2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Ki mibe farag – hozzám a zöldségek és gyümölcsök illenek"

kérdezett: R. T. 2010. március 30. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Varga Károly zöldségből és gyümölcsből varázsol virágcsokrokat, madarakat, és szinte bármit. Kreációi a marosvásárhelyi GastroPan kiállítás egyik fő attrakciója voltak.A Kecskeméten élő „szobrász-szakács” alkotásait világszerte ismerik, munkáját számos díjjal, kitüntetéssel jutalmazták. Tizennégyszeres olimpiai bajnok, és a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a Kecskemét főterén felállított zöldség-gyümölcs szobor megformálásáért.Hogyan kapcsolódik össze az Ön kreációiban a gyakorlati haszon és a művészet?

Amit itt lát, az mind ehető. Kettős a funkciója: egyrészt látványt szerezni, vagyis egy svédasztalra vagy büféasztalra gyönyörűen megfaragott, igényesen elkészített kompozícióval a szemet gyönyörködtetni lehet, kicsit fel lehet „turbózni” a svédasztal látványát, és mellette a legfontosabb, hogy ehető. Egyre többen szeretik a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, nagy divatja és keletje van. El lehet ropogtatni mondjuk egy szépen faragott káposztalevelet, egy gyönyörű „fleure de carrote”-t: répavirágot, vagy éppen jégcsapretekből margarétát, hónaposretekből gombafaragványt.
Van-e olyan zöldség vagy gyümölcs, amelyikkel különösen szívesen dolgozik?

Nagyon sok kedvencem van, de legjobban a feketeretek és sütőtök tetszik, amiből fantasztikus dolgokat lehet készíteni. A sütőtökből különböző szobrok készíthetők, nem csak virágok, hanem egész komoly alkotások, amelyeket a könyvemben is bemutattam. A könyvem célja pont az volt, hogy mivel gyorsan romló élelmiszerről van szó, ami két-három nap alatt tönkremegy, az alkotásaimat megörökítsem, és jobban prezentáljam a közönségnek és érdeklődőknek, hogy mit is lehet készíteni zöldségből és gyümölcsből.Van-e olyan munkája, ami különösen kedves az ön számára?

Csak olyant tudok mondani, amelyet valamilyen világbajnokságon vagy olimpián készítettem. Ez egy zöldséghoroszkóp volt, tizenkét különféle alkotásból állt.


Mennyi idei tart elkészíteni egy itt is látható, komplex „szobrot”?

Körülbelül két-három órányi munkába telik. Azokhoz, amiket most itt lát, hajnali négykor kezdtem hozzá, kilencre készült el a négy kompozíció.


Önéletrajzából kiderül, hogy a fél világot beutazta különböző versenyekkel, kiállításokkal, de Erdélyben sem először jár.

Több alkalommal jártam Székelyudvarhelyen, ahol jótékonykodtunk is a Gastro Art csoport nevében, tehát a népkonyhán is főztünk. Ott nem faragtam, csak ételeket készítettem. Udvarhelyen többször voltam kiállításokon, bemutatókon, Szovátán a Hoventa kiállításon. Marosvásárhelyen most járok először. Szívesen megyek bármikor, bárhová, valójában minden látogatásom emlékezetes.

Nagy öröm számomra, ha be tudom mutatni az elég ritkának mondható konyhaművészeti artisztikát. Magyarországon én kezdtem el először népszerűsíteni, de nem én találtam ki, 625 óta írásos emlékei vannak. Elsősorban Thaiföldről, Kínából és egyéb távol-keleti országokból származik ez a fajta művészet. Erdélyben is sok fantasztikus művész van, akik a faragáshoz legalább olyan szinten – ha nem jobban – értenek, mint a kínai művészek. Itt ismertem meg például a csontfaragást, de sok gyönyörű fafaragványt is láttam. Ki mibe farag – az én szakmámhoz a zöldségek és gyümölcsök illenek.


Tanítja is ezt a művészetet?

Iskolákban néha tanítok, de ezért írtam a könyveimet is, amelyekben összesen szinte hatszáz oldalon láthatók az alkotásaim, valamint a különféle praktikákat lépésről lépésre leírom, ezért akár tankönyvként is használhatók.


Milyen versenyre készül legközelebb?

Luxemburgba, egy november 19-24 között megrendezett nemzetközi versenyre készülünk. Az a megtisztetetés ért, hogy én készíthetem fel az öt főből álló magyar nemzeti szakácsválogatottat, a „nagyot” és ifjúságit egyaránt. Rendkívül sok munkánk lesz vele, már most elkezdtük a felkészülést. Ott nemcsak zöldségfaragás lesz, hanem komoly főzések is, vagyis élőben kell öt főre háromfogásos nemzeti menüt összeállítani. Hidegkonyhával is készülnünk kell, ami azt jelenti, hogy egy napon fogunk kiállítani menüsorokat, hidegtálakat, látványos cukrászkészítményeket, tehát egy nagyon összetett versenyről van szó.
A menü is kicsit nemzetközi jellegű lesz, nyilván ragaszkodunk a konyhai hagyományainkhoz, de folyton új elemeket, új technológiákat kell bevezetni, lépést kell tartani a nemzetközi trendekkel, irányelvekkel.


Az interjú végén Varga Károly retekből, murokból, hagymából készült virágcsokorral kedveskedett.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS