2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A varázslóknál 100 dollár a szerverszerviz

Sipos Zoltán 2003. február 05. 18:56, utolsó frissítés: 18:30

Már a hetedik számnál tart a #b#Magia Vrajitoarelor#/b# című jósnõi havilap. A merészen eklektikus stílusban illusztrált újság boszorkányaitól megtudtuk, a szerverünket a rossz szellem erõi is megrongálhatják.

A mágikus triumvirátus

A címlapon a "Cseresznyécske" ( Ciresica) nevû varázslóasszonyt láthatjuk (aki "Hernyó mama", azaz Mama Omida unokája). A jó harmincas, kékszemû cigányasszony egyik kezében magyar (!) kártyát tart, a másik kezével pedig egy mû-csörgõkígyót simogat. A háttérben vitrin, nippekkel. A belsõ címoldalon a bufteai Lucica mama meditáció közben, elõtte lángoló váza, bal kezében egy tányér csirkepörkölt, körülötte pedig aura, ahogy az ilyenkor dukál.

A legszolidabb Claudia boszorkány fotója – egyik kezében egy kagyló, másik kezében a tányér csirkepörkölt és elõtte a lángoló váza (a Lucica mamától vehette kölcsön). Amúgy õ a TIB 2002 mágia-szalonjának díjazottja, és maga Iliescu államelnök is gratulált neki – áll a kísérõszövegben. Érthetõ, hogy ilyen ajánlásokkal a hátsó lap is elég Claudiának…A lap kiadója (vajon ki más vállalkozna erre?) a S.C. Ciresica S.R.L. , (ezért kaphatott Cseresznyécske fotója címoldalt) a szerkesztõség címe pedig egy titokzatos bukaresti postafiók. A lap igazgatója Marian Deaconu – amúgy õ az egyedüli, aki néhány cikk alá odaírja a nevét. Egyébként a triumvirátus mindhárom tagja Bukarestben rendel.


Ha a szervert rossz szellemek gyötrik

A lapot olvasgatva kedvünk támadt kipróbálni a varázslónõk képességeit és az új kor kihívásaihoz való alkalmazkodóképességüket. Mindhárom boszorkányt felhívtuk azzal a kérdéssel, hogy mit tegyünk, ha a szerverünk nem indul, és a szakembereknek fogalmuk sincs, mi a baja: valószínûleg el van átkozva. Hogyan lehetne feloldani az átkot?

Jósnõink közül egyik sem tudta, hogy mi az a szerver, de a számítógép szó már segített nekik abban, hogy számunkra meglepõ módon a privatizációra asszociáljanak. A bufteai Lucica mama elmondta, hogy õ csak szerelmi átkokat old fel, számítógépekkel nem foglalkozik, de ha van valami szerelmi bánatunk, akkor menjünk el hozzá, mert 200.000 lejért elrendezi. Azt külön kiemelte, hogy õ megátkozást soha nem vállal.

Claudia boszorkány közölte, ha elküldünk egy levelet a problémánkkal és egy fotót is, akkor õ kártyát vet, és meg tudja mondani, hogy mi a baj. Viszont mindenképp el kellene menjünk hozzá Bukarestbe, hogy adjon nekünk egy szálkát a küszöbébõl. Ha mégsem tudunk elmenni, akkor 100 dollárért küld egy kis megvarázsolt vizet, hogy azzal spriccoljuk be a szervert.

Ciresica szerint a rossz szellem erõi, melyek a vízben terjednek, behatoltak a szerver hullámaiba, és azért nem mûködik. A szerelõ azért nem tudta megjavítani, mert az agyának a hullámai leblokkoltak, ahogy az elvarázsolt szerver közelébe került. Inkább menjünk el hozzá, és vigyük a szervert is, hogy megnézze, mi a baj. Nem tudja mennyibe kerül -- lehet, hogy semmibe.Kim Basinger és a halálok

Felsorolni is nehéz, hogy a lapban mi mindenen legeltetheti a szemét az olvasó: egy kevés Csillagok háborúja (például: "Az erõ legyen veletek" címû vezércikk), némi Ghost Busters és szado-mazo fotó hivatott megadni az alaphangot -- a boldogságos témákat kivétel nélkül 80-as évekbeli divatfotók illusztrálják, de ellenpontozásképp minden oldalon ott lapul egy kis késkezû Freddie Krueger, egy-két rosszarcú képregény-szuperhõs vagy fantasy-illusztráció.

Egyéb finomságok: benne van pl. Munch Sikoly-ja, az oldalakon szétszórva a legváltozatosabb formájú sírkövek és okkult szimbólumok, és nem utolsósorban egy izgalmas beállítás a 21. oldalon, amit mi egyszerûen csak "Kim Basinger fázik, mellette egy pár szteppel, miközben két halál veszekszik"-nek neveztünk el. A folyóirat minden lapozásnál újabb meglepetéseket tartogat: egyik oldal sem hasonlít a másikra, néha két-, máskor háromhasábos, a címek betûmérete és típusa is folyamatosan változik.

A rovatosítás zseniálisan egyszerû: a Vallomások, illetve a Beavatás címû rovatok váltakoznak. Az elsõben lelkes olvasók leveleit publikálják (persze a lap "standardjai" szerint felturbózva), a másodikat valószínûleg a Szent Ihlet írhatja, mert a szerzõ neve nincsen feltüntetve, de itt mindent megtudhatunk, ami a boldog élethez szükséges: hogy mi az a Svadhistana Sakra, asztrális vízió, vagy az éjszakai fertõzés. Van egy fura rovat is -- "olvasói levelek" a címe – de ha az olvasók leveleit itt publikálják, akkor ki a halál ír a "Vallomások"-ban?

Kamu

A beavatás-rovat érthetetlen és dögunalmas, az olvasói levelek egy kicsivel érdekesebbek: szinte mindegyik nõi névvel van szignálva, nagyjából mind szerelemrõl szólnak, és végükön diszkréten fel van tüntetve a kuruzslónõ neve és telefonszáma, aki megoldotta a "problémát". Mondani sem kell, hogy a problémát mindig a triumvirátus oldja meg, elvégre ez az õ lapjuk.

Egy példa a "problémára": valaki éjszaka arra ébred, hogy élettársa érthetetlen szavakat dünnyög. Gyorsan ceruzát ragad, és leírja: mindenféle zagyvaság mellett állandóan ismétlõdik a "natas" szó. Miután hónapokig kutakodik az interneten, végre rájön: a "natas" tulajdonképpen a "satan" szó, csak megfordítva. Hát nem lenyûgözõ? Hiába, a mágiával nem szabad viccelni…

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS