2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Minden percben születik egy balek"

Szalai Júlia 2002. november 05. 14:37, utolsó frissítés: 14:12

Ha jósnak készülsz, tudnod kell, hogy egy kis hízelgés sosem árt. Az emberek hajlamosak elhinni, hogy õk alapjában véve jók, tehetségesek, egyedülállóak valamilyen téren. Senki sem szereti azt hinni magáról, hogy õ terepszínû kisegér.

"Készen állsz-e, hogy megismerd saját magad leglényegesebb tulajdonságait, személyiséged legrejtettebb oldalait? A grafológiai programot használva olyan jellemzõiddel szembesülhetsz, amelyeknek eddig csak homályosan voltál tudatában. Emellett konstruktív tanácsokat is kaphatsz problémáid megoldására, személyiséged és képességeid fejlesztésére."

A fenti szöveg egy amerikai kézíráselemzõ számítógépes program reklámszövege. Hogy a forgalmazók felmagasztalják a terméket, azt megszoktuk. A különös csak az, hogy akit levesz a lábáról a hirdetés és megveszi a programot, valószínûleg maga is valóban hatékonynak fogja találni.

A pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy az ügyesen megszerkesztett, szinte mindenkire rá illõ általános személyleírásokat az emberek hajlamosak saját személyiségük pontos összegzésének tekinteni.
"Ti mind egyéniségek vagytok..."

A jelenséget vizsgálva egy nagyszabású felmérésben egyetemi hallgatókkal személyiség-kérdõívet töltettek ki. Néhány nappal késõbb minden hallgató megkapta lezárt borítékban a felmérés eredményét, és arra kérték õket, hogy értékeljék a vélemény pontosságát. A személyiségjellemzések teljesen azonosak voltak, persze ebbõl a kísérleti személyek semmit sem tudtak.

A hallgatók 30%-a vélte úgy, hogy az eredmény kísértetiesen pontos, sõt elõször fogalmazott meg olyan személyiségjellemzõket, amelyeket addig csak sejtettek. A hallgatók további 60%-ának az volt a véleménye, hogy a leírás jól illik rá, tartalmazza a leglényegesebb személyiségvonásait. Csupán a maradék 10% vallotta azt, hogy a leírás nem illik rá.

Az általános, és mégis egyéninek tûnõ személyleírás alkalmazása igen gyakran használt módszer, különösen a horoszkópgyártó asztrológusok, kuruzslók, jósok, kristálygömbbe bámuló sarlatánok és egyéb szemfényvesztõk élnek vele.

Mivel sokan bedõlnek nekik, a jelenség Barnum-effektus néven is ismeretes, utalva P. T. Barnum cirkuszigazgató gyakran idézett mondására, mely szerint "minden percben születik egy balek".


Leteszteltünk!

Próbáljuk hát ki, mûködik-e az effektus. Míg a cikket olvastad, rejtélyes módon, személyes kisugárzásodat mérve megállapítottuk néhány titkos személyiségvonásodat. Íme a jellemzésed:

1. Bár tisztában vagy saját képességeiddel, néha, különösen nehéz feladatokkal való szembesülés idején, mégis kételkedsz bennük.

2. Kíváncsi vagy a körülötted élõ érdekes emberekre, izgatnak a titkok, gyakran megpróbálsz fényt deríteni egy-egy rejtélyre.

3. Olykor nyitottan, barátságosan viselkedsz a körülötted levõkkel, máskor meg befele forduló és hallgatag vagy.

4. Büszke vagy arra, hogy önállóan gondolkozol, és nem fogadod el mások véleményét elegendõ bizonyíték hiányában.

5. Bár alapvetõen ragaszkodsz szüleidhez, elõfordul, hogy nem értesz velük egyet.

6. Szexuális életed nem mentes a problémáktól.

7. Vannak olyan területek, amelyeken kiemelkedõ, átlagon felüli képességeid vannak, még akkor is, ha eddig még nem nyilvánultak meg.

8. Valódi melegszívû, jóindulatú ember vagy, a körülmények mégis néha úgy hozzák, hogy ez nem derül ki, sõt éppen az ellenkezõjét hiszik rólad.


"Én nem vagyok az!"

Ezeket az általános állításokat szinte mindenki magára jellemzõnek vallja. Emellett a jósok megfigyelik az emberek megjelenésében és viselkedésében megmutatkozó árulkodó jegyeket, amelyek segítségével állításaikat feldúsíthatják, és személyre szabhatják. Ha jósnak készülsz, emellett még tudnod kell, hogy egy kis hízelgés sosem árt. Az emberek hajlamosak elhinni, hogy õk alapjában véve jók, tehetségesek, egyedülállóak valamilyen téren. Senki sem szereti azt hinni magáról, hogy õ terepszínû kisegér.

Ezt magunk is könnyen ellenõrizhetjük, ha egy cégnél, egyetemi évfolyamon vagy sportklubban megkérdezzük az embereket, hogy ki milyennek tartja magát a szakmában vagy az adott területen. Mindenki átlagon felülinek fogja magát vallani, vagy legrosszabb esetben átlagosnak, az átlagon aluliak népes táborába (objektíve 50%) senki sem fogja magát besorolni. A fentebbi "jellemzés" utolsó két pontja is erre a kis gyengeségre alapoz. "Egomasszázs" az egész átlagon felüli emberiségnek.

Persze hajlamosak vagyunk arra is, hogy azt gondoljuk, rajtunk nem fog a "varázslat", mindenki más átverhetõ, de mi magunk nem.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS