2023. március 28. keddGedeon, Johanna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közmondásteszt: kutyából nem lesz szalonna?

szerk. 2010. július 06. 09:06, utolsó frissítés: 12:11

Különböző szalonnásító technikákat vetettünk be, hogy kiderüljön, evolúciós léptéken belül igaz-e a népi bölcsesség, vagy mégiscsak lehet a kutyából szalonna.


Az élet nagy kérdései rovatunkban legutóbb azt próbáltuk meg kideríteni, meg lehet-e különböztetni a kólát a pepsitől. Ígérjük, a jövőben arra is a megadjuk a választ, hogy ég-e a lámpa a hűtőszekrényben, miután becsuktuk az ajtót. Tudjuk, hogy sokakat még mindig nem hagy nyugodni ez a mélyen filozofikus kérdés, aminek forrása az alapvető kétkedésünk, hogy van-e ott egyáltalán valami, ahol senki sem látja...

Előtte azonban még néhány, évszázados bölcsességet hordozó magyar közmondást szeretnénk a laboratóriumunkban letesztelni. A sánta kutyáról és a hazug emberről manapság is sokat hallunk, és logikus, hogy akinek nem inge, az ne vegye magára, de kinek jelent még bármit is a jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok? És egyáltalán mi az a túzok?


És hogyhogy a kutyából nem lesz szalonna?

Ha történetesen Kínában, Koreában vagy éppen Vietnámban élnénk, a kérdés hamar meg lenne oldva: a kutyából márpedig lehet szalonna, szakács kérdése. De magyar ember nem eszik kutyahúst, úgyhogy a megoldást máshol kell keresnünk, ha igazolni vagy cáfolni akarjuk az állítást.Tudományos kísérletünkhöz a kvázi szerkesztőségi kutyánkat, Murkot használtuk fel, és egy darab szalonnát. A kontrollcsoportunk Bulu volt.

A kutya szőrös, négy lába van, csóválja a farkát, és ugat. A szalonna ezek közül egyik tulajdonsággal sem rendelkezik. Ezzel szemben fehér, lapos és csendes. Hogyan csináljunk a kutyából szalonnát? Milyen szalonnásító technikák állnak a rendelkezésünkre?


Ha evolúciós léptékekben gondolkodunk,

tudjuk, valamiből kellően sok idő múlva lehet valami egészen más. De annyi időnk most nincs, hogy kivárjuk, amíg a környezeti hatások nyomán sorozatos mutációkkal a kutyából létrejön a szalonna. Főleg, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen körülmények között lehetne adaptív a szalonnaság.
Kinyomoztuk viszont, létezik olyan szakma, hogy valaki nyulakat és egyéb háziállatokat hipnotizál. Az állathipnotizőr házikedvencek viselkedési zavarait kezeli. Akkor nyilván viselkedési zavarokat is elő tud idézni, és egy önmagát szalonnának gondoló kutya lehet a végeredmény, ami nekünk pont jó.

Mivel megfelelő szakembert ilyen rövid idő alatt nem sikerült kontaktolni, mi magunk próbálkoztunk meg azzal, hogy Murkot rávezessük, ő tulajdonképpen egy szalonna. Innen próbáltuk meg a trükköt ellesni:
Nem úgy tűnt, mintha sikerrel jártunk volna, a szalonnára Murok továbbra sem mint saját fajtársára, sokkal inkább mint az ebédjére tekint. Lehet, hogy nem kezdtük elég korán? Ha egy párhetes kiskutyával próbálkoznánk, akkor következetes neveléssel, a fokozatos szocializáció során lassan internalizálhatná a szalonnaság jegyeit. De ez is inkább egy hosszabb kutatás témája lehetne.

Vagy kiindulhatnánk abból a felvetésből, hogy az vagy, aminek vallod magad. De mivel vehetnénk rá Murkot, hogy szalonnának vallja magát?


Vizuális stimuláció?

Sokat vitatott kérdés a szubliminális ingerlés kérdése: vajon valóban hatnak ránk a másodperc töredékéig felvillantott képek, ha azok tulajdonképpen nem is tudatosulhatnak ilyen rövid idő alatt? Mi van, ha Muroknak a képernyőn felvillantottunk néhány olyan fotót, amin előbb kutya, majd szalonna, illetve ennek kidolgozott fokozatos átmenetei láthatóak?Régi bölcsesség, hogy az vagy, amit megeszel. Persze mivel ez az állítás is inkább közmondásszámba megy, lehet, hogy előbb le kellene tesztelnünk, mielőtt alappremisszának fogadnánk el. De ez maradt az utolsó esélyünk, hogy a kutyából szalonnát csináljunk. Vagyis Murok megeszi a szalonnát, és így ő maga is szalonna lesz.
Várjuk olvasóink javaslatait, hogy legközelebb melyik magyar közmondás tesztjét szeretnék a Transindexen olvasni. Figyelem, az uborkaszezon szót tartalmazó hozzászólásokat kimoderáljuk!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS