2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Beálltunk nyúlnak: tojásfesték-teszt

Fülöp Noémi 2010. április 02. 09:01, utolsó frissítés: 09:01

Aranyozott, csillámporos, matricás, neonszínű, batikolt – hol van már az egyszerű piros tojás? De nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb.Ha tojást akarsz festeni, többé nem kell leragadnod az egyszerű színesnél. Minket is meglepett, amikor mindössze három üzletből tizenegyféle tojásfestéket sikerült begyűjteni – igaz, ezek nagy része egyetlen, Alex nevű márkához tartozik, egy galaci cég gyártja, és még tévéreklámjuk is van.

Szinte az összes festék csomagolásán javasolják, hogy fehér tojást használj, de mivel a legtöbb helyen csak a barna verziót lehet kapni (azt is a levakarhatatlan szavatossági pecséttel), mi is ennél maradtunk. Hogy könnyebb legyen összehasonlítani a végeredményt (meg hogy hűek maradjunk a locsolóversek szövegéhez),


mindegyik festékből a pirosat próbáltuk ki.

A legtöbbhöz nem csak a tojásokat kell megfőzni, hanem maga a festék is forró vízzel működik – egyetlen változatot találtunk, amelyiket mindenféle főzicskélés nélkül lehet használni. Aki nekilát, mindenképpen csekkolja le, van-e otthon ecet (a hagyományos festékek mindegyikéhez kell) és olaj (utóbbi szép fényt ad a tojásoknak), de az sem árt, ha beszerez egy pár gumikesztyűt.

A legolcsóbb festék (egy szín, tíz tojásra, semmi extra) 0,23 lej, a legdrágább (négy szín, kb. 50 tojásra, gumikesztyűvel, tojásfényező olajjal) 5,69 lejbe került.


Dr. Oetker-féle Carmin


A hagyományos színesek kategóriájában a leginkább bizalomgerjesztőnek a folyékony Dr. Oetker-féle cucc tűnt, és egyúttal ez volt a legolcsóbb is. Ecet és forró víz ehhez is kell, a hátulján gondosan leírják, mit kezdj vele. A használati utasítás egyébként mindegyik festéken részletes volt, az is meg tudja csinálni, aki soha nem festett tojást.


Alex tojásfesték


Picivel drágább (0,29 lej), porból van, ecet és forró víz szükséges, tíz tojásra elég. A végeredmény ugyanaz, mint az összes többi hasonló kategóriájú cuccnál – hideg árnyalatú, sötétpiros tojások. Ahogy az összes többi festéknél, ebben sem érdemes a használati utasításban megadott ideig hagyni a tojásokat, sokkal gyorsabban is fest.


Cosmin tojásfesték


Ezt szerettük a legkevésbé: hideg vízbe kell tölteni, utána pár percig forralni, hogy feloldódjon, ráadásul a tojásokat is rotyogtatni kell benne egy kicsit, amit egyetlen másik festéknél sem követeltek meg. Az ára 0,30 lej volt, ebben is tíz tojást lehet megfesteni, és ezzel sem sikerült igazi élénkpiros tojásokat fabrikálni – talán az arányokkal zsonglőrködve összejöhet valami vidámabb szín.


Curcubeu intenzív tojásfesték


A dobozban eleve négy szín található, és 4,99 lejért fényező lötty meg gumikesztyű is jár melléje. Összesen 120 tojáshoz elég, bár nem valószínű, hogy bárki is házi használatra megfestene ennyit. A festékek folyékonyak, ahogy a kis üvegcsék tartalmát az ember összetölti a vízzel és az ecettel, egészen alkimistának kezdi érezni magát. A színe ennek lett a legszebb, a név pedig ne tévesszen meg senkit – a Curcubeu az Alex egyik alváltozata.


Alex neonszínű tojásfesték


Akinek bejön a retro-rave bulik neonszínű öltözködési trendje, imádni fogja ezt a festéket. Négy szín van benne, húsz tojáshoz elég, 4,99 lej, de ehhez tényleg fehér tojás kell – a mi barna tesztalanyunk csak távolról hozza azt a vadító árnyalatot, amit az edényben összekevert festék produkált.


Extra négy színű tojásfesték matricával


Ezt Magyarországon gyártják, de a tasakra rányomtatták a román nyelvű használati utasítást is. Négy szín van benne, 3,30 lejbe kerül, hatvan tojáshoz elég, a lehúzósok viszont felejtősek: kevés van belőlük, és csúnyácskák. De ennek a festéknek megvan az az óriási előnye, hogy nem kell hozzá vizet forralni – hidegen is keveredik és fest.


Aki fel szeretné dobni valamivel a színes tojásokat, választhatja a nagyi módszerét, ami rövid kerti (tömbház előtti) sétát és néhány rossz harisnyát, illetve befőttesgumit igényel. A kertből néhány apró, szép formájú levélre van szükség, amit a tojásra kell illeszteni, ráhúzni a harisnyát, a gumival jól rászorítani, és így belepottyantani a festőlébe. Az eredmény egy fehér, levélformájú minta lesz a tojáson.


Vagy pedig megvásárolhatja a csillámport, amit ki más, mint az Alex gyárt, és vattával kell a tojásra kenni. Egy tasak 1,39 lejbe kerül, és nagyon nehéz egyenletesen eloszlatni a tojáson. Ám az extra festékek között több is akad, ami indulásból csillámporos.


Carmin csillogó tojásfesték

Ugyanúgy hívják, mint a Dr. Oetkert, és még a felirat is ugyanolyan, ám ezt egy Adazia nevű cég gyártja. A legdrágább mind közül, majdnem 6 lejbe kerül, négy szín van benne, és vagy félszáz tojáshoz elég. Gumikesztyű is van a dobozban: ezt a festéket nem vízben kell feloldani, hanem pár cseppet a kesztyűs tenyeredbe csöppenteni, majd eloszlatni a tojáson.


A használati utasításban jelzett mennyiség nem elég ahhoz, hogy egy barnásabb tojást befedjen, ráadásul a piros nem piros, hanem valami fura rózsaszín. Meleg víz ehhez is kell, a festékes tasakot kell benne áztatni egy ideig, hogy könnyebb legyen eloszlatni. A szakmozdulatra magunktól kellett rájöjjünk: a két festékes tenyered között hengergesd a tojást, jó gyorsan, mert szinte azonnal szárad.


Alex márványozott csillogó tojásfesték


Szerintük száz tojáshoz elég, szerintünk legtöbb kétharmadához. Főleg, ha az ember élénk színekre vágyik. A kiszerelés és a módszer ugyanaz, mint az előzőnél, ez viszont kissé jobban fed, és csak 4,99 lejbe kerül. Ráadásul olajos tasakot is adnak hozzá, ami jót tesz a tojás színének – bár a piros ebből sem piros.


Alex arany tojásfesték


Ár-érték arányban ezzel járunk a legrosszabbul: 3,99 lejért csak öt tojásra elég. Ahhoz, hogy egyenletesen befedje a tojást, jókora adag türelem és kézügyesség szükségeltetik, hiszen itt is a kézben hengergetős módszerrel kell dolgozni. Legjobb felhasználási módja: keress valakit, akinek van baromfiudvara, és hitesd el vele, hogy arany tojást tojt a tyúkja.


Alex dekoratív szalagok

Ígérjük, ez az utolsó Alex termék a tesztből: két változatban is kapható, az egyiken szentképek láthatók, a másik a szokásos nyuszikat és hasonlókat ábrázolja. Tíz tojást ezzel is ki lehet díszíteni, 1,39 lejért – színtelen tojáson kissé furán mutat, pedig a csomagoláson azt írja, nem kell megfesteni.
A munkamódszer a lehető legegyszerűbb: fel kell szeletelni a fóliát, belecsúsztatni a tojást egy gyűrűcskébe, majd egy kanállal belemártani a fövő vízbe. A csel az, hogy csak addig szabad benne hagyni, amíg a hő hatására a fólia rátapad a tojásra – pár másodperc pluszba, és rondán felkunkorodik a széle.


Imperial tojásfestő papír

A legrondább design, a legdubiózusabb csomagolás, csak tíz tojásra elég, mégis 4,99 lejbe kerül. Ha nem ismernénk a nagyi díszítő módszerét, elég nehéz lett volna rájönni, mit is akarnak azzal az utasítással, hogy csomagoljuk textilbe a tojást. Így kapásból vágtuk, hogy a papírba burkolt tojásra jöhet a harisnya, meg a befőttesgumi, aztán be vele a fövő vízbe.


A festék átütött a harisnyán, kifolyt az edénybe – eléggé kellemetlen látványt nyújtott a csomagocska, amikor kihalásztuk. De a végeredménytől leesett az állunk: gyönyörű batikolt tojást kaptunk. Aki unja a sima pirosat, és valami ízléses extrára vágyik, ne ijedjen meg a külalaktól: az Imperial kenterbe verte az összes csillámporos csodát.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS