2023. szeptember 21. csütörtökMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hagyományos adventi bazár a Waldorf-központban

Gy. A. Gy. A. 2009. december 16. 07:46, utolsó frissítés: 12:33

A készülődés legalább annyira fontos, mint maga az ünnep – és a Waldorfban nagyon jól tudják ezt. #b#[fotóriport]#/b#
A kolozsvári Hajnal negyedi Zenit Waldorf Oktatási és Közösségi Központot szeptemberben avatták fel. Ekkor teljesülhetett a több mint 10 éves elképzelés, hogy az 1990-ben alakult Waldorf-óvoda és a két évvel később induló iskola végre közös épületbe költözhessen. Méghozzá olyanba, amely az oktatás mellett valóban közösségi intézményként is működhet.

A vadonatúj, vidám sárga-narancs épületben óvodások és iskolások, valamint családtagjaik pénteken ünnepelték meg a hagyományos Adventi bazárt. Kezdő waldorfos szülő először talán zavarba jön ezeknek a „hagyományos” ünnepeknek a hallatán: Márton-nap, Adventi spirál ünnep, Adventi bazár... Pirulhat a csupa ismeretlenül hangzó név miatt. Még szerencse, hogy kisegít a Google: a Waldorf intézményekben nagy hangsúlyt fektetnek


a természet ritmusát követő évkör ünnepeire– nem árt hát, ha a szülő gyorsan felzárkózik. Azon is meg kell először lepődni, amikor rongybaba-varró kalákába invitálnak este 9-től éjfélig. Melyik szülőnek van manapság erre ideje? Pedig a napi hajsza után egy közös kézimunkázás kétségtelenül pihentető lehet, nem beszélve a közösségformáló szerepéről. És nem utolsó sorban az eredménye is kézzel fogható: műanyag barbie helyett valami széppel játszhat majd az oviban a gyerek.

Előkészületek, ráhangolódás az ünnepre – ez az, amire talán már senkinek sem jut elég ideje. De a Waldorfban mintha egyszerűen nem vennének erről tudomást – a lehető legjobb értelemben. Az adventi bazárra már november végén megkezdődik a készülődés, az utolsó héten pedig minden este kalákába várják a szülőket, hogy a nagy napon minden tökéletes legyen.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS