2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aki az internetrõl tanul véreshurka-dobálást

S.M. 2003. május 08. 17:33, utolsó frissítés: 17:33

Az internetes keresõkbe beírt fogalmak gyakorisága alapján könnyen fel lehet mérni, hogy éppen mi tartja lázban a világot. A jelenleg abszolút sláger SARS-vírus és Avril Lavigne mellett vannak, akik #b#furcsább#/b# dolgok után kutatnak.

Trópikus hal-eutanázia

Az MSN, a Microsoft internetes portálja összeállított egy listát azokból a szavakból és kifejezésekbõl, amelyekre a legkevesebben -- alig tucatnyian -- kerestek rá, sõt, nagyrészükre egyetlen egy netezõ volt csak kíváncsi. Összeállításuk némi betekintés szeretett volna nyújtani azon névtelen web-használók hétköznapjaiba, akik valami nagyon különleges tárgykörben kutattak információ után.

A lista tetején „a pinceaszkával sétálni” kifejezés szerepel, ami elsõre talán elég furcsán hangzik, de ez egy valóban létezõ oldal a Brit Természettudományi Múzeum honlapján. A netezõk érdekes hobbiiról is árulkodik a lista: emberekrõl, akik meztelenül szeretnének petanque-ot játszani, vagy a haverjaikkal véreshurkát dobálni. A repülõ seprûnyél és a süniház-készítés titka, szintén komolyan foglalkoztatja egy-két netezõ társunkat.

Annak az illetõnek, aki a trópusi halak eutanáziájára keresett rá, valószínûleg tragédia érte a házi kedvencét, és humánus módon szerette volna átsegíteni a másvilágra. Szintén egy elõreláthatatlan incidens történhetett, amikor valaki – egy jósnõ? -- arra próbált választ találni, hogy hogyan tisztíthatná meg a kristálygömbjét. A szendvics megemésztési módja iránt érdeklõdõ pedig valószínûleg nagyon unatkozhatott az ebédje elfogyasztása közben.

Egyes keresések egyenesen bizarrnak mondhatók: vajon mi járhatott annak a személynek a fejében, aki a „virtuális liba-dudálás”, vagy a „majom-origami” után nyomozott. „Nem mindenki kizárólag hír avagy pletykarovat fogyasztó” -- fûzte hozzá kommentárját Robin Kellet, az MSN marketing menedzsere.


„Lásd el a Google baját!”

Az MSN rácsodálkozása a legbizarrabb keresésekre kicsit furcsának tûnhet, ugyanis a Google-t használók tábora már régóta ûzi ezt a sportot. A cél: megtalálni azt a legfurcsább kétszavas szókapcsolatot, amelyre a Google keresõjének egyetlen egy találata van. Sok internetezõnek vált ez valóságos hobbijává, így született meg a googlewhack („google-elnadrágoló”) oldal ötlete.

„Rengeteg ember – beleértve engem is – szórakozik évek óta ezzel a fajta kereséssel. Ez egy természetes megnyilvánulása az emberi kíváncsiságnak. Én csak egyszerûen googlewhacking-nek („lásd el a google baját”) neveztem el” – meséli Gary Stock, az oldal atyja. Az oldalra bárki feltöltheti a maga egyszeri googletalálatát. A „whackelés”-nek azonban szigorú szabályai vannak: például tilos a feltöltésüknél idézõjelet használni, mert akkor a Google keresõje könnyen megtalálhatja.

A keresés eredménye legalább három kritériumot ki kell elégítsen. A kapott szavaknak szerepelniük kell a szótárban, amelynek ellenõrzését a dictionary.com-on lehet elvégezni. Ha ismerõs számára a szó, a whackelõ továbbléphet. A Google keresõje már automatikusan garantálja a whack egyediségét is: ha azt írja ki, hogy „Eredmény 1 - 1 az 1-bõl”, akkor sikeres volt az akció. A Google minden találatból egy rövid szövegrészletet is bemutat, de ha ez inkább egy szó-listának néz ki, akkor mégiscsak tovább kell keresgélni.

Az ügy hátulütõje, hogy az oldal üzemeltetõinek minden – technikai -- igyekezete ellenére a Google már az õ oldalukat is figyeli, ezért a legutóbbi 2000 egyedi szókapcsolat-feltöltés most már – a legnagyobb bánatukra -- megjelenik a keresõben, és ezáltal elveszti egyediségét. A Googlewhack jelenleg 142 ezer egyedi találatot tárol.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS