2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A hatóság csak az ortodoxokban bízik

szerk. 2003. május 14. 15:49, utolsó frissítés: 15:44

A hazai hatalmi szerkezetben kizárólag az ortodox vallásúak elõtt áll nyitva a szakmai elõmenetel. Az RMDSZ és a PSD paktuma ellenére a székely megyékben sem neveznek ki magyar tiszteket.

A hadsereget, a rendõrséget, a polgárõrséget és a titkosszolgálatokat kizárólag ortodox vallású tisztek vezetik -- állítja írásában a Cotidianul napilap, a római katolikusok, görög katolikusok, protestánsok, reformátusok, neoprotestánsok stb. esetében a vallási diszkrimináció mûködik. Az írás szerzõje elismeri, a hátrányos megkülönböztetés meglétét nem lehet egyértelmûen bizonyítani, de tény, hogy az érintett intézmények belsõ biztonságát felügyelõ tisztek csak az ortodox vallásúak elõléptetését hagyják jóvá. Az ellenõrzés egyszerû, mivel a sorozási/elõléptetési kérdõíveken minden esetben rákérdeznek a vallásra. Az esetleges elutasítás hivatalos indoklásában sehol sem szerepel a vallás.

A rendõrség és a csendõrség vezetõségének képviselõi a lap érdeklõdésére közölték, hogy valóban nincsenek más vallású személyek a központi felsõvezetésben. Ám érvelésük szerint ez semmi esetre sem a diszkrimináció eredménye, hanem annak köszönhetõ, hogy a nem-ortodoxok kisebb számban jelentkeznek vezetõ tisztségekre.

A lap kiemeli, hogy Hargita, Maros és Kovászna megyékben szintén kizárólag ortodox tiszteket találni. Ezzel kapcsolatban Frunda György RMDSZ-szenátort idézik, aki szerint itt az etnikai diszkrimináció is fontos szempont.

Elmondása szerint az RMDSZ és a kormánypárt által aláírt 2003-as együttmûködési megállapodás ugyan elõírja, hogy a rendõrség és csendõrség vezetésébe magyar tiszteket is ki kell nevezni, ez azonban nem történt meg, és nem is valószínû, hogy megtörténhet. Frunda szerint a kialakult helyzet részben a román hatóságok elavult mentalitásával magyarázható, amely szerint nem kell megbízni a más vallásúakban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS