2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Állva pisilek/És ülve kakálok.” A Rolls Frakció tündöklése és bukása

Novák Csaba Zoltán-Tóth Eszter 2011. december 17. 11:07, utolsó frissítés: 2011. december 19. 09:08

Hogyan lehetetlenítették el egy tévéadás miatt az 1980-as évek elején Magyarország egyik legsikeresebb együttesét?

Miért kavarhatott botrányt egy tévéadás, melyben a Rolls Frakciónak ezt a számát adták le az 1980-as évek elejének Magyarországán? A tévéadás után hogyan lehetetlenítették el a sikeres zenekart? Erről és az 1980-as évek elejének popzenei cenzúrájáról is szól e heti írásunk.Manapság a Bikini együttes frontemberéről, D. Nagy Lajosról csak a szűkebb, zeneértő közönség tudja, hogy pályafutását a Rolls Frakcióban kezdte. Az sem közismert, hogy eredetileg a Rolls Frakcióban énekelte az énekes az Adj helyet magad mellett című dalt. A hetvenes évek második felébena Rolls zenekar klasszikus rockzenét játszott

és még egy ideig a Piramis zenekar is támogatta őket. A zenekar Trunkos András bőgős, szövegíró, dalszerző érkezésével, Rolls Frakció néven váltott egyéniséget, stílust és vált ún. újhullámos zenekarrá a következő felállással: D. Nagy Lajos (ének), Tóth Csaba (gitár), Trunkos András (basszusgitár), Tóth Miklós (billentyűsök), Óbert Tibor (dob), Donászy Tibor (dob), Dzodzoglu Jorgosz (konga), Hadnagy László (konga).Ebben az időben már működött az URH és a Bizottság is. A zenekar a három T (Tűrt, Támogatott, Tiltott) országában a megtűrt státusból,


önerőből építette fel magát

és lett a magyar újhullám egyik meghatározó bandája. A Rolls Frakció merész és szókimondó szövegeivel, „botrányos” magaviseletével hamarosan kivívta a hatalom nemtetszését és járta a maga útját, amelynek végállomásán már körvonalazódott a Tiltott céltábla. A belvárosi üvegházban pl. a korabeli magyar zenei (és nem csak) valóság totális kritikáját fogalmazták meg.Az első komolyabb balhét az váltotta ki, hogy Trunkosék egy Népszabadságos trikóra női nemi szervet festettek és úgy léptek fel. Trunkost eltiltották, így egy ideig a színpad mögött játszott. A zenekarnak végül egy albuma jelenhetett meg, de méregfogaitól megfosztották, erősen cenzúrázták.

A Rolls Frakció – annak ellenére, hogy hivatalosan nem támogatták az együttest – pályafutása csúcsán állt, amikor 1982. augusztus 22-én a Népstadion-kertben fellépett. Aznap – Dalos ügynök jelentése szerint – politikai kaszinójátékot rendeztek, a Hobo Blues Band, a Mini és a Lord együttesek is játszottak.D. Nagy Lajos vele készített interjúnkban mesélte, hogy barátaik barna csomagolópapírral a nyakukban, szendvicsemberekként egy-két napig sétálgattak aluljárókban. A csomagolópapírra felírták a koncertek helyét és időpontját, így szájról szájra terjedt a városban, mikor lesz fellépésük.


1982 nyarán már teltházas koncerteket adtak.

A koncerteken a tomboló közönség soraiban elrejtőzni próbáltak a titkosszolgálat emberei, azonban nem nagyon sikerült nekik. D. Nagy Lajos így emlékezett vissza rájuk: „Onnan tudtuk, hogy ki a tégla, hogy profi felvevőkészülékük volt, és igyekeztek az első sorokba állni”.

A Népstadion-kerti koncertet a Magyar Televízió Egymillió forintos hangjegy című műsora 1982. október 23-án adta le. D. N. Lajos így idézte fel a történteket: „A Népstadion-kerti koncert nagy zenei seregszemle volt. És azon nagyon nagy sikerünk volt. Felvették, de nyugodtak voltunk, mert biztosak voltunk benne, hogy ezt úgyse adják le. Nem tudom, hogy véletlenül lett-e, pont október 23-ára tették az adást. Az szombat volt. (…) És este hat órakor lement. (...) B. Tóth Laci volt a bemondó, és mondta, hogy «hát kedves hölgyeim és uraim, most nagyon figyeljenek, mert olyat fognak látni és hallani, amit még nem hallottak, nem láttak.» Én ültem a tévé előtt, és egyre sápadtabb voltam. Baráti körben néztem meg. És amikor vége lett, azt mondtam, na azt hiszem, itt vége a zenekarnak. És elindult a hatalmas támadás, leszakadt az ég, akkor mindenki nekünk ugrott. Még a Hofi-kabaréban is benne voltunk szilveszterkor, utána koncerten ott voltak a rendőrök, mondták, üljek be a kocsiba egy kicsit, beszélgessünk. Ami a legnagyobb tragédia volt, az az, hogy iszonyú nagy kereslet volt a zenekarra. A harmincnapos hónapból huszonkilencet kellett volna játszani, rengeteg meghívásunk volt, de mindegyik helyen lemondták a fellépési engedélyt. Gyakorlatilag lehetetlenné tették. Itt indult el a zenekarnak a végjátéka és aztán ez okozta azt, hogy előbb-utóbb a srácok elmentek külföldre, mert nem bírták ezt a klímát.”

Az ominózus felvétel: Fejezetek egy kisiskolás naplójából
Trunkos egy interjúban így emlékszik vissza a Hofi Gézás történetre: „Így van, a szilveszteri műsorban foglalkozott az esettel. Én a Madách téren laktam akkor, ő pedig az Anker közben, és egyszer ott láttuk, úgyhogy odamentünk, megkérdeztük, hogy mi volt ez pontosan, és mondta, hogy igen, szóltak neki, hogy erre reagálni kell. Kérdeztem, hogy ő most mit csinálna a helyemben. Mondta, hogy ki kell nyalni egy segget. És ha eltévesztem? – kérdeztem. Akkor egy másik segget kell kinyalni – hangzott a válasz.”

Hofi Géza műsora, 19:48-tól látható a Rolls Frakcióra utaló részEz a történet jó példa arra is, hogy egy 1980-as évek eleji tévéadás milyen nagy hatással lehetett egy zenekar életére. Az addig tűrt kategóriában levő együttes tiltottá vált, fellépéseiket ellehetetlenítették. A szocialista időszakban az a zenekar léphetet fel, amelynek működési engedélye volt az Országos Rendező Irodától (erről bővebben itt lehet olvasni).

Ehhez minden egyes fellépés előtt rendőrségi engedélyt kellett kérni. Mivel a Rolls Frakció fellépéseit sorozatban tiltották le, az ifjúsági klubok vezetői nem is merték vállalni azt a kockázatot, hogy meghívják őket.Az ellehetetlenítés folyamata jól követhető Dalos ügynök jelentéseiből is. 1982. november 28-án és december 16-án a Rolls Frakció fellépett a Csepeli Munkásotthon Ifjúsági Klubjában, 1982. december 29-én a KEK-en. A továbbiakban több fellépésről nem jelentett az ügynök. A zenekar tagjainak nagy része


az emigrációt választotta.

Tóth Miklós billentyűs, aki azóta sem költözött vissza Magyarországra, egy vele készített interjúban azt nyilatkozta, hogy a botránykeltő adás után tiltakozó levelet kaptak a Partizánszövetségtől is. Tóth Miklós befizetett egy három napos külföldi útra, és kint maradt, korabeli szóhasználattal élve disszidált. Jelenleg az USÁ-ban él.

D. Nagy Lajos is kénytelen volt külföldre távozni, azonban hamarosan visszatért és csatlakozott a Nagy Feró nélkül maradt ős-Bikinihez: „Egy darabig keresgéltem a helyemet akkor. Hát úgy gondoltam, hogy elég nehéz lesz. Voltak barátaim, akik SZOT üdülőkben léptek fel. Egy gitárral Beatles dalokat énekeltem, csináltam egy műsort. Aztán amikor megkaptam az útlevelet, egyszercsak mondták, hogy itt az útlevél, csak menjek. És akkor kimentem Londonba, azt hittem, kint maradok. De rá kellett jönnöm, hogy másról beszélünk. Nem ott nőttem fel, másképp látjuk a világot.”

Dalos ügynök 1985. október 11-i jelentésében már arról számolt be, hogy a Bikini együttes újjáalakult, énekese D. Nagy Lajos lett. Arról, hogy miért őt választották új énekesnek, Németh Alajos, az együttes vezetője mesélt: „A sors akaratából találkoztam akkor a D. Naggyal. Már találkozgattunk az Éva sörbárban sokat, mert odajött a barátnőkkel. Angol könyv volt a hóna alatt, volt egy csíkos gatya rajta. Fantasztikusan érdekes egyéniség volt.”

Németh Alajos, a Bikini együttes vezetője a vele készített interjúban azt hangsúlyozta, hogy a Bikini megalakulásakor, 1985 októberében


már nem volt annyira erős a hatalom,

így a cenzúra szorítása sem, mint egy pár évvel korábban. „Aztán a Bikini mire odakerült, már amit azelőtt öt évvel még letiltottak, azt már a Bikininek engedték. És pont az elsők voltunk, akiknek engedték ezeket a szövegeket is. Meggyengült a rendszer. Az egész, úgy, ahogy van, korhadni kezdett, ez érezhető volt – a fegyelme, a régi tányérsapkás, csúnyán néző rendőrök is mintha hígulni látszottak volna.”

Ennek a jelenségnek tudható be az a tény, hogy a Bikin több Rolls Frakció- dalt (Ízzik a tavaszi délután, Adj helyet magad mellett, Katica, Elfogynak szavaim stb.) is át-, illetve feldolgozott és beépített a repertoárjába.

Ízzik a tavaszi délutánEzek a dalok a zenekar egyre növekvő népszerűségével elindultak az ismertség útjára. A Bikini befutásának története azonban már egy következő történet. A Rolls Frakció felfutása, majd ellehetetlenítése ma már rockzenetörténeti tény. Felidézésével rávilágítottunk arra, hogyan működött a cenzúra a gyakorlatban és hogyan volt döntő hatással emberi sorsok alakulására a diktatúra.

A Rolls Frakció együttes 2009-es ünnepi műsora itt megtekinthető.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS