2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

RITTO: ping-pong, kerekesszékben

2010. május 20. 09:18, utolsó frissítés: 13:34

Huszonkét országból érkeznek játékosok a héten Kolozsváron zajló RITTO Fogyatékkal Élők Nemzetközi Asztalitenisz Bajnokságára.


A sporteseményt negyedik alkalommal szervezik meg május 20. és 22. között, a kolozsvári sportcsarnokban. A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség a világ legjobban megszervezett paralimpiai ping-pong bajnokságának választotta meg a kolozsvári rendezvényt. Ugyanakkor Romániában ez a legnagyobb, évente megszervezett, mozgássérülteket megcélzó sportesemény.

A szervezők: a Little People Egyesület és a Lamont Központ 22 országból, többek között Ausztráliából, Malajziából, Oroszországból vagy Szingapúrból is várnak versenyzőket a megmérettetésre. Összesen 156 teniszező játszik majd, akik közül 16-an romániaiak. A rendezvény megszervezésében


több mint 700 önkéntes is részt vesz,

akiket a kolozsvári iskolások és egyetemisták köréből toboroznak. Az önkéntesek a labdaszedéstől a PR és a marketing koordinálásáig, valamint a támogatók beszervezéséig számtalan feladatot ellátnak a rendezvényen. A versenyt több mint negyven helyi vállalkozás támogatja, fő szponzoruk az E.ON Gaz.
A rendezvény egyik szervezője, a Lamont Központ 16 éven felüli, mozgássérült fiataloknak szervez programokat – 23 tagú sportolócsapatukból sokan a központban sportoltak először versenyszerűen. 2001-ben a Lamont Központ szervezte meg az első paralimpiai rendezvényt Kolozsváron, Erdélyi Kupa címmel, sakk és asztalitenisz sportágakban. A központ egyik célja, hogy


csapatot küldjön a 2012-es londoni paralimpiára,

és jelenleg két versenyzőjük is esélyes arra, hogy részt vehessen az októberi, Koreában megszervezett mozgássérült asztalitenisz-bajnokságon. A 28 éves Bobi Simion és a 29 éves Petru Ifrosa az elmúlt években a kolozsvári mozgássérült asztalitenisz-bajnokságon is részt vettek.

A Little People Egyesület egyik fő tevékenységi területe a rákkal küszködő, illetve a betegségből kigyógyult gyerekek, fiatalok segítése. De emellett számtalan tevékenységet szerveznek fogyatékkal élő vagy alultáplált gyerekek számára is. Az asztalitenisz-bajnokságban óriási szerepe van az egyesület 40 önkéntesének – az ő feladatuk többek között a több száz fős csapat toborzása.


Az asztalitenisz-bajnokság holnap reggel 9 órától már elkezdődik, a hivatalos megnyitót azonban 12 órakor tartják. A rendezvény zárógáláját május 22-én 19 órától szervezik meg a Napoca Hotelben, ahol fellép a Drum Café együttes – amely többek között a Dél-Afrikában megszervezett futball világbajnokság megnyitóján is zenélni fog. A különleges együttes interaktív dobolásokat szervez: a közönség minden tagja kap egy dobot, és az együttes tagjainak segítségével a koncert végére valódi zenekar alakul ki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS