2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Izlandon a legjobb nőnek lenni

Gy. A. Gy. A. 2009. november 05. 09:43, utolsó frissítés: 10:24

Az elmúlt évben az országok 67%-ában javult a nemek közötti esélyegyenlőség. Románia a tavalyhoz hasonlóan a 70. a Gazdasági Világfórum gender-listáján.
A Gazdasági Világfórum (World Economic Forum - WEF) nemrég nyilvánosságra hozta a 2009-es, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőséget vizsgáló globális gender-szakadék mutatóját (Global Gender Gap Index). A jelentés szerint az országok 67%-ában javítottak az esélyegyenlőségen, viszont 33%-ukakban 2008-hoz képest ezen a téren valamivel rosszabb lett a helyzet. Akárcsak az elmúlt években, a toplistát most is a skandináv országok vezetik, de például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia lejjebb csúsztak.

>> A teljes jelentés itt elérhető.

A politikai képviseletben a legnagyobb a szakadék

A jelentésben 134 ország elemzése szerepel, ami a föld teljes lakosságának több mint 90%-át teszi ki. A tanulmány szerzői Laura Tyson, a U.C. Berkeley professzora, Saadia Zahidi, a WEF Női vezetők és nemek egyenlősége nevű programjának vezetője, és Ricardo Hausmann, a Harvard Egyetem nemzetközi fejlesztési központjának igazgatója. Az indexek megállapításához a nők különböző erőforrásokhoz és előnyökhöz való hozzáférését viszonyították a források teljes mennyiségéhez. A vizsgált területek az egészségügy, az oktatás, a gazdaság illetve a politikai hatalom voltak.

A jelentés korrelációt mutatott ki az egy főre jutó GDP és a gender-mutató értéke között: vagyis minél stabilabb gazdaságilag egy ország, annál valószínűbb, hogy jobb a nők helyzete is. És bár a országok többségében az egészségügy és az oktatás terén már szinte teljesen megszűnt a nemek közötti szakadék (az átlagérték 4, illetve 7%-os), gazdasági téren globális szinten továbbra is 40%-os, a politika terén pedig a 2006-os 83%-os szinten maradt.


A skandinávok tartják magukat

Ebben az évben Izland elorozta az elsőbbséget Norvégiától, és a lista első helyére került, mint az az ország, ahol a legnagyobb a nemek közötti esélyegyenlőség (a tavaly még csak a negyedik volt). Izland minden területen jól teljesített, de a politikai képviselet szempontjából is az első: itt a parlamenterek 43%-a és a miniszterek 36%-a nő, és ebben az évben Johanna Sigurdardottir személyében női miniszterelnöke is lett az országnak.

A skandináv országok az első, 2006-os jelentés óta megőrizték vezető pozíciójukat az első négy helyen. Idén Finnország a második, Norvégia a harmadik és Svédország a negyedik. Az Egyesült Államok a tavalyi 27. után a 31. helyen áll, ami még rosszabb eredmény, ha a 2006-os 23. pozícióhoz viszonyítjuk.

Amerika egyébként mindig jó eredményt mutatott fel az oktatás és a gazdasági életben való részvétel terén, viszont közepesen szerepelt az egészségügy és a politika területén. Politikai hatalom szempontjából is alatta van a világátlagnak, ezen a téren csak 14%-kal sikerült csökkentenie az egyenlőtlenséget. Más olyan fejlett országok is negyedik éve folyamatos visszaesést mutatnak, mint Anglia (a 15.) és Németország (a 16.). Az európai országok közül Olaszország egyike a legutolsóknak, a 70. helyről idén az 72-re csúszott le.Interjú az egyik szerzővel, Saadia Zahidivel a YouTube-on.

„Olyan országok, mint az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia hátul kullognak, amikor a csúcsvezetőkről van szó” – jelentette ki Saadia Zahidi, a jelentés társzerzője, aki szerint az elmúlt pár évben ezek az államok nem tettek nagy lépéséket ezen a téren. Az idei lista egyik meglepetése a Dél-afrikai Köztársaság, amelyik a 22. helyről hirtelen a hatodikra lépett elő. Idén egyébként négy új ország került fel a listára: a Bahama-szigetek, Guyana, Szenegál és a Fidzsi-szigetek. A topban az utolsó, 134. helyen Jemen áll, Irán szintén a lista végén, a 128. helyen található.


Romániában a nők kimaradnak a politikából

A listán Románia és Magyarország is a középmezőnyben szerepel. Románia a 70. (tavaly is az volt), de a korábbi évekhez képest romlott a helyzet: 2007-ben a 47., 2006-ban a 46. volt. Magyarország idén a 65., tavaly 60. volt, az elmúlt években itt is a csökkenő tendencia érvényesült: 2007-ben a 61., 2006-ban még az 55. helyen állt.

Románia esetében az általános index értéke 68%-os. Viszonyítási alapként az első helyen álló Izland esetében ez az érték 82,7%, ami azt jelenti, ilyen mértékben részesülnek a nők a különböző erőforrásokban a férfiakhoz képest (vagyis ha a férfiak és nők részesedése egyenlő mértékű lenne, akkor lenne ez az érték 100%).

A területekre lebontott adatok szerint Romániában az egészségügy terén 97,9%, az oktatásban 99,1%, gazdasági téren pedig 71,2%-osan részesülnek a nők a férfiakhoz viszonyítva. Viszont a politikában nagyon rosszul állunk: alig 4%-os a részesedése a nőknek. Magyarország esetében az összegzett mutató 68,8%-os, lebontva pedig így alakul: gazdaság: 67,38%, oktatás: 99,24%, egészség: 97,91%, politika: 10,61%. Érdekes adat, hogy gazdasági szempontból a világon a legnagyobb az egyenlőség Mongóliában van, itt az index értéke 83,34%.


Kevesebbet dolgozhatnak a feleségek

A szerzők szerint a jelentés eredményei felhívhatják a figyelmet az erőforrások egyenlőtlen eloszlására a két nem között. Az egyik szerző, Ricardo Hausmann például azt kutatta, hogy milyen hatással van a házasasságnak és az anyaságnak a munkavállalásra. Kiderült, hogy a férjezett nők szignifikánsan kevesebbet dolgoznak, mint az egyedülállók. Véleménye szerint előrelépés csak akkor várható, ha az országok megtalálják a módját, hogy a férjezettséget és az anyaságot összeegyeztethetővé tegyék a nők gazdasági szerepvállalásával.

Laura Tyson úgy véli, a legnagyobb változást az oktatás segítségével lehetne elérni. Az olyan fejlett országokban, mint Amerika, meg kell találjuk a módját, hogyan tereljük a nőket a tudomány, a matematika és a mérnöki szakma felé, hogy ezáltal szorgalmazzuk az újításokat - nyilatkozta. A kutatók egyébként kimutatták, hogy a nők viszonylag alacsony reprezentáltsága ezeken a területeken részben annak tulajdonítható, hogy kevés az ezeket a tantárgyakat oktató női tanár – vagyis növelni kéne a modellek számát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS