2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hat villamos színházat keres

S.M. 2002. november 01. 16:24, utolsó frissítés: 16:13

Légkalapács zakatolása veri fel két napja a kolozsvári magyar színház és opera nyugalmát. A próbákon csákányütések visszhangzanak. A zaj oka: a városháza az épület elé helyeztet át fölöslegesen egy villamosmegállót.
A Malom (Baritiu) utcában egy szûk járdasziget szolgál a csúcsidõben felduzzadó utazóközönségnek állóhelyül, ezért elköltöztetése nem légbõl kapott ötlet. A polgármesteri hivatal kézenfekvõ megoldással jelentkezett: rakjuk a magyar színház épülete elé.A kolozsvári Állami Magyar Opera és Színház vezetõsége egy tegnap kiadott közleményben tiltakozik az áthelyezés ellen.


Sajtónyilatkozatukban nyomós érveket sorolnak fel az építkezés ellenében. Az új járdasziget miatt nem tudnak behajtani a tûzoltókocsik az épület elé, és ami még nagyobb zavarokat okoz: az építmény gátolja a díszletszállító teherautók mozgását. Az építkezés miatt a színház elõtt megszûnik a munkatársak és a közönség parkolóhelye, nem is beszélve az elõadások és próbák normális lefolyását akadályozó zajról.

A két intézmény eljutatta beadványát a helyi és megyei hatóságokhoz, hogy vizsgálják ki a helyzetet, és minél elõbb állítsák le az október 30-án megkezdett munkálatokat.

kolozsvári tömegközlekedési vállalat, a RATUC szintén ellenzi a megállóhely elköltöztetését. A vállalat illetékesei szerint túlságosan költséges a meglévõ megálló felszámolása és egy újabb létesítése. Nem tartják valószínûnek, hogy ez gördülékenyebbé tenné a környék forgalmát, ők tulajdonképpen csak végrehajtják a polgármesteri hivatal utasítását.

A polgármesteri hivatalban elismerték, hogy õk indították el a munkálatokat, amit a Malom (Baritiu) utcai forgalom tehermentesítésével magyaráznak. Szerintük csak így lehet majd villanyrendõrökkel ellátni a keresztezõdést. A hivatal munkatársa azt is közölte, hogy a villamosmegálló építési terve nem újkeletû határozat, már 1999-ben megszületett errõl a döntés.Mivel a polgármesteri hivatal nem ismeri el a tanácsi határozatokat, hiába állíttatja le a munkálatot a városi tanács, annak csak peres úton lehetne érvényt szerezni. Addigra pedig már rég felépül a megálló.

Ha nem sikerül jobb belátásra bírni az illetékeseket, legalább nekünk megadatik a lehetõség, hogy legközelebb villamoson érkezzünk a színpadon folyó jelenetbe.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS