2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Rubik-kocka világrekorderével beszélgettünk

kérdezett: Dunai László 2010. január 27. 09:38, utolsó frissítés: 17:34

A holland Erik Akkersdijk kevéssel több idő alatt rakja ki a magyar találmányt, mint amennyi idő alatt ezt a mondatot elolvastad.Erik 7,08 másodperc alatt rakja ki a 3x3-as Rubik-kockát, 2008-ban döntötte meg Yu Nakajima 8,72 másodperces világrekordját, amit azóta sem szárnyalt túl senki. Mi meg 2010-ben elbeszélgettünk vele.

Hogyan találkoztál a Rubik-kockával?

Mindig is hányódott a lakásban egy kocka, de nem tudtam megoldani, míg a nővérem barátja meg nem mutatta. Aztán találtam az interneten egy videót, melyen Joël van Noort 12 másodperc alatt kirakta a kockát, az nagyon inspirálólag hatott rám.Miért akartad megoldani egyre rövidebb idő alatt a kockát?

Miután sikerült megoldanom, egy új kihívás kellett, és a videón nagyon menőnek látszott rekord idő alatt kirakni.

Melyik volt az első versenyed, és milyen eredményeket értél el?

Egy hónappal azután vettem részt a holland bajnokságon, hogy kiraktam a kockát. A technikám természetesen nagyon rossz volt, a legjobb időm 44 másodperc volt.

Ennek a játéknak is vannak algoritmusai, képletei, mint a sakknak?

Igen, és aktív sakkjátékosként is elmondhatom, hogy a sakkban vannak bizonyos nyitások, kezdő lépések, melyeket az elején meg tudsz tanulni. A kockánál is vannak bizonyos képletek, melyeket akkor alkalmazol, mikor már nagyon közel jársz a kirakáshoz. A sakknál a kezdőknek csak pár irányelvet tanítanak meg, a kockánál mindössze 4 telefonszámnyi képletet kell megtanulj.


Hogyan használod ezeket a képleteket, mikor a kocka előtted van?

Megnézed, milyen mintázatú a kocka, és tudod, hogy melyik mintázathoz melyik képletet használhatod. De már említettem, hogy csak akkor alkalmazok képleteket, algoritmusokat, mikor már az utolsó lépéseknél járok, előtte minden csak intuíció.
Hogyan készíted fel magad egy verseny előtt? Van valami speciális étel vagy ital, amit fogyasztasz, vagy meditálsz?

A verseny előtti napokban nagyon sokat gyakorolok. Annyit alszom, amennyit lehetséges, mert a megmérettetéseken ez sokszor nem jön össze. Nem iszok sokat versenyek előtti este, és kirakás előtt mindig megpróbálok megnyugodni, és arra koncentrálok, ami következik.


Mit gondolsz, mi az a minimum idő, ami alatt a 3x3-as kockát ki lehet rakni? Melyek a határok?


Nagyon nehéz megmondani, igazából senki sem tudja. Van pár könnyű kombináció, amit 4 másodperc alatt ki lehet rakni, de természetesen senki nem tudja ezt folyamatosan, többször megcsinálni. Csak a jövőben kaphatunk erre választ.

Hogyan tudod a maximumot kihozni magadból? Mit gondolsz, valaki megdönti majd a világrekordod?


Biztos vagyok benne, hogy valaki megdönti majd. Nagyon boldog vagyok, és meglep, hogy még mindig áll a rekordom. Persze remélem, hogy én fogom megdönteni, de nem hiszem, hogy most is én vagyok a leggyorsabb. De vannak még esélyeim.Mire gondolsz, mialatt kirakod a kockát?

Csak a kockára gondolok, előre gondolkodom, mi legyen a következő lépés. Megpróbálom, hogy ne gondolkodjak gyorsabban, mint ahogyan a kezem mozog, mert akkor már nem vagyok a kocka ura. Egy gyors megoldásnál, aktívan nem kell gondolkodjak.


Sérültek már meg az ujjaid megoldás közben?

Egy kicsit mindenkinek fáj, mikor elkezd gyakoroloni a kockával. Persze nálam ez már régen volt, de nagyon fontos, hogy leállj, mikor fájdalmat érzel. Különben különböző kiújuló ízületi problémáid lehetnek. Most már nem nagyon fáj a kezem.


Ha egy darabig nem gyakorolsz, akkor lassabb leszel?

Igen, ha egy hétig nem gyakorolok, akkor 2 másodperccel lassabb leszek. De egy nap kemény munka után újra a régi szinten leszek. Van, mikor ez több időt vesz igénybe, szóval nagyon fontos a megfelelő mennyiségű gyakorlás.


Mennyit gyakorolsz egy nap? Befolyásolja ez a magánéleted?

Ha nincs kilátásban semmi nagy verseny, akkor nem gyakorlok sokat, egy órát kb. Olyan is van, hogy egyáltalán nem gyakorlok, de akár 3 órát is igénybe vehet. Úgy próbálom beütemezni az edzéseket, hogy ne befolyásolja a magánéletemet.
Tehát van időd másra is? Az emberek nem gondolják, hogy egy különc vagy?

Van időm másra is, tanulok, dolgozom, van barátnőm és barátaim is. A legtöbb ember azt gondolja, hogy kicsit furcsa vagyok, de miután megismernek, megváltozik a véleményük. A legtöbb előítéletük rossz és helytelen.


Mi motivál téged?

Most főleg az, hogy sok versenyre utazhatom el és vagány embereket ismerhetek meg. Persze én is, mint mindenki, nagyon szeretek nyerni.


Mi egy világcsúcstartó legnagyobb álma?

Megnyerni a világbajnokságot. Múlt évben második voltam, de nagyon jó lenne, ha legközelebb a dobogó legfelső fokára állhatnék.


Mikor fogod abbahagyni, és mit csinálsz majd azután?

Azt hiszem, soha nem fogom abbahagyni. Egy csomó barátomat csak a versenyek alatt látom. Egyszer abbahagyom, ezen a szinten nem fogok többet versenyezni, de mindig el fogok járni versenyekre, hogy lássam a barátaimat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS