2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székelyföldi lány tervezheti az Európai Néppárt logóját

B. P. E. 2011. április 22. 18:36, utolsó frissítés: 18:36

A csíkszentsimoni, 23 éves Boga Emese-Margit logóterve a legjobb négy közé került az EPP pályázatán, a nyertesről lájkolás dönt. Villáminterjú.


A Boga Emese-Margit által tervezett logóváltozat az egyike annak a négy döntős munkának, melyek közül az egyik az Európai Néppárt hivatalos logója lesz az idei év folyamán. A következő napokban már csak a közönség szavazatain múlik az, hogy az erdélyi lány nyerje meg az európai uniós szintű versenyt.

Március 17-én a YEPP, az Európai Néppárt ifjúsági szervezete logótervezési pályázatot hirdetett meg az Európai Néppárt létrejöttének 35. évfordulója alkalmából, a pályázatot a YAPP társult tagjaként a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) népszerűsítette Erdélyben.

Az április 17-ig beérkezett munkák közül a Néppárt képviselőiből álló négy tagú zsűri a CSTIT köreiből érkező pályázó tervezetét is beválogatta a legjobb négy közé, melyeket nyilvános szavazásra bocsájtottak. A szavazás az Európai Néppárt Facebook-oldalán folyik, ahol a május 1-jén éjfélig legtöbb like-ot összegyűjtő munka lesz az Európai Néppárt hivatalos logója.

A verseny győztesét május 2-án jelentik be, és munkáját bemutatják júniusban az Európai Néppárt évfordulójának Brüsszelben megszervezésre kerülő ünnepségén, továbbá használni fogják az EPP minden felületén a 2011-es év folyamán.


Mi az, ami nem hiányozhat a bemutatásodból?

Boga Emese-Margit: – Röviden, csíkszentsimoni vagyok. A Sapientia EMTE hallgatója voltam, könyvelés és gazdasági informatika szakon. 2009-ben végeztem. Jelenleg még folytatom tanulmányaimat, menedzsmentből mesterizek és közben dolgozom is, az Eureko Nemzetközi Biztosító Társaságnál. Mindig szerettem kreatívkodni, fontos, hogy bármibe, amit csinálok, vigyek bele egy kicsit magamból. Szeretek versenyezni, és főleg mozgásban lenni. Sokat olvasok, érdekel a keleti kultúra, valamint nagyon fontosak a barátaim. Érdekel a fiatalság sorsa, a jövő, amit ma teremtünk számukra. Fontosnak tartom a felelősségteljes nevelést, a környezettudatosságot.Mióta foglalkozol dizájnolással?

– Tulajdonképpen hobbiszinten már nagyon rég. A Photoshop felhasználói szintű kezelését teljesen egyedül, szórakozásként tanultam meg. Egészen tavaly nyárig sehol sem vettem különösképpen hasznát ennek a kis tevékenységnek. Akkor elkezdtem önkéntesként tevékenykedni a Zöld Nap Egyesületnél, ahol is plakátokat, szórólapokat, üdvözlő kártyákat készítettem.

Hol látható a pályamunkád?

– A verseny úgy volt meghirdetve, hogy a legjobb 4 logót a négytagú zsűri választja ki, majd a közönségre bízza, hogy ők döntsék el, kié legyen a győztes logó. A közönségszavazás a Facebook jól ismert közösség oldalon folyik. Az általam benevezett logó az Európai Néppárt (EPP) hivatalos oldalán található. Ott lehet like-olni avagy szavazni.

Fontos, hogy előbb az EPP oldalát kell like-olni, mert különben nem fogadja el a képre adott voksot.

Tehát első LIKE ide.

Második LIKE ide.


Hogy szereztél tudomást a versenyről?

– Fel vagyok iratkozva a Pályázatok.ro oldalra, ahonnan minden héten kapok heti beszámolót az épp aktuális pályázatokról, versenyekről. Egy ilyen heti értesítőben figyeltem fel a felhívásra, amit a MIÉRT (Magyar Ifjusági Értekezlet) publikált. Innen elindulva jutottam el a EPP versenykiírására.

Miért döntöttél úgy, hogy benevezel?

– A döntés hamar született, mivel még csak 10 nap volt a határidő lejártáig. Úgy gondoltam, semmit nem veszíthetek és amúgy is jó kedvvel “bütykölök”. Ráadásul sokat tanulhatok, felfrissíthetem a tudásom. Egyetem ideje alatt is sok versenyre beneveztünk pár közeli barátommal. Egy verseny csak pozitív hatással lehet az emberre, persze csak akkor, ha nem görcsösen ragaszkodik a nyereményhez. És persze a díjazás is vonzó, de nem az motivált, inkább az, hogy felmérjem tudásom, ez kihívás volt számomra.

Fontos volt az, hogy egy politikai szervezetnek tervezel logót, vagy ugyanígy beneveztél volna mondjuk egy autógyár logópályázatára is?

– Természetesen beneveztem volna. Már több logóversenyről értesültem, sajnos mindig csak utólag. Mikor megláttam, hogy határidőben vagyok, nem is gondolkodtam tovább rajta. Az, hogy az Európai Néppártról van szó, az csak hab a tortán. Valóban számít, hogy milyen népszerűséggel rendelkezik az adott cég, illetve szervezet, hisz annál jobban felfigyelnek rá. Eddig is voltak kisebb munkáim, csak persze nem egy ilyen nagy jelentőségű európai verseny kapcsán. A Zöld Nap Egyesületnek készítettem dizájnt, önkéntesként, örömmel, szenvedéllyel.Hogyan készült a logóterved? Mi az üzenete?

– Tulajdonképpen a 3 beküldött logó közül ez volt az első. Több kisebb tervet készíttem, majd lassan finomítottam rajtuk. Kis gondom volt a beküldéssel, mivel minden próbálkozásomra visszajött, hogy nem lehet kézbesíteni (mail failure). Teljesen meg voltam győződve, hogy egyáltalán el sem mentek a logóim Brüsszelbe.

Mivel a 35 évet középre helyeztem, ezzel azt akartam hangsúlyozni, hogy 35 év Együtt! Ezzel lehetne egy rövid mondatban öszefoglalni a logóm koncepcióját. A kis szalagnak meg két jelentés is tulajdonítható. A híd, ami kiépült a 35 év alatt a nemzetek között, és az út, ami eddig elvezetett.

Mi az erőssége a te tervednek?

Az én tervem erőssége a többi nagyon jó munkával szemben talán az, hogy feltüntettem a két évszámot, így adva keretet az egésznek. Az egyszerűségre törekedtem, és mivel meg volt adva, hogy az eredeti színeken, illetve formán nem lehet változtatni, ezért izgultam is, hogy netán visszadobják, mert megváltoztattam a szalag ívét. Végül is most látom, hogy merészebb próbálkozások is versenyben vannak.

Szerinted milyen egy jó logó?

– Véleményem szerint egy jó logó sokatmondó, valamint üzenete van. Képviseli cége, szervezete tevékenységét, munkásságát. Ugyanakkor fontos az is, hogy könnyen áttekinthető legyen (értem arra, hogy túl sok szín, kisze-kusza dísz zavaró lehet). Elmaradhatatlan az, hogy ízlésesen, szimmetrikusan legyen megformázva.

Mi a véleményed a többi döntős tervről?

– Kivétel nélkül nagyon jók mind. A többi három közül viszont nekem is megvan a kedvencem. Szerintem mindenki ízlése, elképzelése szerint választ, hogy melyik tetszik neki. Aztán ha boncolgatni kezdjük, hogy melyik hordoz több üzenetet, melyik vagányabb, melyik kreatívabb stb., akkor talán egymást váltanánk a dobogón. Egyik alkotás egyvalamiben jobb, másik alkotás másban.

Mi lesz, ha nyersz?

– Uh, hát nagyon boldog leszek, és azt hiszem, nem csak én! Ahhoz képest, hogy azt hittem, be sem kerültem a versenybe, a jelenlegi állás igazán nagy haladás. Első sorban milliószor megköszönöm mindenkinek, aki mellém állt és rám szavazott. Azt hiszem, jelen pillanatban is komoly összefogásnak lehetünk tanúi. Nem tudhatom, mi lesz, ha nyerek, az viszont biztos, hogy bizonyos értelemben új lehetőségek nyílnak meg előttem.

Mi lesz, ha nem nyersz?

– Én már nyertem, ebben biztos vagyok. Itt nem is beszélhetünk arról, hogy bárki is vesztes, aki bekerült a legjobb 4 közé, szerintem. Számomra ez óriási elismerés, nem is beszélve arról, hogy egy kis hobbiból csírázott ki az egész tevékenység. Azt hiszem, hogy talán itt látszik - és ezt most saját tapasztalatból mondom -, hogy az, amit egy ember szenvedéllyel, szeretettel csinál, előbb vagy utóbb megtérül valamilyen formában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS