2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvár svájci szemmel: a döglött kutyák városa

Fülöp Noémi 2010. szeptember 16. 00:15, utolsó frissítés: 2010. szeptember 20. 13:11

Kolozsvár önkormányzata pert fontolgat a svájci Blick bulvárlap a várost bemutató cikke miatt – lefordítottuk, mit írtak. A CFR a 2-1-es Basel elleni sikerrel már bosszút állt.


„Felháborított az, ahogyan a Blick svájci publikáció újságírói bemutatták városunkat az olvasóiknak. A Blickben ma (tegnap, szerk. megj.) közölt anyag marginális igazságokat tartalmaz Kolozsvár egészére jellemző tényekként beállítva, a túlzások és pontatlanságok nem válnak a lap becsületére, és az olvasókkal szembeni tisztelet hiányát jelzik” - áll a kolozsvári polgármesteri hivatal tegnapi közleményében.

A helyi önkormányzatot egy olyan, német nyelvű cikk háborította fel ennyire, amelyet a bulvárlap a CFR-FC Basel focimérkőzés kapcsán közölt. Heiko Ostendorp újságíró és Toto Marti fotós a Pata-réti nyomortelepre koncentrálva mutatta be Kolozsvárt, nem tisztázva, hogy állításaik a telepre vagy a teljes városra vonatkoznak.

A cikkben és képaláírásokban több pontatlanság is felfedezhető – arról írnak például, hogy Kolozsvár lakosságának többsége autó- és vasúti iparban dolgozik, a Mărăști negyed egyik buszmegállójában található butikokat ábrázoló kép aláírása pedig “bevásárlóutca”. Egy elpusztult kóbor kutya több képen, közelről látható, és a közel negyven képből alig féltucatnyi készült másutt, mint a Pata-réten.

A cikket már tegnap elárasztották a Romániából érkező, javarészt német, esetleg angol nyelvű ellenkező kommentek. A polgármesteri hivatal közleményében pedig az áll: feltérképezik a cikk által okozott kár jóvátételének törvényes útjait – magyarán, akár pert is indíthatnak a Blick ellen. Az alábbiakban a cikk fordítását közöljük.


UPDATE: a cikket eltávolították az eredeti linkről, a fotóriport itt továbbra is elérhető. (2010. szeptember 20., 13.11 óra)


Ezeket a képeket látja az FC Basel a Bajnokok Ligájában

Hulladék, fakunyhók és döglött kutyák!


Az út egyenetlen. A lyukak akkorák, mint a fürdőkádak. A sofőrnek újra meg újra kerülnie kell, hogy a tengelytörést elkerülje. A lyukas aszfalt közepén öregember sétál egy tehénnel. Néhány méterrel arrébb szamarak szállítanak élelmiszereket és szőnyegeket a Pata-rét irányába.


Isten hozott Kolozsváron (kiejtése Klusch), Románia negyedik legnagyobb városában. Itt kezdi el az FC Basel harmadik kalandját a Bajnokok Ligájában. De az első osztályra Erdélyben kevés emlékeztet, még akkor is, ha legalább az óváros nyugat-európai karakterrel bír.


Nagy szegénység „Mexico Cityben”

De ahogy eltávolodik az ember a központtól, egyre nagyobb a szegénység. A lelakott tömbházak előtt egy döglött kutya fekszik az úton, a szemét embermagasra tornyosul. Gyerekek játszanak bújócskát az autóroncsok között, pillangókra vadásznak. Két fiatal lány egy szőnyeget mos, amelyet el akarnak – vagy el kell – adni.

A városrészt, ahol alig van valakinek munkája, Mexico City-nek hívják. Itt az utcán, vagy szegényes bádog- és fakunyhókban laknak az emberek, mint Dél-Afrika nyomornegyedeiben. A vízvezeték és áram luxusnak számít.

Kolozsvár (vagy Klausenburg) pont középen fekszik Budapest és Bukarest között, mindkettő 450 kilométerre található. Akinek itt munkája van, javarészt vasút- és autóiparban dolgozik. A városközpontban vannak szép szögletek, és a tanév alatt mintegy 100 ezer diák népesíti be Kolozsvárt.


Az ellentétek városa

A szegények és gazdagok közötti szakadék azonban nagyon mély. Míg a Pata-réten drogfüggők, alkoholisták, munkanélküliek és csontsovány gyerekek küzdenek meg naponta a kutyákkal és a szomjúsággal, a Basel Bajnokok Ligája-beli ellenfele, a Kolozsvári CFR esetében a pénz nem játszik szerepet. A klub tulajdonosát Pászkány Árpádnak hívják, és sikeres vállalkozó. Az utóbbi években több mint 100 millió frankot pumpált a fociklubba. A Ferrari- és Iron-Maiden rajongónak a tripla (bajnokság, kupa, szuperkupa) után csupán az európai szintű zűrökre kell figyelnie.

A Pata-réti embereket azonban ez kevéssé érdekli. A 7 és 75 frank közötti összegbe kerülő jegyeket amúgy sem engedhetik meg maguknak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS