2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvári Legóváros vámpírral és sok vonattal

Dunai László, Rácz Tímea 2011. május 30. 11:30, utolsó frissítés: 11:30

A legóvonatok történelméről készült kiállítást ajándékozza gyereknapra a Szépművészeti Múzeum, ahol a gőzös és a maglev jól megférnek egymással egy mesevárosban.


A Birckenburg egyesületet két éve alapította három legókedvelő, elsősorban kreativitásfejlesztő célokkal – meséli Marius Centea, az egyesület alelnöke. Kolozsváron évente kétszer, gyereknap és mikulás környékén állítanak ki, egy kiállítás 80-150 ezer darabból áll, amelyek között persze sok a kész elem (kisebb épületek, emberek). Az összeállítás ideje változatos, a vonatos terepasztalt három nap alatt szerelték össze, de nem mindent most építettek fel, hanem régebbi darabokat, főleg épületeket újra felhasználtak.
Az egyetlen hatalmas terepasztalon felállított város természetesen nemcsak a vonatokról szól, bár ezekből legalább hatféle akad. A kiállítás emellett mindenfajta városi élettérből megmutat egy keveset, a kertvárostól kezdve a gyárnegyedig, a mindennapokból vett kis életképekből áll össze egy meseváros.galeria_1747.jpg
Ez fogad a Szépművészeti Múzeumban, a kiállítás bejáratánál
galeria_1748.jpg
Egy nagy terepasztal az egész
galeria_1749.jpg
Csak egy Tower Bridge árválkodik magára, különösebb cél nélkül
galeria_1750.jpg
A modell legmagasabb pontja
galeria_1751.jpg
Menjünk egy picit a részletekbe. Város-detail
galeria_1752.jpg
20. század elejét idéző kép, bérházzal


Különösen figyelemre méltó a részletgazdagság, amely mind a legóemberkék változatosságában, mind az épületek kidolgozottságában megmutatkozik. Egyetlen körbejárással nem biztos, hogy észrevesszük a gerendák alá szorult figurát, a síneken fekvő csontvázat vagy a kertben „sülő” csirkecombokat. Az egész komplexum alapos megfigyelésre késztet, akár több órát is el lehet vele tölteni, amíg mindent megvizsgálunk.A kiállítás június 1-ig tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS