2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magunkon teszteltük: meg lehet-e különböztetni a Colát a Pepsitől?

szerk. 2010. május 20. 10:17, utolsó frissítés: 14:43

Az avatottak úgy tudják, a Pepsi édesebb, más az ellenkezőjét gondolja. Akad, aki azt állítja, a szagról is simán felismeri. Mit mutatnak a kísérleti eredmények?


Most induló, az élet nagy kérdései sorozatunkban olyan magvas kérdésekre keressük a választ, hogy mitől kék az ég, vagy miért mozog a mozgólépcső korlátja gyorsabban, mint maga a lépcső. Első kísérletünkben annak jártunk utána, meg lehet-e különböztetni a Coca-Colát a Pepsitől, ha nincs rajtuk címke? Merész hipotézisünk az volt, hogy nem nagyon.

A kísérlet alanyai: a Transindex szerkesztőségének 10 gyanútlan tagja. A kísérletvezető elvonult a steril laboratóriumba, ahol első lépésként előkészítette a kísérlethez szükséges eszközöket: műanyag poharak, piros filctoll, 2 liter Pepsi és 2 liter Coca-Cola. Már csak arra kellett ügyelni, hogy ő maga megjegyezze valahogy, hogy mit töltött az A, és mit a B feliratú poharakba.


Mivel arra tippelt, hogy az A-t fogják inkább a Coca-Colának gondolni, ezért azt ravaszul a B-be töltötte. Kitalálta, hogy lesz két kontroll csoport is: egy személy két pohárban ugyanazt, azaz Coca-Colát, egy másik valaki pedig két Pepsit fog kapni.

A kísérletvezetőnek megfordult még a fejében az az ördögi terv is, hogy valakinek összeöntött löttyöt szolgáljon fel, de ezt végül elvetette, mert ellentmond mindenféle szakmai etikának. És különben is szemétség.
Tehát ismételjük el: A pohár Pepsi, B pohár Coca-Cola.

Persze a „csalókat” egészen kiszűrni nem tudtuk, vannak akik évek óta edzenek erre a tesztre, és készítik fel ízlelőbimbóikat azzal, hogy rendszeresen csak az egyik italt fogyasszák: úgy is mondhatnánk, hogy függők. De az alanyok, mielőtt megkóstolhatták és eldönthették volna, melyik-melyik, előbb közkincsé kellett tegyék, hogy mit gondolnak, átmennek-e majd teszten, és ha igen, miért. És most jöjjön a nagy Cola-Pepsi teszt!

Előd: Hát persze, hogy Coca-Cola. Mert ez az eredeti, mert a piros szebb szín, mint a kék, mert szimpatikus a betűtípus, mert bírom, hogy nem sztárokkal reklámoztatják magukat, és még sorolhatnám. Az íz? Jéghidegen az igazi, mindenki tudja. Ja, hogy meg tudom-e különböztetni más kóláktól? Hát nem mindegy? A lényeg, hogy a logó ott legyen az üvegen/poháron/dobozon. Egyébként a Pepsi édesebb, innen lehet megállapítani, hogy épp mit iszunk. De ez is országonként változik, szóval lehet, hogy a francia Colának Pepsi-íze van.

Válasz: A – Pepsi, B - Coke. Verdikt: átment


Sipi: Néhány éve elég rendszeres Pepsi- és kólafogyasztó voltam, akkoriban különbséget is érzékeltem (vagy érzékelni véltem) a kettő között: a Pepsi édesebb, lágyabb, a Coca-Cola szénsavasabb. A Pepsit szerettem jobban, és ha manapság nagy ritkán lónyálat veszek, akkor szintén a Pepsi a favorit. Persze mára már az ízlelőbimbóim kiestek a gyakorlatból, berozsdáztak a sok natúr-öko-biolétől meg víztől, így előfordulhat, hogy nem tudom kellőképpen értékelni a pezsgő ízek pompázatos gazdagságát, s nem jön össze a finom árnyalatok, áthallások korrekt értelmezése.
(I. kontrollcsoport: két Pepsit kapott)

Válasz: Szerintem a kettő ugyanaz: Pepsi. Verdikt: átmentEmese: Általában nem érzek különbséget a Cola és a Pepsi között, mindkettőt egyformán szeretem. Talán a Pepsi édesebb, de szerintem nem tudnám megkülönböztetni őket.

Válasz: A kóla, B Pepsi. Verdikt: megbukott


Melinda: Már az is sokat elárul, hogy amikor a Coca Colára gondolok, kólát, amikor viszont a Pepsi-Cola kerül szóba, akkor Pepsit mondok. Tehát előnyt élvez a Coca-Cola. A Pepsit nem szeretem, mert a Coca-Colánál élesebb, kifinomulatlanabb az íze, ráadásul alvászavart okoz. Merem állítani, hogy csukott szemmel és hátra kötött kézzel is meg tudom különböztetni őket egymástól. Ha tévednék, egész életembe igyak Pepsit!

Válasz: A - Pepsi, ha nem, úgy éjjek, B Cola, tehát A pohár tartalma olyan büdös, hogy azt meg sem fogom inni. Nagyon sajnálom, pfuj. Verdikt: átment

Noémi: Nagyon meglepődnék, ha nem tudnám a Pepsit és a Colát megkülönböztetni egymástól. Már csak azért is, mert a Cola az egyik kedvenc italom, a Pepsit viszont csak akkor iszom meg, ha muszáj.

Válasz: ez mind a kettő Cola. Verdikt: megbukott


D. Laci: Szerintem meg tudom különböztetni az ízéről. A Cola kicsit édesebb, más íze van, nem tudom leírni pontosan, de a Pepsit talán máshogy szénsavasítják. A Colát szeretem jobban.

Válasz: A - Coca-Cola, B – Pepsi, mert az íze teljesen más. Verdikt: megbukott

F. Attila: Szerintem meg tudom különböztetni, a Cola édesebb és olyan, mintha habot innék, a Pepsit szeretem jobban.
(II. kontrollcsoport: két Colát kapott)

Válasz: A – Pepsi, B – Cola. Verdikt: megbukott


Ági: Nem is tudom, de megpróbálom.

Válasz:A – Pepsi, B Cola. Verdikt: átment


Ildi: Nem hiszem, hogy meg tudom különböztetni, soha nem próbáltam, meg valahogy nem is gondolkodtam ezen. Én mégis Pepsi párti vagyok. Egyszerűen jobban tetszik a Pepsi imidzs, de az is lehet, hogy ez a nagy Cola-kultusz zavar és nem akarok a részese lenni. Amúgy biztos mindkettő egyformán egészségtelen.

Válasz: A: Cola, B: Pepsi. Verdikt: megbukott


B. Timi: Nem iszom egyiket sem, nem hiszem, hogy meg tudom különböztetni.

Válasz: A – Pepsi, B - Cola. Verdikt: átment


Kísérlet közben ilyenek hangzottak el: "az A-nak szaga van, és van egy kesernyés mellékíze, amit visszaböfögök", "döglünk meg a kíváncsiságtól, meg a Pepsitől és a Colától", "én a böfögés ízéből jövök rá, melyik-melyik", "onnan tudom mi ez, mert a KFC-ben csak ezt lehet kapni", "ez szerintem csak szívatás".

Következtetés: semmilyen összefüggést nem találtunk a Cola-Pepsi megkülönböztetés képessége valamint a foglalkozás, a kor vagy a nem között. Szerkesztőségünkben fele-fele arányban voltak azok, akik átmentek, és azok akik elbuktak a teszten. Az viszont egyértelműnek látszik, akiket erősebb pozitív érzelmek fűznek az egyik vagy a másik termékhez, azoknak sokkal könnyebben megy az azonosítás.

Figyelmeztetés: olvasóink ne csinálják utánunk, mert egészségkárosodáshoz vezethet!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS