2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kató néni is jelen volt Ditróban

Ferencz Róza 2003. március 04. 12:26, utolsó frissítés: 12:16

#b#[fotóriport]#/b# Több mint 650 maszkura szórakoztatta Gyergyóditró lakosságát a naptári tavasz elsõ napján. A tízedik alkalommal megszervezett #b#farsangbúcsúztató#/b# találkozón mindenki ott volt aki téltemetésben számít.

Hargita megye valamennyi települése, ahol még fellelhetõ ez a népszokás, képviseltette magát. Jelmezbe öltözött, mókás emberek jöttek: Alsósófalváról, Szentegyházáról, Csíkszentdomokosról, Csíkcsicsóból, Csíkmenaságról, Csíkcsobotfalváról, Csíksomlyóról, Csíkborzsováról, Csíkcsomortánról, Csíkszentssimonról, Csíkszentkirályról, Kászonaltízrôl, Gyergyóalfaluból és Gyergyóremetérôl.

A csoportok a falu négy égtáj felé mutató fõutcáin vonultak végig nótaszóval, hogy aztán a központban közösen temessék, nagy vigasság közepette a farsangi mulatozást, szórakozást. Útközben több helyen is megálltak és ki-ki a maga portékáját kínálta megvételre a pálinkával, süteménnyel kínálkodó házigazdáknak.

A kászonaltíziek egy bikát próbáltak "elsózni" jó áron, a ménaságiak pedig egy tehenet. Az ördögök hosszúra nyúló ollóval próbálták elcsípni az út szélén álldogáló gyermekeket, a doktorok pedig mindenkinek gyógyszert adtak a betegségére. A ditrói "székely-bugyogós" janicsárok vigyáztak a rendre, ugyancsak õk adták tudtára az embereknek, ha újabb csoport érkezett.
A ménaságiak tehenet hoztak Ditróba és jó (régi) pénzért sikerült is rásózniuk egy gazdára. Kár, hogy miután vásár megkötetett, kiderült: tüdõbajos szegény pára.


A kászonaltízek bikáját szép cigánylány vezette a "vásárba", s még jósolt is, ha valaki a jövendõre volt kíváncsi.

Bíró András Ditróban a maszkurák "vezére", az ô tiszte volt fogadni és bemutatni az érkezõ csoportokat. A képen éppen "dr. Albánnal" egyezkedik, akinek tarisznyájában mindenre van gyógyír, sôt még egy hirtelen mûtétre is képes az út szélén, ha sürgõs.


Bardócz Ferencz polgármester becsületére váljék, a megnyitó beszéde tényleg egy perc 59 másodpercig tartott.


Olyan "pár" is akadt, aki nem restellette végigpörögni a több, mint három kilométeres útszakaszt.


- Öreg sem vagyok, csúnya sem...


Jól látják, a matróna nem más, mint mindenki közkedvelt Kató nénije. Riskát otthon hagyta, hogy vigyázzon a házra, a macskát pedig a kemence elõtti padkán, hogy tartsa melegen a helyet, míg hazamegy. A pöttyös kendõt pedig még az anyósától örökölte.


A cigányleány apát keresett a "bubájának".Dr. Alban akcióban: - A beteg nem náthás, a pontos diagnózis: Nad Has, ami magyarul annyit jelent, nagy has, vagyis terhes. Természetesen a sofõr felesége, de ezt a férfit megvizsgálva állapította meg.

A csíksomlyói barát csak áldoztatott, gyóntatni nem kellett neki.Volt, aki a tornácról szemlélte végig az eseményeket.


- Meghalt szegény Ilyés!

Égetik a szalmabábut. Vége a farsangnak, a bolondozásnak, a mulatásnak. Kezdõdik a böjt, a húsvétra készülõdés idõszaka.Mindezt végig filmezte a Duna tévé stábja disznóperzselõbõl eszkabált kamerával. Aki nem hiszi, járjon utána!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS