2023. március 29. szerdaAuguszta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megfázás idejére: nagy papírzsebkendő-teszt

Dunai László 2009. december 04. 14:37, utolsó frissítés: 2009. december 10. 15:01

A Transindex tesztlaborjában ezúttal papírzsebkendőket, WC-papírokat és törlőkendőket teszteltünk, hogy megtudjuk melyiket érdemes megvásárolni.A tesztelés módja igen egyszerű volt: fogtunk egy két literes flakont, megtöltöttük vízzel, majd a tesztelendő darab papírt ráhelyeztük az üveg szájára. Ezután a flakont szájjal lefele fordítottuk, és mértük az időt, mikor szakad át a papír.Az első tesztalanyunk a konyhában használatos törlőkendő volt, melyből egy 23x22-ös darabot szakítottunk le. A kétrétegű papírdarab nagyon szívósnak bizonyul: 4 perc után abbahagytuk a tesztelését, mert még mindig nem akart elszakadni, így mindenképp elég egy szívós, kiadós megfázáshoz. 4 tekercs körülbelül 5 lejbe kerül, és 50 méternyi törlő van minden tekercsben. Egy csomag az egész megfázási szezonra garantáltan elég lesz. Bár nem ez a legpuhább, de nem is durva. Pont jó.Most pedig következzen a papírzsebkendők sora:

1. Drágaság ide, flancolás oda, de a háromrétegű Zewa nyert, abból is a kamillás. 1 perc 55 másodpercig bírta, ami a papírzsebkendők között, mint később meglátjuk, szép teljesítménynek számít. Nagyon puha, jó illatú és strapabíró. Hátránya, hogy 10 darab zsebkendő 1 lejbe kerül.2. A második helyezést szintén a háromrétegű Zewa érte el, a Flower Power fajta pézsével. Ez nagyban hasonlít az első helyezetthez, annyi különbséggel, hogy csak 1:15-ig bírta a nyomást.

3. A Feeling márkanevű, négyrétegű pézsé darabja 30 baniba kerül és 25 másodpercig bírta a strapát. Tehát hiába gyártják három helyett négy réteggel, 50 másodperccel lemaradva kullog a második helyezett mögött. Puhasága átlagos, mindent összevetve 50 baniért egy korrekt zsebkendőt kapunk.4. A háromrétegű Selecta következik 23 másodperces átázási idővel. Semmi extrát nem lehet elmondani róla, 50 banis árral a középkategóriában marad.5. Az ötödik helyet a Bella és a Gala mentaszagú változata foglalja el, 20 másodperces idejükkel és 50 banis árukkal tovább erősítik a középmezőny népes táborát.

6. Az utolsó előtti a Don Pedro lett, mely annyira vékony volt, hogy hiába tartozott ár szerint a középkategóriába (50 baniba kerül), 5 másodperces strapabírása kevésnek bizonyult.7. Három másodperces idejével az utolsó helyen a Gala sárgadinnyés változata tanyázik, amely alatt még egy rendes orrfújást sem lehet levezényelni.

A Gala papírzsebkendők csomagolása egyébként mind a két esetben pocsék volt, mert a visszazáró öntapadóst annyira erősen ragaszotta rá a gyártó, hogy csak tépve lehetett a zsebkendőkhöz jutni.
A WC-papírok kategóriájában bármelyik fajtát, árfekvésűt és rétegűt használtuk, mindegyik a megfordítás pillanatáig bírta a megmérettetést: nem pont erre a célra lettek kitalálva.A drágább, Zewa vécépapírból elég egy szeletkét kihasítani egy orrtörléshez, míg egy gyengébb minőségűből több összehajtogatott réteget kell az orrodhoz nyomni.

A végkövetkeztetés pedig igen egyszerű: aki otthonülő beteg, annak érdemes papírtörlőt vagy WC-papírt használni. Azonban járóbetegeknek a pénztárca-méretű papírzsepi a praktikusabb.Abba is megéri belegondolni, hogy két olcsóbb papírzsebkendő árából kijön egy minőségibb zsebkendő, amit sokkal kellemesebb használni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS