2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kereszténység-kompatibilis a Harry Potter

S.M. 2003. február 04. 18:40, utolsó frissítés: 18:30

A #b#Vatikán#/b# a Jó és a Rossz párharcát látja a népszerû regénysorozatban, és úgy véli, nem kell attól félteni a gyerekeket, hogy a sok hókusz-pókusz netalán megzavarja a fejüket. Az egyháznak sokkal inkább a New Age mozgalomtól van félnivalója.

A gyermekek már csak ilyenek

A Vatikán "áldását adta" a Harry Potter-re, miután hétfõi sajtótájékoztatóján egy egyházi illetékes kijelentette, hogy a varázslótanonc kalandjai segítenek a gyermekeknek, "hogy felismerjék a jó és a rossz közti különbséget." Peter Fleetwood atya a riportereknek azt is elmondta, hogy minden ember meséken nõ fel, és gyermeki képzeletét angyalokkal és varázslókkal népesíti be. Korábban egyes vallási csoportok támadták a könyvet, mert az úgymond a varázslatot és az okkultizmust népszerûsíti.A sajtótájékoztató célja egy, a Vatikán által megjelentett 92-oldalas dokumentum bemutatása volt, amely -- az egyház számára aggasztó méreteket öltött -- New Age vallásokkal és gyakorlatokkal foglalkozik. A jelentés a különbözõ vallások fõbb jellemvonásait tartalmazza, valamint kitér a természetimádókra, a kozmikus vallásokra, a pogány rítusokra és hitekre, az asztrológiára és az alternatív gyógyászati technikákra is. A New Age-rek közös jellemzõje, hogy a Vízöntõ-korszak eljövetelében hisznek, amely meghaladja, és egyben feleslegessé teszi a kereszténységet.


Az egyház csõdje?

A tanulmányban a Vatikán valóban páratlan módon gyakorol önkritikát, amikor elismeri, hogy a New Age mozgalom óriási népszerûsége azt sugallja, a katolikus egyház nem mindig tudott választ adni korunk égetõ spirituális kérdéseire. A New Age sikere kihívást jelent az egyház számára -- állapítja meg a dokumentum. Az emberek úgy érzik, hogy a kereszténység már nem adja meg -- vagy sohasem adta meg -- azt nekik, amire igazán szükségük van.

A hivatalos irat fejezetek szerint tárgyalja a New Age típusú meggyõzõdéseket, és ezek olyan címeket viselnek, mint pl. "Teljesség: Varázslatos Titokzatos Utazás", vagy "Harmónia és Megértés: Kellemes Rezgések." A be nem avatottak számára egy rövid szótár is a rendelkezésére áll, olyan szakkifejezésekkel, mint a jóga, Zen, újjászületés, karma és feng shui. A dokumentum azt szeretné tudatosítani az emberekben, hogy milyen veszélyeket rejtenek magukban ezek a hitek.

"Szép és jó dolog szeretni és tisztelni a természetet, a környezetedet, de nem szabad istenséget látni a földben. Ez helytelen." -- állítja Michael Fitzgerald érsek, a vallások közötti párbeszédért felelős vatikáni részleg vezetõje.

Akármit is írnak errõl a mozgalomról, a kritika nem vonatkozik a Harry Potterben bemutatott mágikus gyakorlatokra. Peter atya szerint a varázslók és boszorkányok bemutatása nem káros, és nem hajtja a keresztény-ellenes ideológia malmára a vizet. Indoklásként hozzátette, hogy a brit írónõ, J.K. Rowling hisz Istenben, a keresztényi erkölcs szerint él, és keresztényi módon is ír.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS