2023. február 8. szerdaAranka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Olcsón jót? A kolozsvári menzákat teszteltük

Gál László 2011. október 18. 17:39, utolsó frissítés: 2011. október 19. 16:58

Hol lehet olcsón jóllakni, hol spórolják ki a vizet is a levesből, hol a legintenzívebbek a szagok, miért nem látunk sovány végzős teológust: hét egyetemista étkezdében nyomoztunk.


Hét, kolozsvári egyetemisták számára fenntartott, vagy egyetemisták által gyakran látogatott étkezdét teszteltünk. Az értékelésnél az ételek íze, a mennyisége, ára és változatossága mellett figyelembe vettük a menza higiéniai állapotát, a kiszolgálás gyorsaságát is. Mindegyiket egyszer kerestük fel, nem adtunk második lehetőséget a javításra, és ha volt rá mód, akkor az étkezde ajánlatát, a napi menüt fogyasztottuk.


A Babeş–Bolyai Tudományegyetem központi étkezdéje (Haşdeu-kantin)

Kolozsvár első számú diákmenzájához, a fő viszonyítási ponthoz mentem először kajálni. A pultnál több tíz méteres sor fogadott, pedig a déli csúcsidő után értem oda, amikor még bő a választék, de elvben kevesebben vannak. Húsz percet kellett sorban állnom, hogy végre kiszolgáljanak. Korgó gyomorral ez elég kellemetlen.Napi menü nincs, ezért szabadon válogattunk a bő kínálatból: babgulyás, panírozott sajt, krumplipüré és savanyúság. Az ételek íze viszonylag rendben volt, csak a paszulylevest sózták el. De azért még meg lehetett enni, vagy inni, mert inkább ízesített lé volt, mint egy kiadós leves. A főétel állagában és ízében megfelelő volt, viszont nagynak semmiképp nem nevezném az adagot. Olcsón kijöttünk - 7,40 lejt fizettünk összesen -, de nem ettük degeszre magunkat, csak épp már nem korgott a gyomrunk.

A terem, az edények és evőeszközök is tiszták voltak, és a kajaszagot is el lehetett viselni, egyedül a kézmosási lehetőség van ügyetlenül megoldva. Előnye a többihez képest, hogy van mikrohullámú-sütő, tehát saját magad újramelegítheted az ételed. Plusz nagyon sokáig tart nyitva. Tőlünk ez a lehetséges 35-ből 26 pontot ért.

Kinek ajánljuk: minden egyetemistának

Az Agronómia kantinja

Először azt hittem, hogy rossz helyre, egy étterembe keveredtem – még meg is kérdeztem, hogy tényleg jó helyen járok-e – aztán a kajálás után már egyértelműen tudtam, hogy tényleg egy egyetemi menzán jártam.

Már látványában is furcsa volt, mert sehol sem találtam a pultot, helyette asztalok, étlap és pincérek fogadtak. Leültem és válogattam, majd jöttek és felvették a rendelést. A zöldbabgulyást hamar ki is hozták, viszont a másodikra – sült krumpli és bécsi szelet – már bő negyedórát kellett várni. És ez a kisebb probléma.

A levest – csak a rend kedvéért nevezem annak, mert négyötöd részt léből és egyötöd részt zöldbabból állt – bőven mérték, de hiába, mert egyáltalán nem laktatott. A későre felszolgált sült krumpli tocsogott az olajban, így csak az „vigasztalt”, hogy keveset adtak, és nem lettem rosszul tőle. Konkrétan annyira keveset, hogy éhesen jöttem ki egy 10 lejes menü elfogyasztása után. Ez így pénzkidobás. Emellett a nyitvatartási periódus is rövid, így a 35-ből tőlünk csak 21 pontot kapott.

Kinek ajánljuk: jó szívvel inkább nem ajánljuk senkinek

A Protestáns Teológiai intézet konviktusa

A Protestáns Teológiai Intézet étkezdéjének két nagy hátránya van: egyrészt körülményes az ételrendelés, hiszen legalább egy nappal korábban meg kell venni az ebédjegyet, tehát előre kell tervezni, nem lehet csak úgy besétálni. Másrészt nincs választék. Egy nap csak egyfélét főznek, ha előre megvetted és nem ízlik, legfeljebb eladhatod a jegyet. A napi menü egységesen 9 lej.Karfiolleves, tejfölös szelet makarónival és egy negyed kenyér volt a menü aznap, amikor ott jártam. A karfiollevest bőségesen és tartalmasan mérték, nem lehet panaszom, viszont attól még karfiolleves maradt, amit ha választhatnék, kimaradna. De ízre jó volt, és a tejfölös szelet makarónival is finom és bőséges volt. A hely egyértelmű előnye a nagy mennyiségű kaja, amelyből két gyengébb étkű egyetemista is jóllakhat. Pláne, ha már megismerkedtek a konyhás nénikkel, akik kérésre kisebb repetát is adnak. Nem véletlen, hogy nem látni egyetlen sovány végzős teológust sem.Ezek után már csak kisebb probléma, hogy csak kora délután van nyitva – igaz, akkor gyorsan kiszolgálnak – és a kézmosási lehetőség nincs egyértelműen feltüntetve. A mi értékelésünk szerint ez 23 pont.

Kinek ajánljuk: akinek a mennyiség a legfontosabb


Az Unitárius Kollégium konviktusa

A teológiához hasonlóan itt sincs választék, napi egy menü van, ha tetszik jó, ha nem, lehet máshol kajálni. Előnye viszont, hogy nem kell előre rendelni, elég csak bemenni és kérni, ha megtetszik a menü, amelynek ára egységesen 10 lej. Az étkezde nyitvatartási időszaka is hosszabb, mert a kollégium diákjai és a bentlakó egyetemisták is itt étkeznek. Emiatt csúcsidőben jó néhány percre sorban is kell állni.Görög rizses leves, spenót fasírttal, illetve piskóta volt a napi menü. Az ételek finomak és kiadósak voltak, de ez elvárható, hiszen az a cég üzemelteti a menzát, amely a szembe lévő Culina Nostra Bisztrót is. Sőt a konviktusi menü ott is szerepel a napi ajánlatban. Az adagok is megfelelőek voltak, jól lehetett lakni vele.A menza és az evőeszközök tiszták voltak, a mosdó könnyen megközelíthető. A virágdekorációról viszont úgy éreztem, hogy teljesen fölösleges. A mi értékelésünk szerint ez 24 pont.

Kinek ajánljuk: a magyaros ízek kedvelőinek


A Polgármesteri Hivatal szegénykonyhája

Az ajtón felirat: munkásruhában nem szabad bemenni. Ez bizony árulkodik a benti körülményekről is. Bár a menza teljen felszerelt, az első benyomás, a szag egyáltalán nem kellemes: a különböző ételek illata keveredik némi izzadtságszaggal. A tesztelt menzák közül ez az egyetlen, amelynek értékelésében egyértelműen negatívan befolyásoló tényező volt az illat.Egy fél órával a zárás előtt értem oda, így a 11,5 lejes napi menüből (paradicsomos csirkeleves, borjúpörkölt burgonyapürével és zsemlével) már nem kaptam, helyette burgonyából és babból készült főzeléket ettem kolbásszal, amelyért összesen 6 lejt fizettem. Az étel tartalmas, bőséges és annak ellenére, hogy a főzelék összetevői számomra szokatlanok tűntek, összességében finom volt.

Ami a menza egyértelmű hátránya még, hogy már 16 órakor bezár, tehát a többihez képest is elég szűk a nyitvatartási ideje. Szerintünk ez 35-ből 20 pont.

Kinek ajánljuk: aki arra jár, és megtetszik a kínálat

Pontozásunk itt nézheted meg:


galeria_3679.jpg
Nézd meg, hogy állt össze a pontozás!


Memo 10

Jobb benyomást tett a polgármesteri hivatal másik menzája, a Memo 10. Bár folyamatosan jöttek a vendégek, fennakadás nélkül, gyorsan kiszolgáltak. Az új létesítmény tiszta, minden fölösleges szagtól mentes volt.

Kétféle napi menüt kínáltak, mindkettő 11,90 lejbe került és hússal készült. A vegetáriánusoknak egyébként egyetlen helyszínen sem készítettek külön kedvezményes kaját, legfeljebb a napi kínálatból válogathatják össze igényeik szerint, mint itt is.Csirkemelles csorba, mexikói zöldségek roston sült csirkemellel és zsemle volt az a menü, amelyet megkóstoltam. Az ételek finomak és tartalmasak voltak, simán jól lehetett lakni vele. A roston sült csirkemell az egész teszt legfinomabban elkészített étke volt, ízes és omlós: pont amilyennek szeretjük. Tőlünk ezért a Memo 10 28 pontot kapott.

Kinek ajánljuk: aki finomat, jó áron akar kajálni

A Műszaki Egyetem Hajnal negyedi étkezdéje

A konyha és az étkezde összenyitása az étkezde érdekessége, hiszen látod, milyen körülmények között készül az étel – viszont emiatt a szagok is intenzívebbek. Az első konkrét hiányosság, hogy hiányzik a világos eligazítás, hogy milyen ételekkel is szolgálnak, a felhozatal nem igazán nézhető meg. Vaktában választok szín és állag szerint, rámutatással.Az ételek átlagosak, a krumplileves főként lé, a petrezselymes burgonya és (párolt?) hús jellegtelen, a savanyúság viszont nagyon finom. Az ár kifejezetten egyetemista barát: 6,9 lejből jött ki az egész menü. Az asztalon látok sót és borsot, csapvizet is lehet inni. Ez az átlag. 23 pontot szavaztam meg neki.

Kinek ajánljuk: az extra csóró egyetemistának, akit az sem zavar, ha közben egy csöves alszik a menza bejárati lépcsőjénTe melyik menzát ajánlod?


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS