2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Thatcher helyett a halált választották

Gozner Gertrud 2002. szeptember 26. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Ki hinné, hogy az ország vezető politikusai, akárcsak az önkényuralmak idején, napjainkban is emberéletek százaival rendelkeznek. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a múlt században az emberek életkedvét nagyon elronthatta, ha nem a "megfelelő" kormány került hatalomra.

A Munkáspárt élet és erő?

Amikor a konzervatívok alakítanak kormányt, Ausztrália és Anglia polgárai pesszimistábbak lesznek, és nagyobb számban vetnek véget saját életüknek -- ismerteti Richard Taylor, a Sydney-i Egyetem közegészségügyi professzora az általa vezetett kutatás eredményeit. A kutatáshoz az ország legsűrűbben lakott államában, Új-Dél-Walesben 1901 és 1998 között összegyűjtött adatokat használtak fel, az eredményeket pedig Nagy-Britanniában jelentették meg.

Ezek értelmében akkor, amikor a konzervatívok voltak hatalmon, akár szövetségi, akár helyi szinten, az öngyilkossági hajlam 17%-al nőtt a férfiak, és 40%-al a nők esetében, viszont a munkáspárti időszakban kevesebben akarták "elhagyni az árnyékvilágot". A tanulmány kiemeli, hogy a középkorúak és az idősek hajlanak leginkább a végső tett megtételére, ugyanakkor pl. a szárazság jellemezte időszakok főleg a vidéki lakosság életkedvét tizedelték. Ezzel szemben a második világháború alatt jelentősen csökkent az életuntak száma.
Halálosztó Thatcher

Az angliai és walesi mérések az 1901 és 2000 közötti periódusból hasonló eredményeket mutatnak -- jegyzi meg a cikkhez írt előszavában Mary Show, az angol kutatócsoport vezetője. A Bristoli Egyetem szakembereként azt állítja, hogy a halálkedv jelentősen csökken a munkáspárti kormányzások alatt. A negatív rekordot Margaret Thatcher konzervatív kormányfő vezetése idején (1979-1990) mérték, amikor is egymillió lakosból 121-en lettek öngyilkosak. Ezt a számot pedig egyedül a 30-as évekbeli nagy világgazdasági válság mutatója képes megszégyeníteni (135 öngyilkos egymillió lakosra). Az arány viszont "mindössze" 85, illetve 92 az egymillióhoz az első és a második világháború ideje alatt.


Nyugtatók és lőfegyverek

A kutatók magyarázata szerint a háborúk idején nő a társadalmi összefogás, jobban segítik a sérülékenyebbeket, akik gyakran elszigetelődve tengődnek. A konzervatív politika, amely többnyire a piacgazdaságot részesíti előnyben, a szociális intézkedések ellenére elégedetlenséget és kizártságot ébreszt azokban, akik nem tudják felvenni a versenyt.

Nem elhanyagolhatók azok a tényezők sem, amelyek közvetve ugyan, de szintén a politikai és a gazdasági helyzettől függnek, és hatással vannak az általános közérzetre: például az, hogy milyen mértékben lehet hozzáférni a nyugtatókhoz és a lőfegyverekhez. Érdekes adat, hogy 1997-ben, a Diana hercegnő halálát követő négy hétben Angliában és Walesben az öngyilkossági arány 17%-os volt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS