2023. december 1. péntekElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy trubadúr látogatása Kolozsváron

Sipos Zoltán 2003. január 03. 18:57, utolsó frissítés: 17:59

"Amikor más nyelven beszél az ember, akkor valamilyen módon a rutin meg van szakítva, és akkor ki kell találni a másik nyelven, hogy hogyan lehet valamit mondani" -- meséli szinte tökéletes magyarsággal Miqueu Montanaro.

Miqueu Montanaro a modern zene trubadúrja. A szó legnemesebb értelmében vett vándorzenész õ, aki, miután többször részt vett a Minimum Party Társaság alkotótáboraiban, Kolozsvárra is ellátogatott. A Tranzit Házban rendezett újévi koncert sok meglepetést okozott a nézõközönségnek.

Az elsõ meglepetés az volt, amikor Montanaro szinte hibátlan magyarsággal szólalt meg, kicsit késõbb azonban kikeresett néhány román szót is a füzetkéjébõl, szabadkozva, hogy õ bizony csak annyit tud románul, hogy "te iubesc", és hogy "e buna" - elmondása szerint azért választotta éppen ezt a két kifejezést, mert szerinte ezek a legfontosabbak. Dallamaiban is ez a kedves tapintat van jelen lépten-nyomon - úgy improvizál, hogy közben hû marad annak a motívumnak a szelleméhez, amit feldolgoz, és ugyanakkor gondosan ügyel arra, hogy ne halmozza a sokféle zenei hagyományt, amelyekben otthonosan mozog.

A lényeg a másra való odafigyelés, vagy ahogy õ fogalmazna: "az ember saját nyelvén rutinból beszél. Csak azok látják, hogy mi fontos a nyelvben, akik tudatosan beszélnek. Amikor más nyelven beszél az ember, akkor valamilyen módon ez a rutin meg van szakítva, és akkor ki kell találni a másik nyelven, hogy hogyan lehet valamit mondani (...) A hangszerek nyelve ... valamit belülrõl kell próbálni kimondani. Amikor zongorázik az ember, és nem próbál meg felnõni hozzá, addig õ zenél, és nem a zongora."A közönség Montanaro kitartó bátorítására dúdolással, dobbantásokkal vagy tapssal járult hozzá az összhangzás kialakításához, még a kisgyerekek gügyögése is zavartalanul épült bele a muzsikába. A rövid szünetek ugyanolyan fontossággal bírtak, mint a zene -- Montanaro a közönséggel ugyanolyan bensõséges kapcsolatot igyekezett kialakítani, mint a zenével. S közben -- ez sem mellékes -- megtudhattuk, hogy azért visel mindig vörös sálat, mert a dobon található lyukból folyton levegõ áramlik, õ pedig nem szeretne huzatot kapni. Azt is elmondta, hogy szerinte milyen is egy igazi vándor - nem az, aki sokat utazik, hanem az, aki éppen annyi idõt tölt egy helyen, amennyi neki jólesik. A koncert "végén" pedig azt javasolta, hogy képzeljük el: felállunk, kimegyünk, de aztán visszajövünk még egy kicsit muzsikálni, csak úgy, mert az jó.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS