2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Földház-workshop a Déli-Kárpátokban

Gagyi Zsófia 2009. október 30. 09:51, utolsó frissítés: 2009. november 02. 10:24

A 120 négyzetméteres családi ház a nyáron készült el, olyan önkéntesek segítségével, akik egyszer valami hasonlót szeretnének építeni maguknak. #b#[fotóriport]#/b#Korábban egy Cityzen-interjúban már bemutattuk Ileana Mavrodint, aki a földház-építésnek egy Kanadában kikísérletezett verzióját gyakorolja („cob”). Azóta nagyjából befejezte a második romániai projektjét, egy családi házat Bradeţi-en, ahol az ősszel három tábort is tartott. Riporterünk a harmadik táborra iratkozott be, ami tízfősre sikerült (plusz a gyerekek, akiket ingyen lehetett elhozni).

A ház faszerkezetes, a földfalak szigeteletlenek és a tehetetlenség elvén működnek: megtartják a meleget, nyáron meg a hideget. A földszinten előtér, nappali+konyha, fürdő és a szülők hálója helyezkedik el, az emeleten van a két gyerekszoba, plusz a lépcsőfordulóban fog helyet kapni a családi számítógép. Az emeleti szobák megközelíthetőek kívülről is, mivel a terep lejtős. A domboldalba egy szerszámos kamra is el van rejtve.

Mindez 120 négyzetméter, és egy nyár alatt felépülhetett volna, ha sikerül olyan segítőket találni, akiknek nincs közben a juhokkal meg a földdel is dolguk az építkezéssel párhuzamosan.
A technológia

Az alapanyagot (három rész homok, egy rész agyag – vigyázat, ha a föld maga homokos, változtatni kell az arányon! -, szalma és víz) összetapossuk egy fólián,

Részleteka vastag falak pedig megengedik mindenféle benyíló kialakítását. Jobbról balra: márványlapos polc, kábé 10x10 centis ablakocska, üvegekkel díszített benyíló, és egy másik, nagyobb üveg – ennek társa kívülről egy szem-dombormű pupillája. (Ez így együtt lehet, hogy kicsit sok, de a résztvevők mindegyike valami kis saját projektre vágyott – és ha majd az itt lakó gyerekek megunják a dolgot, bármikor átalakíthatják a falaikat.)Az emeleti ablak fölé elég ágakkal felvázolni a boltív formáját, és földdel kitölteni a réseket (további ágakat lehet beverni a már száradásnak indult rétegekbe, hogy megtartsák az újabb részeket). Az üveg szélvédő volt valaha.A földszinti ablakok tetejét egy-egy deszka tartja, ezt formálta boltívessé gondos munkával Brandon, aki nem akart fadarabokat felhasználni ehhez („mert így az ablak jobban követi az emberi mozdulat formáját”).Résztvevők

Brandon szinte szakértő az ökoépítkezés témájában, bár földházból ez neki az első (szalmabála-házban laktak 12 éves kora óta). A kaliforniai hasonló workshopokhoz képest azt szerette ebben, hogy az egész aktivitás körül kisebb volt a felhajtás, természetesebbek az emberek – nem az ultraprogresszívságukat demonstrálják a részvétellel, egyszerűen házat szeretnének építeni maguknak valamikor.

Nincs feszes napirend, az ebéd akkor kezdődik, amikor megéheznek a résztvevők, addig tart, amíg jól nem laknak, és nincsenek kitiltva a laptopok és mobiltelefonok sem a tábor területéről. Az első nap vacsoráján kialakult egy spontán zakuszkafesztivál (sokan hoztak kóstolót az idei termésből) – számára ez is annak a jele volt, hogy itt nem valami távoli ideál szimbolikus kisajátításáról van szó, hanem konkrét, hasznos, nem annyira távoli tudások elsajátításáról. És még abban sem volt kötelező hinni, hogy Obama a megváltó.Titus a kislányával és a kislány nagymamájával jött, egy konkrét háztervéhez akart módszereket tanulni. Ő építőanyagokkal kereskedik, és szeretne egy olcsó, természetes házat építeni a családjának Bukarest környékén, olyant, ami megfelel az összes előírásnak, és amit mint működő modellt árulhatna aztán az érdeklődőknek. Az általa tervezett háznak kétrétegű fala lesz, a rétegeket farudak tartják majd össze (egy másik népszerű ökoépítési módszerből kölcsönzött elem), és a rést hőszigetelő granulátummal tölti majd ki (még nem döntötte el, hogy ez perlit, fűrészpor vagy újrafelhasznált papír lesz). Számítása szerint ez a kombinált megoldás előnyösebb a mi éghajlatunkon. Mivel a kész ház energiahatékonyságát szakértőkkel fogja megméretni, erről majd pontos adataink lesznek.Emese asztmás, és allergiái is vannak, ezért érdekli a természetes anyagokból való építkezés. Az épülő házban a szalma között maradt búzaszemek egy része kicsírázott, a maradékra rájártak a madarak, így már építkezés közben látni és hallani lehetett a ház természetességét.A workshop után bízik abban, hogy képes megépíteni egy ilyen házat – mivel a családjában sok az építkezési szakértő, szüksége is lesz az önbizalomra. Egyébként mint régész azt mondja, hogy az ilyen „görbe” házak ugyanolyan rég léteznek, mint az egyenes falúak – ha így vesszük, hagyományosak.

Ileana szerint a három rend résztvevő nagy része fiatal házas volt, aki a családjának tervezett valamit építeni, és túlnyomó többségük szintén megerősödött önbizalommal távozott: amit akarnak, lehetséges. Biztonsági okokból (meg a törvényi szabályozás miatt) jó, ha a ház szerkezete fából készül, de a többit akárki megformálhatja földből.


Festék

Utolsó este festéssel kísérleteztünk, méghozzá a konyhában – ha a görbe falak formálása kicsit nőies munkának tűnt (a klasszikus felosztás szerint), most az egész workshop öltött boszorkánykonyha-jelleget.Lisztet főztünk vízben, kevertünk hozzá agyagot és homokot, majd a palacsintasütés miatt elővett áfonyalekvárból is beleszűrtünk egy keveset (egész szemeket nem tettünk, mert nem akartunk pöttyös falat).Az áfonya színe meglepően erősnek bizonyult (a végső festék sötétlila lett, bár szüksége lett volna egy fehér alapozásra, pl. mészre), ha saját házon dolgoznánk, akkor még kísérletezhettünk volna az arányokkal. Ileana szerint lehet a festékbe keverni például levendulát vagy rozmaringot, ami az illat mellett még egy bizonyos textúrát is ad a falnak.


Tanulság
Ileana honlapja, képekkel a saját házáról, jövendő workshopokról és mailcímmel: www.casa-verde.ro, telefonszáma 0720 092 912

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS