2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában is jótékonykodnak a pékek a kenyér világnapján (x)

x 2010. október 08. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Október 16-án a rászorulóknak adományoznak kenyeret. A Brutarul-Cofetarul szaklap fotópályázatot is hirdetett A kenyér és az ember címmel.


A Pékek Világszövetsége (UIB) 2001-ben meghirdette, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja. A világnap célja, hogy bemutassa az emberiség legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét.

A világnapot már a föld szinte minden országában ünneplik, elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek termékeik adományozásával segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.A Brutarul-Cofetarul szaklap és a www.brutarul.ro portál közös felhívása, hogy Romániában is csatlakozzanak a pékségek az akcióhoz. A rendezvény célja nálunk is a karitatív jelleg és a pékszakma szépségeinek megismertetése a kenyeret fogyasztó emberrel.


Az akciót a www.brutarul.ro/ziuapainii portálon bonyolítják le. Azok a pékségek, akik megtisztelik részvételükkel az akciót, és csatlakoznak, itt adhatják le jelentkezésüket.A kenyér világnapján a résztvevő sütőipari cégek, az általuk kiválasztott karitatív szervezetnek, árvaháznak, idősek otthonának, iskoláknak stb. ingyen adnak kenyeret és péktermékeket.

A jelentkező pékségek feltöltik a portálra cégük adatait, az adományozásra kiválasztott intézmény nevét, címét, az átadás időpontját, az átadó nevét.

Aki csatlakozik az akcióhoz, az egy napra örömet szerez azoknak, akiknek még egy szelet kenyérre sem telik. A segítő szándékkal a szakmának is segítenek, hogy az ország kenyérfogyasztó polgárai jobban megismerhessék a pékek verejtékes munkáját.

A Brutarul-Cofetarul szaklap egy társadalmi kampányt kezdeményez, amely a kenyérgyártás hagyományairól és az új szakmai trendekről, az egészséges táplálkozásról és a kenyérfogyasztás előnyeiről szeretne beszélni. A Kenyér Világnapja alkalmából a kenyérszerető emberek A kenyér és az ember on-line fotópályázaton vehetnek részt. A pályázat nyerteseit az on-line szavazás, illetve a szakmabeli zsűri döntése alapján fogják kiválasztani. A legjobban sikerült fényképek felkerülhetnek a Brutarul-Cofetarul magazin címlapjára.

>> Nézd meg az eddig feltöltött fotókat! >>


A szakmai zsűri és az on-line szavazás által kiválasztott fotókat egy nemzetközi kiállítás keretein belül mutatják be a nagyközönségnek, a jövő év márciusában megrendezendő, marosvásárhelyi GastroPan Nemzetközi Pék, Cukrász és Vendéglátó-ipari Kiállításon.

>> Jelentkezz a fotópályázatra! >>

A GastroPan kiállítás a 2011-es év egyik legfontosabb szakmai eseményének számít a sütőipari, cukrászati, gasztronómia és vendéglátó-ipari szakemberek számára.

A Kenyér Világnapja programot Romániában a "BRUTARUL-Cofetarul" szaklap szervezi, a Pékek Világszövetsége (UIB – International Union of Bakers) felügyeletével és a Román Pékszövetség (ROMPAN) támogatásával.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS