2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Extrém sportok: élmény vagy halálfélelem?

2010. augusztus 31. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

Lehet mindkettő. Az igazi adrenalinvadászoknak a bungee-jumping való, kirepülni a katapultból már inkább iszonyatos, a rodeó pedig igazi erőpróba.


A bungie jumping rólad szól, és a katapult csak egy élmény, a bikalovaglás igazi erőpróba. Ez lehet az Erdély FM stábjának következtetése, miután kipróbálták a Félsziget három legextrémebb sportját. A katapulton Kiss Gyöngyvér és Iakab Orsi tették próbára merészségüket, a bungee jumpingot viszont csak Gyöngyi próbálta ki.

Az ugrás előtt több biztonsági intézkedésen is átesett: egy hámot kötöttek a hátára, és a bokáit is rögzítették egy erős mandzsettával, hogy ne szabaduljon ki a kötélből ugrás közben. Ezeket a kötéseket biztonsági okokból kétszer ellenőrzik az indulás előtt. Ahhoz ugyanis, hogy leugorjon Gyöngyi, egy fém kosárban emelte a magasba őket egy daru. Az ugrás előtti pillanatokban az önkéntes kötélugró, a riporter és a bungee-s fiú beszélgettek:

- Most már nem tudsz kiesni fölfelé, be van akasztva a hátad, biztonságban vagy, legalábbis addig, míg fölérünk. A feladat a következő: fölérünk, elfordítom a kosarat, hogy a nagyszínpad irányába tudj ugrani. Amikor azt mondom, hogy most lehet ugrani, akkor kiteszed a kezed és előreugrasz. Nagyon fontos, hogy ne talppal ugorj ki, mert az fájdalmas. Előre kidőlsz a kosárból, a többit intézi a gumi.
- Hú, milyen kicsik az emberek. Milyen magasra visz amúgy a daru?
- Hatvan méter… most egy kicsit pöccenni fog, ne ijedj meg.
- Na, most egy kicsit félek.


- A biztosítás ki van akasztva, kezed tedd föl, és ahogy megbeszéltük, dőlj ki.Kiugrott, most a másik oldalon jön előre, nem veszett el, úgy látszik, sikerült az ugrás.

- Nem fájdalmas, amikor így rángatja?
- Nem rángatja, gumiból van és nagyon puha. Hatvan méterről közel húsz métert esik, és onnan kezdi el megfogni a gumi. Körülbelül nyolc-tíz méterre áll meg a földtől. Persze ez súlyfüggő is. Ezzel a méretű gumival körülbelül 70 kg-ig lehet leereszteni embereket, a 70 kilós ember körülbelül 6 méterre a földtől, az annál könnyebbek picivel magasabban állnak meg.

Földetérés, enyhe szédülés, eksztázis.


- Picit szédülök.
- Még egyszer ugranál?
- Igen, minden gond nélkül.
- Nem féltél egyáltalán?
- Akkor amikor felértünk, és tudtam, hogy most fogok ugrani, akkor igen, egy kicsit féltem. Amikor mondta, hogy na most ugorhatsz, akkor tudtam, hogy már nem fogok visszafordulni. Arra gondoltam, hogy vajon helyesen ugrok-e, hátha valamit elhibáztam. Ez pár pillanatig tartott, ameddig leértem, utána próbáltam szétnézni, de csillagokat láttam és jobbnak tartottam, hogyha becsukom a szemem.A kötélugrást szinte mindenki kipróbálhatja, a szolgáltatók szerint 100 százalékos, hogy túléled. A 16 éveseknél fiatalabbak csak úgy ugorhatnak, ha ehhez a szülők is beleegyezésüket adták, és nem ugorhatnak azok, akiknek magas a vérnyomásuk, az epilepsziások, a terhes nők, illetve azok sem, akiknek három hónapnál frissebb műtétjük van, vagy alkoholos, drogos befolyásoltság alatt vannak.

A bungee jumping szolgáltatói szerint ezt az ugrást átlagembereknek találták ki, néhány kisebb zúzódáson kívül semmi bajod nem eshet, hiszen a hátgerinc egészségéről a biztonsági hám gondoskodik, és az ugrásnál használt lágy, képlékeny gumi, ami visszaránt. Búcsúzkodás közben még azt is megkérdeztük, hogy kik és miért vállalják be általában a kötélugrást.

- Aki fogadásból akar leugrani, az általában veszít. Ezt el kell határozni, hogy én saját magam miatt akarok leugrani, nem a haverok miatt, akik unszoltak. Ha én nem akarom önmagamtól, akkor nagyon nehéz.
- Az emberek általában miért jönnek ide leugrani?
- Szerintem ez egy olyan élmény, amit nem lehet összehasonlítani semmivel. Próbáltam már az ejtőernyőt is, de az nekem egy ilyen nagyon nagyon lassú dolog. Ott fölvisznek x méterre, és van valaki a hátad mögött, aki az egészet irányítja. És akkor egyszercsak mondja, hogy kiugrunk. Kösz, kész. Ez olyan, mintha te velem együtt jöttél volna föl és én lehúztalak volna a kosárból. Azt nem te döntötted volna el, hanem én. Ez leginkább élménykeresés és adrenalinvadászat.


Katapult

A katapult 40 méter magasba lövi ki azt, aki erre az extrém sportra vállalkozik. Ahhoz azonban, hogy kipróbáld, társat kell keresned, mert a katapult kétszemélyes. Két olyan székbe kötnek be, amilyent a Forma 1-es pilóták használnak, azaz 6 biztonsági kötés van rajtad, hogy nehogy kirepülj a katapult székéből. Indulás előtt Jakab Orsi és Kiss Gyöngyi beszélgettek a sport szervezőivel.

- Mennyi arra a garancia, hogy nem fogok kirepülni ebből a székből?
- Mindjárt meglátod, de szerintem ebből kiszállni sem fogsz tudni.
- A gumin egy-egy szálacska repdes. Ugye azért nem fog elszakadni?
- Nem, nem, az csak a külső borítás.
- Hány pontos a biztonsági öv?
- Hat pontos, mindegyiket méretre tudjuk húzni.
- Mennyire mozoghatok ebben?
- Amennyire tudsz…
- Lassan már levegőt sem kapok, nemhogy mozogni tudnék… most még egy súlyzóra emlékeztető szörnyűséget is ránk tesznek…
- Ebbe tudtok majd kapaszkodni….
- Kicsit mozog…
- Ennek ennyire kell…
- Hány méter magasra fogunk felrepülni?
- 40-45 méter magasra.
- Át is fog fordulni?
- Ha szerencsétek van, igen…
- Ha szerencsénk van? Mitől függ az, hogy átfordul-e?
- Leginkább tényleg a szerencsétől és a kettőtök közti súlykülönbségtől, esetleg attól, hogy ültök az ülésbenOrsinak és Gyöngyinek szerencséje volt, ha ezt nevezhetjük annak, mert ők is egyszer átfordultak, amikor a katapultszékek 40-45 méter magasba értek. Ez azért félelmetes, mert 40-45 méteren 3G körüli gyorsulást érnek el. Ennek a fizikai jelenségnek a félelmetes voltát a két kolléganőnk is felmérte az alatt a két perc alatt, amíg a katapult gumiszerkezete 3-4-szer a magasba lendítette őket. A bátorságuk ugyanis elszállt, és enyhén remegő lábakkal szálltak ki a katapultszékekből.

- Milyen volt?
- Soha többé nem próbálom ki, nem akarok űrpilóta lenni, az már biztos. Ezerszer inkább bungie-jumping, ezt még egyszer meg nem csinálom.
- Miért?
- Ijesztő volt…amikor érzed, hogy repülsz föl-föl-föl, ez már engem rég meghaladt. Visszaránt és fordul…fúúú, remegek, kész, végem.
- Mikor már a gumi kezdett kisebbedni megkérdeztem Orsit, hogy élsz? Mire ő: nem.
- Szóval beszélgettetek közben?
- Csak itt a végén.
- Végig az volt a vágyam, hogy kerüljünk le, kerüljünk le.

Rodeó

A félsziget harmadik legígéretesebb próbája a texasi rodeó, de a marosvásárhelyi rodeóbika valamivel lomhább a filmekből ismert szerkezetnél. A rodeo bikát az Erdély Fm-től Puskai Melis ülte meg. A rodeóbika egy tehénbőrrel kipárnázott, felnyergelt alkalmatosság, amelynek mozgásirányát és sebességét távirányítóval szabályozzák a szolgáltatók. Ezt a szerkezetet minél hosszabb ideig kell megülni, minderre egy befizetéssel 10 perced van, és ezalatt annyiszor próbálod meg, ahányszor akarod.

- Ne hátra ülj, hanem egészen előre, jó? És kapaszkodj. Ne csavard rá a kezed és kapaszkodj.
- Mennyi ideig kell kibírjam a bikán?
- Ameddig szeretnéd.Melis legtöbb 15 másodpercig ülte meg a bikahátat, és jónéhányszor nekiveselkedett, hogy megdöntse saját rekordját. 10 perc alatt azonban a lelkesedése és az erőnléte is alábbhagyott.

- Ki vagy fáradva?
- Igen.
- Nehéz?
- Nagyon nehéz tartani magadat, főleg, hogy nagyon csúszik a bőrnyergen a nadrág. Rendes erőpróba. Kicsit lement a bőr a kezemről, gyűrűt nem ajánlatos viselni a kipróbálás közben… ehéz nagyon, nem gondoltam volna.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS