek haza Kolozsvárról és megkérdem tőle."Kiss Budai Tibor mesterszakács: "Természetesen tőlünk sem hiányzik a vacsoráról a töltöttkáposzta. A nővérem készíti, és annyiban egyedi, hogy miután a cserépedényt teleraktuk töltelékekkel, apróra vágott káposztával, és egy szép húsos, füstölt csülökkel, az egészet egy gyönyörű szép flekkennel letakarjuk. Ezt tesszük be a kemencébe, ahol legalább 6-7 órát csendes tűzön rotyog.

Ezen kívül szokott lenni svéd halleves, amely gyakorlatilag olyan, mint egy zöldség leves, csak haldarabok vannak benne és természetesen halalaplével készül, paprika és savanyítás nélkül. Ezen kívül még sláger nálunk a pikáns, rántott csirkeszárnyak krumplisalátával. Idén süteménynek Horthy-szelet lesz, ez olyan, mint a mézesszelet, csak középen az egyik töltelék egres dzsem. Karácsony este még az ajándékozás előtt ezzel zabáljuk magunkat degeszre.

Másnap a fiam egy különlegességet, Steak Diane-t fog készíteni. Ez most nagy sláger, a világ nagy szakácsai mind elkészítik. Lényegében egy gombás, dizsoni mustáros, flambírozott marha hátszínszelet.Baricz Gergő énekes: "Karácsonykor nem szeretnék újdonságokat kipróbálni. A hagyományos ízeket részesítem előnyben ilyenkor. Ragaszkodom a töltöttkáposztámhoz, vagy a sütőben sült sonkámhoz az éjféli mise után. A sütemények közül édesanyám kemencében sült bejglije és kalácsa a kedvencem. A karácsony esti éjféli – most már kilenc vagy tíz óra körüli – mise utáni vacsoráért vagyok oda. Ennek más hangulata van, mint más napokon, olyan békés, jól érezzük magunkat, mert együtt van a család. Az egész este nagyon hangulatos, attól kezdve, hogy bemegyünk a családdal közösen a templomba egészen a vacsoráig, minden."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS