2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Házasan szép az élet

szerk. 2002. október 06. 11:41, utolsó frissítés: 11:41

Az anyósvicceket leszámítva azt hihetnénk, hogy a férjek számára mindig elõnyösebb a házasság, hiszen a feleségeknek jut a házimunka, a gyermeknevelés... A pszichológusok is ezt hitték, egészen mostanáig.

"Megőrülök érted"

A házasság mindkét félnek jót tesz: mind a nõk, mind a férfiak boldogabbak, ha házasságban élnek -- állítják a BBC által ismertetett tanulmány szerzõi. Ausztrál kutatók fedezték fel, hogy a közhiedelemmel ellentétben -- amely többnyire a férfiaknak tulajdonítja a házasság boldogabb részét -- mindkét nem egyformán nyer a frigyen. A 70-es években megjelent tanulmányok szerint, amelyekkel ma is sokan egyetértenek, a házasság jelentõsen növeli a nõknél a stressz mértékét, és gyakorlatilag "megbolondulnak" tõle.


Alkoholba folytott bánat

A Melbourne-i Egyetem pszichológusa, Dr. David de Vaus által közölt tanulmány megdönti ezt az elméletet. A kutató az ausztrál nemzeti mentálhigiéniai központ felmérései alapján 10.641 felnõtt ember adatait hasonlította össze, 1996-tól napjainkig, és nem talált különbséget a házas férfiak és nõk stressz-szintje között.

Pszichológusunk ugyanakkor észrevette, hogy négy emberbõl egy, függetlenül attól, hogy férfi vagy nõ, szörnyen érzi magát, ha nincs párja. A tanulmány ugyancsak feltárta, hogy a gyermeket nevelő férjezett nõk szenvednek a legkevésbé a stressztõl.

Dr. de Vaus szerint a kutatás figyelembe vette azt a tényt, hogy a férfiaknál a lelki problémák gyakran az alkohol- és drogfogyasztásban nyilvánulnak meg. A 70-es években készült tanulmányokból hiányzik ez a nézõpont, ezért a mérleg nyelve negatívan a nõk irányába mozdult. A most kapott eredményeket támasztja alá egy, a témát érintõ amerikai tanulmány is, amely szintén mindkét fél egyenlõ boldogságát hirdeti.


Boldogabbak a mai nõk?

A pszichológusok most azon vitáznak, hogy a 70-es évek tanulmányai tévednek, avagy a nõk lettek boldogabbak az utóbbi harminc évben.
Alex Gardner Glasgow-i pszichológus szerint az idõközben megváltozott nõi szerepekkel magyarázható, hogy csökkent a nõkre nehezedõ lelki nyomás. A megváltozott társadalmi etika több lehetõséget biztosít a szebbik nemnek, és elnézõbben ítéli meg a házasságon kívüli kapcsolatokat. A nõk hagyományos fészekrakó szerepe hatalmas változáson ment keresztül, a házastársi viszonyt pedig jelenleg nagyobb egyenjogúság jellemzi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS