2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A benyomáskeltés káros az egészségre

Szalai Júlia 2002. december 09. 19:21, utolsó frissítés: 18:07

Ha a mások figyelmének központjába való kerülés a téma, mindenki érintettnek vallja magát. Sokan képesek bármit elkövetni azért, hogy kedvezõ színben tûnjenek fel, gyakran nem számolva a következményekkel.
Sok ismert színészrõl az a hír járja, hogy bár látszólag hihetetlen könnyedséggel alakítja a figurát, közben arról vall, hogy valahányszor színpadra kell lépnie, szorongás fojtogatja. Francois Mitterand, a közéletileg különösen aktív volt francia köztársasági elnök szintén azt állította, hogy politikai felszólalásai nem mentesek a szorongás érzésétõl.Mások is észrevették a bakit


Az emberek szemeláttára zajló viselkedés nehezen tehetõ meg nem történtté. Nem felejthetõ el, nem hagyható figyelmen kívül, mert más emberek is tudnak róla. Éppen ezért sokkal jobban megfigyeljük, mint azt, amit egymagunkban követünk el: belsõ kameránk arcátlanul és könyörtelenül rögzít minden jelenet-részecskét.

A film visszapörgethetõ és újranézhetõ dokumentum, kellemetlen tartalom esetén érzelmileg megviseli a fõszereplõt, mivel énképe nem tehet mást, minthogy a rögzítettek szerint alakul. A nyilvánosságnak fontos szerepe van a saját megélt tulajdonságok énképbe való beépítésében, mivel a mások által megélhetõ tapasztalatok fényében dolgozza át énképét a személy. Nem kis tétje van a nyilvános viselkedésnek, ezért a jó benyomáskeltés szent célját szem elõtt tartva a produkció a közönséghez szabott.


Kóros benyomáskeltés

Olyannyira erõs késztetésnek látszik a mások szemében látott tükörképünk vonzóbbá színezése, hogy még az egészségmegõrzés ésszerû szempontjai is eltörpülnek mellette. Egy kézenfekvõ példa, hogy bár az egészségvédelmi propaganda, a nemi úton terjedõ betegségek megelõzésére erõsen ajánlja az óvszer használatát, az továbbra sem elterjedt.

Kínos dolog ez az óvszervásárlás. Mit gondol majd az elárusító meg a többi vásárló, a partnerrõl nem is beszélve, az óvszert használóról? Biztosan azt, hogy elõre eltervezve készült az aktusra, promiszkuus, puhány, fél a veszélytõl és nem vállalja a rizikót, nem bízik meg a partnerében, bizonyosan nemibeteg. A nemileg aktív egyetemisták körében az Amerikai Egyesült Államokban 20% használ rendszeresen óvszert alakalmi partnereivel való együttlétkor, ugyanez az arány Európa nyugati részén 27%, közép és keleti régióiban pedig csupán 13%.


Talán gyáva nyúl vagy?

A dohányzás, az alkohol és a kábítószerezés példáját használva még jobban megvilágítható az énbemutatással való kapcsolat. Ezeket a szereket csupán a használóik 11%-a próbálta ki magányosan. A függetlenség, érettség, bátorság tulajdonságait kapcsolják a szerhasználathoz, márpedig ezek a jellemzõk elengedhetetlenek a megfelelõ státusz megszerzéséhez a kortárscsoportban. A droghasználatnak négy fõ társadalmi haszna van:1. A szerhasználat az autonómia, a lázadás jelképe (szülõk, felnõttek, civilizáció ellen)
2. A szociálisan bizonytalan személyek társas helyzetük javításának esélyét látják a szerhasználatban
3. "Self-handicaping" stratégia: önértékelési problémák esetén mesterséges akadályok állíthatók fel, amelyekre hivatkozni lehet kudarc esetén ("Nem azért vagyok sikertelen a szakmámban, mert tehetségtelen vagyok, hanem mert drogozok.")
4. A szerhasználatnak lehetnek pozitív megítélés alá esõ hatásai: pl. a dohányzás segít az extrém alacsony testsúly megtartásában.

A chiken-game, az autós ralizás, a meggondolatlan, sérüléshez vagy akár halálhoz vezetõ vagánykodás egyértelmûen kapcsolódik a témához. A félelemnélküliség és rettenthetetlenség képének kialakítására a fiatal férfiak képesek mindenféle veszélyes manõverekre. Bár mellékhatásai jól láthatóak és jelentõsek, még mindig gyakori jelenség a szteroidhasználat, a cél természetesen az izmos test, vagyis a figyelem, a lányok rajongása, azaz: az önbecsülés és a sikeresség megsegítése.


Nini, kocog a dagi!

A vonzó megjelenés, a testsúly kontrollja egyértelmûen énbemutatási stratégia. Kockázati tényezõt jelentenek itt a kétes fogyókúrás módszerek, különösen a gyógyszerhasználathoz kapcsolódó változatok, a táplálkozási zavarok, vagy a túlzásba vitt testedzés. De van az éremnek másik oldala is. Sokan, akiknek pedig szükségük lenne testgyakorlásra, mozgásra: nem teszik. Túlsúlyosan nem szívesen futnak a parkban, úsznak a helyi medencében, járnak edzõterembe. Különösen nõk esetén érvényesül ez a szempont. A mások általi megítélés, a helyzet kínossága tartja õket vissza a testmozgástól.

A kozmetikai sebészet az önbemutatás kontrolljának csúcsa. A test átalakítása még sosem volt olyan biztonságos, mint napjainkban, ennek ellenére hallottunk már olyan nõkrõl, akik nem élték túl a szilikon-implantálást. Vérzések, hibás hegesedési folyamat, érzékelési problémák, allergiás reakciók léphetnek fel, akár halált okozó szövõdményekkel is.

Az interperszonális tényezõt nem szabad figyelmen kívül hagyni, amikor egészségmegõrzésrõl beszélünk. A megelõzést célzó hatékony programok keretében nemcsak az egészségkárosítás lehetõségeit mutatják be az érintetteknek, hanem igyekszenek egészségesebb alternatívákat elsajátíttatni velük a pozitív benyomás keltésére.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS