2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Edd magad gazdagra szilveszterkor

Dunai László, Fülöp Noémi 2010. december 31. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

Aki hallal és lencsével köszönti az új évet, annak sok pénze lesz, tartja a néphagyomány. Mindkettőhöz van egy-egy receptünk. #b#[transindex tv]#/b#


Szilveszteri népszokásból egész rakást lehetne felsorolni, gazdasági válság idején azonban különösen fontossá válnak azok, amelyek az anyagiakkal kapcsolatosak. A rétes hosszúra nyújtja a gazdagságot, csirkét viszont tilos enni, mert elkaparja a szerencsét. Aki szilveszterkor lencsét eszik, annak év közben soha nem ürül ki a pénztárcája – a halat illetően pedig ahány pikkely, annyi pénz.

Ennek alapján állította össze Kiss Budai Tibor az újévköszöntő menüt: lencseleves gazdagon, utána pedig fogas tokajis-szőlős mártással – utóbbi változatosságként az ilyenkor szokásos ponty helyett. A fogast fiatal korában (amíg a fogai nem nőnek elég nagyra) süllőnek hívják. Hogy pontosan mikor lesz belőle fogas, arról eltérnek a vélemények: van, aki a hatvan dekás, van, aki az egykilós súlynál húzza meg a határt.


Annyi biztos, a fogas Kis Budai Tibor szerint az egyik legjobb minőségű hal, aromásabb, mint tengeri társai. Ezt már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is tudták, hiszen a bécsi császári udvarban különlegességnek számított a balatoni fogas.


Lencseleves gazdagon

A lencsét legjobb előző este vízbe áztatni, aki viszont elfelejtette, legalább három órát hagyja ázni a lencseszemeket, hogy másnapra megpuhuljanak. Négy személyre mintegy 200 grammal érdemes számolni, a mostani leves azonban 500 grammból készült, és ezzel arányos a többi hozzávaló mennyisége is.

Hozzávalók:
- 500 gramm lencse
- zsír (Tibi szerint egészségesebb, mint az olaj, de persze pótolható az utóbbival is)
- egy nagy fehérhagyma
- egy murok
- egy petrezselyemgyökér
- egy krumpli
- két babérlevél
- szalonna (ezen pirul majd meg a hagyma)
- füstölt csülök-kockák
- só, bors, paprika
- tejföl.


A lencselevest meg lehet bolondítani például úgy, hogy víz helyett a csülök főzőlevében tesszük oda főni, ez esetben azonban vigyázni kell azzal, mennyi só kerül bele, hiszen a csülöklé eleve sós. Vagy pedig kevéssel azelőtt, hogy elkészülne, hozzá lehet adni egy maréknyi savanyú káposztát.


Hal tokajis-szőlős mártással

A halat szintén nem árt a sütés előtt egy nappal besózni, illetve kevés citromlevet csöpögtetni rá, ettől jobb lesz az íze.Hozzávalók:
- egy fogas (a Tibié valamivel több volt, mint egy kilós)
- a mártáshoz: egy egész és egy fél kocka vaj és két evőkanál liszt
- a fogas méretétől függően további vaj és liszt, amibe majd beleforgatjuk a halat
- két deci tokaji aszú
- néhány szem piros és fehér szőlő félbevágva, kimagozva
- kevés méz és tejszín
- személyenként egy karika citrom.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS