2023. június 6. keddNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kocsmajátékok kezdőknek: ahogy azt a diákoktól tanultuk

R. T. - S. B. 2011. május 08. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Megnéztük, hogyan játsszák a krucsát vagy a bolcot a diáknapokon. Ha ismerted is a szabályokat, nem biztos, hogy közben nem változtak meg.1. KrucsaA 66-hoz hasonló kártyajátékot magyar kártyával játsszák négyen, párban; a cél elsőként elérni a 21 pontot. A játékosoknak négy lapot osztanak ki, és mindenkinek sorban el kell mondania, hányat visz a kezében levő kártyák alapján (ha egyet, ahhoz 33 pont kell, kettőhöz 66, háromhoz 99). A kezdő játékos bemondja, hogy melyik szín a tromf, majd kijátszik egy lapot. Színre színt kell tenni, a számot pedig „überelni” kell, azaz amennyiben van a kijátszottnál magasabb értékű lap, azt köteles kitenni. Ha nincs kézben a kért színből, tromfot kell játszani, ha az sincs, akkor bármit. A legmagasabb értékű kártyát kijátszó viszi a kört, és ha van egy 3-asa és egy 4-ese, akkor „jelenthet”, ez a két lap összesen 20 pontot ér, ha pedig tromf, akkor 40-et.

A szabályok különben társaságonként változnak, csakúgy, mint az együttműködés: egyes csapatok szerint a társaknak nem szabad egymással kommunikálniuk, mások azt mondták, szabad, csak ne vegyék észre, megint mások pedig kimondottan sportot űztek ebből. Bizonyos íratlan szabályokról is elejtettek egy-két szót, de részleteket már nem voltak hajlandóak elárulni.2. KopogósI. változat (a KMDSZ hivatalos programja szerint): A játékosok körbeülnek egy asztalt, mindenki kap egy pohár italt is. A kezdő játékos hármat vagy négyet koppant az asztalon, első esetben tőle jobbra, a másodikban balra folytatódik a kör. Aki elfelejt koppantani, vagy kevesebbet koppant, az kiesik: megissza az italát és távozik. Minden bentmaradó szintjén felhajtja a pohár töményet, de nekik újratöltik.

II. változat (egy éppen kiesett résztvevő szerint): „Mindenkinél van egy pénzérme, amivel kopogtat. Öt koppantással kell kezdeni, jobbra halad a kör, és ugyanannyiszor kell kopogni. Ha valaki többet koppant, megfordul a kör; ha kevesebbet koppant, vagy elfelejti, mint én az előbb, az megissza az italát és kijön. Nem tudom, ki nyer a végén, a tavaly is gyorsan kiestem.”

3. BolcA résztvevők körbeülik az asztalt, egy önkéntes jelentkezőtől elindul a számolás. A 3-asnál, annak többszöröseinél, illetve minden 3-ast tartalmazó számnál (13, 23, 30, 31, 32 stb.) a szám helyett „bolc”-ot kell mondani. Aki téved, kiissza a poharát és kiesik, a többiek szintén isznak, és újratöltik. A számolást a kieső játékostól jobbra kell folytatni.

4. PiramisAz asztalra lefordított kártyákból piramist kell rakni, az alapban 5 kártya található. A játékosok sorban fordítják fel a lapokat, egy játékos addig folytathatja, amíg nem fordít figurás lapot. Amennyiben ilyent forgat, a mellette levő folytatja, a lapokat pedig megkeverik. A figurát fordító játékosnak innia kell attól függően, hogy milyen lap jutott neki: a király 4, a dáma 3, a bubi 2, az ász pedig 1 shot töményet ér.

+1: Rubik tornaKi kell rakni a Rubik-kockát (a diáknapokon max. 15 perc alatt). Gondoltátok volna?


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS