2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Négy keksz, nagy élvezet

szerk. 2002. november 20. 17:21, utolsó frissítés: 13:41

[teszt] Hamisítatlan hazai íz! A pufuleccel együtt egyike azoknak a román élelmiszereknek, amelyek a kommunista aranykor óta örvendeztetnek bennünket. Amiben biztosak lehetünk: 1500 lejt fizetünk, és mindig kettõt kapunk.

Szerkesztõségünk arra vállalkozott, hogy leteszteli a román piacon jelenleg felelhetõ eugeniákat. Ezek a termékek egyébként csak és kizárólag itt kaphatók, tehát nem túlzás, ha azt állítjuk, a világ eugeniáit teszteltük. Igaz ugyan, hogy, mivel egy gyártó levédte a márkanevet, csak egy terméket neveznek Eugenia-nak, mi tudjuk, hogy minden eugenia eugenia, még akkor is, ha másképp hívják.Meghatározás: az eudzsénia (eugenia) töltelékkel (a klasszikus változatban kakaós) összetapasztott, két ovális alakú kekszdarabot fed, amelyet többnyire élelmiszerként gyártanak. Tartós sikerét, amit a boltokban való állandó jelenléte és a márkák folyamatosan szaporodó száma jelez, egyetlen tulajdonságának köszönheti: piszokul olcsó. Energiatartalma 100 gr-nyi mennyiségre 1950 Kj körüli, ehhez három és fél csomaggal kell elfogyasztanunk.Figyelem! Nagyon fontos tudnivaló azoknak, akik fogyasztási céllal ezt a román élelmiszeripari terméket választják:
1. ne nézegessük
2. ne szagolgassuk
3. ne ízlelgessük hosszasan
4. használjuk rendeltetésszerûen: kapjuk be gyorsan, és élvezzük, ahogy pillanatok alatt agyoncsapja az étvágyunkat


ClassicPiatrea Neamt-on készülõ, tényleg ehetõ termék. A csomagolás szerint tartalmaz: lisztet, növényi zsírokat, glukóz-szirupot, tejport, térfogatnövelõ szereket, természetazonos aromát és sót.

A kekszrész elég ropogós állagú, de az ízlelõbimbóinkat nem sokáig ingerli. A csokitöltelékben a rumeszencia illat- és íznyomai észlelhetõk, más kellemetlen aromákat elnyomandó. Javaslat: több rum eszencia kellene, hogy sikeresebb legyen az ízkorrekció. A megkérdezett eladók szerint, ez a legfinomabb eugenia-típus: a kliensek fõleg ezt keresik.

Epres változatban is kapható, aminél szintén a mû-ízû krém minimalizmusa tûnik fel. Ebben az esetben viszont inkább azon bosszankodhatunk, hogy miért nem spórolták ki teljesen. További hátránya, hogy a krém vékonysága miatt nem lehet szétválasztani a kekszrétegeket, pedig ez az egyik kedvenc eugenia-evési módszer. (Ehetõ)


Miliv -- mûgeniaKívül-belül avascsokis változatú eugenia családtag. A Bákó megyei Comanesti-i vegyipari egységében készül, liszten és cukron kívül kizárólag szintetikus alapanyagokból. A gyártók legalább õszinték, elõre felkészülhetünk a kulináris élményre, amit az E322, E503b, E331, az E102 és az E223 aromáknak az összeérése, és az ízlelõbimbóinkkal való harca kivált. Egyébként émelygõsen édes, a keksz pedig túlságosan szétporló, fûrészpor-szerû. (Rossz)


Eugenia AlbisNem valami briliáns. Úgyhogy a szájukat nyalogató mágusokat messzire kerüljük el, ha az eugenia fogyasztásra akarjuk adni a fejünket. A termék térkép segítségével könnyen beazonosítható helyen, Teleormanon készül.

Általános jellemzõje a kekszcsaládnak, hogy a krémmel nem bánnak túl bõkezûen. A kréta állagú keksznek se íze, se bûze, viszont a táblára sem lehet írni vele valami jól. A csokisnak felmagasztosított krém szunyogírtó-kivonatot tartalmaz, ami lehet, hogy ha rendeltetés-szerûen használjuk, beválhat.Kókuszos habfürdõ változatban is kapható. A szaga után ítélve mérgezõ, úgyhogy megfelelõ laboratóriumi felszerelés hiányában nem kísérleteztünk vele. Aki mégis a lágy kekszeket szereti, az megpróbálkozhat a vaníliás változattal is, bár a krém ebben is elenyészõ, de pocsék. A cseresznyéset viszont csak mazochistáknak ajánljuk! A cseresznyeíz egészen markánsan rossz: a kamrában felejtett 20 éves pudingpor aromáját és részecskeszerkezetét idézi. (Rossz)


Citro EugeniaEbbõl a szebeni eredetû csokiskekszbõl sikerült egy szõke hajszálas, egyedi, gyûjtõknek szánt csomagot kifognunk. Azért megkóstoltuk. A keksz kissé kemény ugyan, de üdén semleges. A töltelék erõsen rumos, gyermekkori emlékeket ébresztõ illatú, és nem csak szimbolikus formában van jelen. A csomagolás nem túl bizalomgerjesztõ ugyan, de a hajszálat leszámítva kellemesen csalódtunk. (Ehetõ)


ArslanA csomagoláson feltüntetett telefonszámokból ítélve Bukarestben készülõ étek. A keksz kellõ keménységû, olcsó kakaó ízû a krém, de azért az összhatás tulajdonképpen nem merészen rossz.

Negatív színvilágú testvérkéje: a vanília krémes arslan, kakaós keksszel. A kekszben több a barna vízfesték, mint a kakaó. A töltelék fehér, de ezen szín kikeveréséhez a liszt is elég, nincs szükség vaníliára, nem tudni, minek is fárasztják magukat... Az íze enyhén kesernyés, érzõdik benne az összes E. (Még hagyján)


FoxEgyike a legtöbb helyen kapható népszerûbb márkáknak; RoStar termék. Kicsit "porzik tõle a nyelved", és a krémet itt is csak épp, hogy bemutatják, de a hosszú E-listán kívül nem kell különösebb kellemetlenségekre számítanunk. Klasszikus eugenia-illatot áraszt, és különösebben fanyalgások nélkül fogyasztható. (Ehetõ)


CrocoA legforgalmazottabb eugenia-típus. Onesti-en (térképes feladvány) készül, tartalmaz néhány az eugenia-recept szempontjából elengedhetetlen E-t, de csak az ártalmatlanabb fajtákból. A keksz visszataszítóan puha, a krém elfogadható mennyiségégben van ugyan jelen, de csak a cukor és a barnafesték érzõdik rajta. (Kifejezetten rossz)


GemeniNagybányán készül, de falusi zsír-szakbolt szaga van. Sivatagszáraz a betonkeksz, a töltelékben szinte egyáltalán nincs kakaó! Beismerten csak egy E-t, lecitint tartalmaz. Tulajdonképpen a fogyaszthatóbb fajtából való, és a szerkesztõség tagjai közül senkinek sem sikerült a haragját magára vonnia. (Még hagyján)


TecsaA Vede-n (újabb térképes feladvány) készülõ termékbõl csak egy málnás változatot sikerült levadásznunk, de valószínûleg más ízesítésûekkel is találkozhat az, aki bátor. A kekszben található málnaeszenciának málnaeszencia íze van, ráadásul volt belõle dögivel. A keksz kemény, vízízû, de a töltelék drasztikussága úgysem hagyná érvényesülni. (Rossz)


EugeniaA márkanév büszke tulajdonosa, amit nem szégyell óriási betûkkel hirdetni a csomagoláson. Az eredeti, papírborítású õs-eugeniára a leginkább hasonlító, temesvári élelmiszercikk. A gyártó Bega Pam azt sem titkolja, hogy már 1956 óta van a piacon. A klasszikus mintázatot és alakot követõ kekszek között bõven van töltelék. Akik egy darabka történelmet akarnak szétmorzsolni a fogaik között, vagy nosztalgiázni óhajtanak, ezt a típust keressék. (Ehetõ)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS