2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Maffiacsaládok tömegmészárlása a vásárhelyi Sapientia gólyabálján

mse 2010. december 04. 18:14, utolsó frissítés: 18:16

Babi nénik, maffiavezérek és detektívek öldökölték egymást a színpadon, vér nem folyt, a derültség viszont annál nagyobb volt.


Kilenc alvilági klán csapott össze péntek este a marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületében, minden szakot négy gólya képviselt. Megmérkőztek tehát a számítástechnika, a közegészségügy, a mechatronika, a fordító, a távközlés és művelettervezés, a kertészmérnöki, az informatika, az automatizálás és a kommunikáció szakos újonc hallgatók.A csapatok kötelezően egy maffiavezérből, egy detektívből, egy NŐ-ből (csupa nagybetűvel) és egy Babi néniből kellett álljanak. Talán az utóbbi lógott ki leginkább a sorból, ha a szokványos bűnbanda-összetételt tekintjük. A kreatív gólyák azonban megtalálták számára is a megfelelő helyet: hol nagymamaként, hol szado-mazo varázslóasszonyként, hol pedig bérgyilkosként építették be a családjukba.A transzvesztiták, úgy látszik, a legtöbb gólyabálhoz hasonlóan itt is hódítottak – hiszen miért is egy lány legyen a főnök szerelme, ha necc harisnyába bújhat egy fiú is? Mentségükre legyen mondva, hogy a több szakon is fellépő nőhiány miatt a fiúk kénytelenek voltak ezeket a szerepeket is átvállalni.

Az első próba egy színdarab bemutatása volt: egy előre megadott kezdő szituációból kiindulva tovább kellett szőjék az eseményszálat a csapatok. A cél: minél több puska dörrenjen, minél több vér folyjon, és, ha lehet, a nézők is nevessenek. A színdarabok agyament komikumára azok a szavak is ráerősítettek, amelyeket kötelezően bele kellett építsenek a fiatalok az előadásukba. Például: rózsaszín gumicsizma, koordinátarendszer, lófejű bagoly, zakuszkásborkány, Zeusz, vagy éppen irgum-burgum. A gólyák egyébként már néhány nappal korábban megkapták a feladatot, így volt idejük felkészülni a szereplésre.

A kiinduló helyzetek között volt például olyan, hogy a főnök rajtakapja Babi nénit, hogy csal a pókerben, majd a detektív le akarja tartóztatni. De olyan látszólag egyszerű jelenettel is kezdődött egy darab, mint hogy a nő felhívja a detektívet, megkérdezve: „Szia drágám, otthon vagy?” A válasz pedig: „Nem!”.


A fiatalok ügyesen csűrték-csavarták a cselekményeket: a fordítók például pálinkát sütöttek szesztilalom idején a megskalpolt detektív hajhagymáiból, az informatikus Babi néni és unokája pedig milliókat kaszált a főnökön és a detektíven.A második próba kemény kihívásnak bizonyult a maffiavezérek számára: három kalapot kellett körülbelül két méteres távolságból egy fogasra dobniuk, lehetőleg úgy, hogy minél több fennmaradjon. Összesen csak két kalap maradt fenn a fogason, megsúgunk egy titkot is: a szervezők is próbálkoztak a műsor előtt ezzel a mutatvánnyal, de ők sem jártak nagyobb sikerrel. Azonban a lehetetlen feladatokat is kell tudnia kezelni egy igazi maffiózónak, nemde?A negyedik és ötödik próba párhuzamosan futott: miközben a Babi nénik kifaragták áldozatuk fejét egy dísztökből, a műsorvezetők a detektívek intelligenciáját és műveltségét tették próbára. Hallottunk érdekes válaszokat, például, hogy a körte tavasszal érik, vagy hogy II. János Pál Pápa indiai nemzetiségű volt. Szégyenben maradt az is, aki nem tudta, hogy mit jelent a Sapientia szó, vagy aki úgy emlékezett, hogy a Machu Picchu Kínában van.

A nők sem maradhattak ki a megmérettetésből: térképet kellett rajzolniuk a detektívnek arról, hogy hol tartják őket fogva. Kellékek: rúzs, hajcsat és pufulec. Hogy mi jöhet ki ezekből?

Az est előfináléja volt a minden csapatot felvonultató karaoke produkció Britney Spears Oops, I did it again című dalára. Ennét találóbb már csak a Bon-bon Valami Amerika, illetve ennél elcsépeltebb már csak Ákos Ilyenek voltunk című számai voltak. De megbocsájtjuk a nem túl sikeres dalválasztást.


Méltán kárpótolt ugyanis a néptáncprodukció, amelyik a quick sort informatikai művelet folyamatát ötvözte a legényes táncelemeivel. (Hihetetlen, van ilyen?) A színpadot ezután egy sporttáncbemutató izzította fel, a szamba erotikus lüktetése útravalónak szolgált az esti bulira.


Az első díjat az infós csapat vitte haza, másodikok a kommunikációsok lettek, a dobogó harmadik fokára a közegészségügy hallgatói állhattak.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS