2022. május 20. péntekBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Románia az abortuszok országa"

S.M. 2002. december 13. 19:59, utolsó frissítés: 19:25

A romániai terhes nõk kétharmada dönt az abortusz mellett, és sokan bele is halnak. Egy átlagos romániai nõ élete során három-négy abortuszon esik át, Nyugat-Európában ez az arány egynél kisebb. Az illetékesek látszólag tehetetlenek.

Romániában évente több mint egymillió nõ lesz terhes, közülük 700 ezer az abortuszt mellett dönt. Földrajzilag nézve Moldvában hajtják végre a legtöbb ilyen mûtétet, évente körülbelül 60 ezret, ez öt-hatszorosa a fejlett gazdaságú országok adatainak. A fenti adatokat azon nem-kormányzati szervezetektõl származik, amelyek az abortuszok visszaszorításáért és a nõk döntési jogáért küzdenek.

A legnagyobb tragédiákat a szülõk nemtörõdömsége okozza, fõleg akkor, ha nem rendelkeznek a legelemibb szexuális nevelési alapismeretekkel sem, és fogamzásgátlókhoz sem tudnak hozzájutni. Romániában az abortusz a legelterjedtebb módszer a születésszabályozásra -- áll a Ziua mai cikkében. A mûvi vetélésen átesett nõk 20%-a a beavatkozás után véglegesen meddõ marad.

Az abortusznak ugyanis súlyos egészségkárosító következményei lehetnek, még egy higiénikus körülmények között lefolyt beavatkozás után is felléphetnek gyulladások, amely a késõbbiekben meddõséget vagy koraszülést idézhetnek elõ. Az abortuszon átesett nõk nagy része hajadon, vagy hátrányos helyzetû családból származik.
A gazdasági helyzet az ok?

"Az ügyben a legnagyobb felelõség a nõgyógyász szakorvosakat terheli -- állítja Gheorghe Peltecu orvos, a Filantropica Szülészeti és Nõgyógyászati Kórház igazgatója, -- mert az abortuszt egy mindennapos rutinként mûvelik, és nem hajlandók ezzel felhagyni."

Annak ellenére, hogy Romániában engedélyezett a terhesség-megszakítás, még mindig akadnak nõk, akik házilag hajtják végre. "Ezen a jelenségen nincs mit csodálkozni, amikor az ország lakosságának 60%-a a szegénységi küszöb alatt él, és az abortuszok árai viszont magasak. Az általános életkörülményeket kellene megjavítani, hogy mikor az ember megházasodik, legyen anyagi biztonsága.

A fiatalokat annyira rosszul fizetik, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy az esküvõ után lakást vásároljanak, és gyerekeket neveljenek. Természetesen más okai is lehetnek az abortusznak: félelem a szülõktõl, illetve a fiatal lányoknál a szégyen" -- magyarázza a kórház igazgatója.

Az áldatlan állapotok megváltoztatását -- az orvos szerint -- a lányok megfelelõ egészségügyi nevelésével kell kezdeni már 14 éves kortól, amikor nagyrészük elkezd szexuális kapcsolatokat kialakítani. Ugyanis tudnia kell, hogy mivel jár egy szexuális kontaktus higiéniai és orvosi szempontból. Akik nem szeretnének teherbe esni, ajánlatos fogamzásgátló módszereket (tablettákat vagy spirált) alkalmazniuk, hogy ne kerüljön kényszermegoldásként az abortuszra sor.

"Nálunk még elterjedt az a szemérmes magatartás, hogy házasság elõtt nem lehet gyereket szülni, és ezért a nõk rengeteg terhességmegszakítást végeznek, és mikor végre férjhez mennek, akkor már nem lehet nekik" -- fûzi hozzá Sorin Simion, a bukaresti Colentina kórház igazgatója.


Kudarcra ítélt próbálkozások

A kórházak nagy része, hogy rávegye a nõket a fogamzásgátlók használatára és elriassza az abortusztól õket, megemelte a terhességmegszakítások árát. Például a Filantropica kórházban egy abortusz 200 ezer lejbe kerül, miközben a legolcsóbb fogamzásgátló 50 ezer lej. Emellett a beavatkozás után a pácienseket pszichológiai tanácsadókhoz is elküldik. A mûtét nem veszélytelen folyamat, mivel érzéstelenítésre van szükség, és gyulladások, vérzések léphetnek fel, amelyek vérszegénységhez vezetnek.

Az abortuszok magas száma az egészségügyi minisztériumot is gondolkodóba ejtette, és számos programot szervezett a fogamzásgátlás népszerûsítéséért. Az ország nagyobb városaiban konferenciákat szerveztek, valamint szexuálisnevelés-központokat avattak fel, ahol a fogamzásgátlási módszerekrõl osztogattak ingyenes brosúrákat.

A minisztérium a Világbanktól is kapott támogatást az abortuszok csökkentésére, ennek ellenére az még mindig szedi áldozatait. A minisztérium egyik képviselõje szerint az eddigi terv óriási bukás volt, a több mint 2000 nõgyógyász mellett a projektbe be kell majd vonni a háziorvosokat is, valamint a sajtót és a civil társadalmat.

A terhességmegszakítás ellen a lelkészek is felszólaltak, mert az egyház szerint az abortusz fõbûnnek számít. "Az egyház ellenzi az abortuszt, és bûnnek tartja, mert a fogamzás után az anyaméhben egy új élet kezd fejlõdni. Nem létezik semmi, ami igazolhatná az abortuszt"-- nyilatkozta Constatin Stoica, a Román Ortodox Patriarchátus szóvivõje.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS