2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Y generáció: ezek a mai fiatalok?

kérdezett: Gál László 2011. szeptember 08. 13:49, utolsó frissítés: 15:54

Problémás helyzetek, gyakori munkahelycsere, minimális intimitás, megváltozott női és férfi szerepek, internetfüggőség. Hogyan tovább Y generáció? #b#[interjú]#/b#


A munka, a párkapcsolat, a táplálkozás, a szerfogyasztás és a közösségi kapcsolatok viszonyában az Y generációról Krizbai Tímea klinikai pszichológussal, a Sapientia EMTE Közegészség politikák szak oktatójával beszélgettünk.

Ki tartozik az Y generációba?

A ’70-es évek közepe és a rendszerváltás között született embereket tekintjük Y generáció tagjainak. Ők már megváltozott koncepcióval rendelkeznek a világról és az életről. Az őket megelőző X generáció tagjai inkább próbálnak megfelelni a szabályoknak, és más értékrend szerint élnek.


Mi indokolta a változást? Miért alakult ki az Y generáció?Elsősorban a virtuális világ létrejötte váltotta ki a változást. Rengeteg ingernek és elvárásnak kell megfelelniük, és ez váltotta ki, hogy teljesen más irányba indult a fejlődésük. A generáció tagjai kiskoruktól problémás helyzeteknek vannak kitéve, állandóan tapasztalatokat kell szerezniük, hogy felfedezzék a világot. Folyamatos kapcsolatuk az internettel és a modern technológiával oda vezetett, hogy megváltozott a dolgokhoz való viszonyuk és az értékrendjük, sőt az érzelemkifejezési rendszerük is.Az intim kapcsolatok áttevődtek a virtuális térbe. Társas kapcsolatokat a Facebookon, vagy ehhez hasonló közösségi oldalakon alakítanak ki. Kevesebb a valós találkozás, mert a felgyorsult tempó miatt már nincs rá idő.


Miért kapta az Y generáció nevet?

Egy folyamat eredménye. A baby boom korszak után következett az X generáció. A folyamatban az X generáció után jött az Y generáció, mint az ABC-ben. Most már egy Z generáció is látszik kialakulni, amely ismét teljesen más szabályrendszer alapján működhet.


Az elmúlt időszakban megjelent cikkekben, legalábbis azokban, amiket olvastam, kicsit mintha lesajnálóan beszélnének az Y generációról. Szerinted ez valós?

Én nem gondolom, hogy lenézésről vagy lesajnálásról lenne szó. Egy X generációban felnőtt embernek teljesen más az értékrendszere, ezért is óriási nagy az ellentét a két generáció között. Nehezen értik meg, hogy milyen értékeket képviselnek az Y generáció tagjai.

Pszichológiai szempontból számomra azért érdekes a téma, mert tudjuk, hogy az Y generáció körében egyre nagyobb mértékben alakul ki depresszió, érzelmi zavarok és különböző specifikus fóbiák. Ez arra ösztönöz minket, pszichológusokat, hogy a háttérdinamikáját keressük ennek a jelenségnek. Úgy látjuk, hogy az Y generáció tagjainak érzelmi deficitjük van. Nem alakulnak ki náluk a megfelelő érzelmi megküzdési stratégiáik és nem tapasztalják meg a kapcsolati intimitást. Lehet, hogy bizonyos felületen tudnak gazdálkodni a meglévő kompetenciájukkal, de súlyosabb stresszhelyzetben gyakrabban lesznek depressziósak, mert nem tudják az érzelmi arzenáljukat felhasználni arra, hogy kikerüljenek ebből.


Hogyan viszonyulnak a munkához az Y generáció tagjai?

Az Y generáció a munkaerőpiacot egy dinamikus térnek tekinti, ahol folyamatosan váltogathatja munkahelyeit. Tagja szabadon eldöntheti, hogy van-e kedve dolgozni egy adott munkahelyen. Kevésbé kötelezik el magukat egy munkával szemben, mint az X generáció tagjai. Nem felül- és alárendeltségi viszonyban gondolkodnak a munkáról, hanem win-win helyzetben, tehát elképzeléseik szerint a főnökkel együtt alkotnak egy csapatot, és közösen hoznak létre valamit.

Nyitottak a virtuális kapcsolatok irányába is. Megszokott, hogy a főnökétől neten vagy telefonon kapja a feladatait. Lehet például a főnöke holland, és egy hónapban csak egyszer találkozik vele. Nincs szüksége arra, hogy folyamatosan találkozzanak és gyűlésezzenek. Nyitott arra, hogy egy internetes videokonferencián keresztül történjenek a megbeszélések. A jelen összes technológiáját felhasználja, és végzi feladatát. Nem szükséges számára, hogy irodához kötötten dolgozzon, hanem a technológia segítségével egy fa tövében is el tudja végezni a munkáját. Addig marad egy közegben, amíg számára az elégtételt nyújt. Amikor már nő a szorongása, könnyen otthagyja a munkahelyét. Ugyanakkor a generáció képviselői kompetenciákkal jól felruházottak, több idegen nyelvet beszélnek, értenek a technológiához.


Párkapcsolat terén milyen változások figyelhetők meg?

Ezelőtt azt gondoltuk a párkapcsolatról, hogy az intimitásról, az érzelmek kifejezéséről és az őszinteségről szól. Ezzel szemben az Y-oknak az a jelmondata: egyszer élünk, mindent ki kell használni. Ezzel gátat tesznek az érzelmek kifejezése elé. Ha valami nem tetszik a generáció tagjainak, vagy valami negatív érzelemmel találkoznak, nagyon gyorsan otthagyják a kapcsolatot, és újat keresnek. Nem arra törekednek, hogy a negatív élményt feloldják, hanem helyette más pozitív élményeket szeretnének megtapasztalni.

A negatív érzelmekre nehezen találnak konfliktuskezelési módokat, ezért a párkapcsolataik nagyon sokszor felületesek. Kevésbé hangsúlyos a párok közötti kommunikáció és intimitás. Inkább a közönség előtti megjelenésen, a szórakozáson és a lazuláson van a párkapcsolat hangsúlya, és kevésbé tudnak párban, együtt gondolkodni.

A párkapcsolatban is individuálisan gondolkodnak, emiatt egyre gyakoribbak körükben a válások. Nem a családot helyezik előtérbe, hanem az ént: pl. nekem elegem lett ebből. Gyakoriak emellett a házasságon kívüli, vagy szabad kapcsolatok is.

Az Y generációs gyerekek szülei általában X generációsak. A gyerek otthon azt látta, hogy a szülei gürcölnek, későn érnek haza munkából, és próbálnak megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Ebből a negatív példából tanultak a generáció tagjai, és elutasítják ezt.


Említetted, hogy az Y generáció körében gyakoribbak a stresszhelyzetek. Mi váltja ezt ki?

Az Y generáció tagjainak a szorongás a lételeme. Állandóan feszültségben, stresszhelyzetben élnek. Nincsen jövőképük, nem tudják, hogy mi fog történni velük, és ez nagyfokú szorongást vált ki belőlük. Azzal a kockázattal élnek, hogy bármikor kikerülhetnek ebből a rendszerből. És ha elvesztik a munkájukat, nagy valószínűséggel szinte semmilyen anyagi javuk nem marad.


Mi a helyzet a férfi és a női szerepek alakulásával?

Megváltoztak a férfi szerepek, a Y generációra a metroszexuális férfi a jellemző. Ennél a típusnál nem az agresszív, domináns megjelenés az általános. Kozmetikushoz járnak, testápolót használnak, néha még ki is sminkelik magukat. A metroszexuális férfiak körében a soványság és a vékony alkat a divat. Szűk ruhákban járnak, koktélokat isznak, és megengedett nekik, hogy az érzelgős filmeken elsírják magukat. A vizsgálatok szerint pedig a mai nőnek a metroszexuális férfi a vonzó.


Mi a probléma azzal, ha pl. egy férfi testápolót használ?

Alapvetően nincs vele probléma, de összehasonlítva a régi ideállal, furcsának tűnhet. A média hatására a női ideál is megváltozott. Azt várják el a nőktől, hogy kemények, szépek, a problémamegoldó és vezetői szerepek betöltésére is képesek legyenek. Ezek az elvárások is befolyásolták a férfi szerepek átalakulását. Egy kemény nővel az átlagos férfiak már sokkal nehezebben kerülnek kapcsolatba, mint a metroszexuális férfiak, akik könnyebben képesek kompromisszumokat kötni és hajlandóak akár gyereknevelési szabadságot is kivenni, mert a feleség vezérigazgató a cégnél. Ez oda vezet, hogy a társadalom dinamikája is megváltozik.


Milyen következményei lesznek ezeknek a változásoknak?

A férfi szerep változásának hatására a gyerekben is megváltozhat a szerepfelfogás. Hosszú távon az is előfordulhat, hogy a patriarchális társadalom átalakul matriarchális társadalommá, mert a gyerek azt látja, hogy az apuka otthon főz és az anyuka munkába jár. A gyerek szemében a nő lesz a domináns és az értékhordozó.


Hogyan változik az Y generáció táplálkozása?

Gyakoribbak lesznek az olyan táplálkozási zavarok, mint a bulimia és anorexia. Pszichológiai szempontból táplálkozási zavarnak számít az obezitás is.

Az evészavar egy modern trendbetegség, amelynek kialakulásában a 20. és 21. századi nőikonok támasztotta elvárásoknak, valamint a média hatásának nagy szerepe van. A nőktől elvárják az ideális alkatot. Duális gondolkodás alakult ki: aki vékony, az szép, aki kövér, az csúnya. Az állásinterjú azért nem sikerül egy túlsúlyosnak, mert a csinos sokkal nyerőbb.

Ez oda vezetett, hogy a média által közvetített ideál nagyon sok nőben szorongást, kisebbrendűségi érzést, önbizalomhiányt váltott ki. Ebből kifolyólag egyre gyakoribbak lettek az evészavarok, mert a nők arra törekedtek/törekednek, hogy minél csinosabbak legyenek. Ezzel átesnek a ló másik oldalára, amikor már pszichés betegséggé alakul át a csinosság utáni vágy.


Ez csak az Y generációra jellemző?

Ez modern betegség. A szakirodalom szerint már korábban is megjelentek ilyen evészavarok, de most már egyre gyakoribbak, és egyre több alfajuk jelenik meg. Korábban például az éhező szenteket lehetett evészavarosnak tekinteni, akik koplaltak, és ezáltal próbálták a hitüket megerősíteni. Az Y generáció esetében ez egy társadalmi elvárásnak való megfelelésről szól.

Egy mostanában gyakori evészavar az orthorexia nervosa. Ebben az esetben a betegben olyan komplexus alakul ki, hogy csak egészséges ételeket egyen.


Mi a helyzet a különböző szerek fogyasztásával?

Alkohol, kábítószer, koffein, különböző gyógyszerek használatát nevezzük egységesen szerfogyasztásnak. Egy olyan világban, ahol az ember folyamatos pörgésre van kényszerítve, és folyamatos időhiányban szenved, a leggyorsabb mód, hogy ellazuljon, az a szerhasználat. Ezek által csökken a szorongás és a feszültség. Nagyon sokan a szereket éppen hogy nem azért használják, hogy lecsússzanak a társadalmi ranglétrán, hanem hogy megmaradjanak, mert nem bírják a feszültséget, ami az állásukkal jár. Gyakori emiatt tehát az, hogy az orvosok, ügyvédek, üzletemberek használnak naponta szert, hogy „fenntartsák” magukat, és „túléljék” a mindennapokat.


A különböző közösségi oldalakat és a blogokat, illetve az internetet hogyan használják az Y generáció tagjai?


A blogok és a közösségi oldalak az Y generáció mindennapjaihoz tartoznak. Ilyen például a Facebook, ahol megpróbálnak magukról egy ideális képet kialakítani. A Facebookon például soha nem látunk szomorú arcokat, depressziós státusüzeneteket. Ott mindenki vidám és fantasztikus. A mai fiatalság egy ideális képet mutat be magáról, amit el szeretne hitetni.

Emellett megváltozik a társas kapcsolatok minősége is: inkább felszínesek lesznek. Azt gondolják, hogy ha naponta követik valakinek a Facebook-falát, már mindent tudnak is róla. Igazából csak azt tudjuk, amit ő el akar adni magáról. Abban az esetben, ha új kapcsolatok létesítésére használják fel a Facebookot, már nem történik meg a valóságos térbeni találkozás a két ember között. Kapcsolatuk egy virtuális alapra épül, ami nem feltétlenül reális.

A generáció tagjai maximális hitelt adnak az internetnek, és mindennek, amit ott olvasnak és látnak. Ezért is lehet a jelmondatuk, hogy ami nincs a neten, az nem is létezik. A tudás is értékét vesztette. Az Y generáció tagjai számára nem fontos, hogy fejből tudják Ady egyik versét, mert bármikor letölthetik a netről. Úgy gondolkodnak, hogy nem feltétlenül kell a tudás a birtokukban legyen, elegendő, ha azt tudják, hogy hol találhatják meg az interneten. Ez oda is vezethet, hogy rengeteg internetfüggő személy lesz, aki úgy rendezi be az életét, hogy állandóan kapcsolatban legyen az internettel, mert az egy kiterjesztett énje.


Te hová sorolnád magad?

Mind az X, mind az Y generációnak vannak jó és kevésbé jó jellemzői. Én valahol a kettő közé helyezném magam.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS