2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Legkacagtatóbb oktatáskritika a MOGYE gólyabálján

mse 2010. december 11. 15:08, utolsó frissítés: 15:08

Paródia tárgya lett a tanári gárda, az ötödéves hallgatók, a lejárt gyógyszerek és a fullosra csiszolt laborok. Mindez az évad legigényesebb gólyabálján.


Dugig tömött színházteremben folyt le a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem idei gólyabál-műsora, a báli hangulatot idéző bulira pedig még ennél is többen voltak kíváncsiak. Abban, hogy ez az idei évad legsikeresebb gólyabáljává váljon, nem csak a gólyák talpraesettsége segített: a szervezők külön paródia-műsorokkal szórakoztatták a közönséget, nem
kímélve a tanárokat és egymást. A pénzhajhász oktatási rendszer lefestése közben a nevetések közé sokszor keserű gúny is vegyült, a tanárok pedig hosszú és hangzatos címeik mellé bizony megkapták módszereik és stílusuk kemény kritikáját is. Jaj, csak sértődés ne legyen, mert azt akár még mi, a potenciális betegek is megérezhetjük.

A négy gólyacsapat az egyetem magyar tagozatának három szakát képviselte: az általános orvosi (innen két csapatot is küldtek) gyógyszerészeti és fogorvosi karokat. A csapatösszetétel kialakításában érezhető párhuzamot fedeztünk fel a múlt heti sapis gólyabáléhoz, de csak rosszindulatú feltételezés, hogy a szervezők esetleg "belelestek" a műsor forgatókönyvébe. Az öt csapattagnak most mesebeli alakokat kellett megszemélyesíteniük: Pumuklit, Vukot, Dr. Bubót, Toldi Miklóst és Hamupipőkét. A rajzfilmőrületen már meg sem lepődtünk, hiszen ez szinte az összes gólyabált körüllengte. Úgy látszik, ez volt az idei trend, ami évről évre változik, hasonlóan mondjuk a hajviselethez.A gólyák egy keringővel léptek a színpadra, majd a valódi bemutatkozás következett. Az előre legyártott műsorokban olyan újszerű technikákat is alkalmaztak, amelyek szinte biztos védelmet jelentettek a leégés ellen: a szöveges beszédeket a zenebetétekkel együtt előre felvették, így legalább a hangok elcsuklása elkerülhető volt... cserébe viszont ráerősített a darabok mesterkéltségére.
A táncszinkron próba sem a szokványos "fülhallgatóval a fejünkön hamisan énekelünk, hahaha" stílusú volt, itt a pumuklik az mp3 lejátszón elhangzó zeneszámokat el kellett táncolják csapattársaiknak, akik ennyiből ki kellett találják a címet és az előadót. Szerencsére nem dobták mély vízbe a versenyzőket: a Makarena, az Y.M.C.A és az Aserejé jellegzetes táncmozdulatait azért könnyű volt felismerni még a kevésbé party-arcú csapattagoknak is.


A beugró próbán hat megadott orvosi szakkifejezés-gyanús szót kellett beépítsenek a csapatok egy szituáció eljátszásába. A penetráláson, anamnézisen, szalmonellán, hisztocitán túl nem sokat sikerült lejegyezzük, de megnyugodtunk, hogy sok játékos sem feltétlenül ismerte valamennyit. Például a hölgy arra hivatkozva hárította el a nem kívánt udvarlót, hogy egy baktériumcsalád sarja, és így sehogy sem lehetnek egymáséi, pedig az úriember a "penetrálással akár az életük végéig is várt volna".


A gólyák azt is kipróbálhatták, milyen az, amikor kiesik lábuk alól a ... cipő - egy csomóba kellett dobják a lábbelijüket, ehhez egy cigányasszony hangos "Akció, akció!" felkiáltással még egy zsákkal rá is pakolt. Kiválogatni sajátjukat, felhúzni azokat a lábukra, lehetőleg minél gyorsabban - ez volt a versenyzők feladata.


A kvízjátékban a legokosabbak lévén a dr. Bubóké volt a főszerep, de háttérinformációs forrásként segítségükre voltak a csapattársaik is. A próba eredményeiből is egyértelműen lejött, hogy az orvosis hallgatók tudás szempontjából is a legversenyképesebbek az idei mezőnyben. Megtudtuk például, hogy fából készült az első sztetoszkóp, a franciák betegségének a szifiliszt mondják, ha pedig fáj a fauxunk, mindenképpen fül-orr gégészhez forduljunk.


A névjegykártya-gyűjtögetés párhuzamosan folyt egy közvélemény-kutatás elvégzésével: ki kellett derítsék a csapatok, hogy a közönség szerint ki a leghumorosabb, a legtrendibb, a legjobb és a legunalmasabb előadó. Ez utóbbinak az eredményét igazi diplomatákhoz illően nem árulták el a gólyák.


A szervezők minden szakról meglepetésműsorral készültek. Az ötödéves gyógyszerészhallgatók bemutatták, hogyan is működik valójában egy gyógyszertár.
A fogorvosis hallgatók a dékán-keresztapa végrendelkezését mutatták be, az általános orvosis szervezők pedig hét tanár és egy ötödéves diák haláltusáját illetve Szent Péter előtti vezeklését adták elő, sok-sok humorral.


Első helyezett a fogorvosi kar csapata lett, második helyen az általános orvosi kar 4. szériája végzett, harmadik pedig a gyógyszerész hallgatók csapata lettHa tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS