2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországról hívnak bábákat az erdélyi otthonszülő kismamák?

Gy. A. Gy. A. 2009. október 22. 13:56, utolsó frissítés: 2009. október 23. 12:09

Az otthonszülés körüli viták Magyarországon már jó néhány éve borzolják a kedélyeket, Erdélyben az elmúlt időszakban vált aktuálissá a téma.A kórházban való szülés csak a 20. században terjedt el, de a fejlett országok többségében az otthonszülés azóta sem bevett szokás, mert rendszerint a nagyobb biztonságot az egészségügyi intézményekkel társítják. Ennek ellenére az elmúlt években növekvőben van azoknak a terhes nőknek a száma, akik szeretnék saját otthonukban világra hozni a gyermeküket. Ez a trend érvényesül többek között Nagy-Britanniában, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban is.

Több európai országra is az a jellemző, hogy a törvény nem tiltja ugyan az otthonszülést, de nem is szabályozza. Ausztriában és Németországban hivatalosan is engedélyezett, Belgiumban 2005 óta legalizálták és társadalombiztosítás téríti a szülésznő közreműködését. Dániában az anya joga megválasztani a szülés helyét, itt a szülések 10%-a zajlik le otthon.A nagy iskolapélda azonban Hollandia,ahol a statisztikák szerint az anyák 30%-a otthon szüli meg gyermekét, és az egészségbiztosító a meghatározott feltételrendszernek megfelelő nőket bátorítja is a lehetőség kihasználására. Mégpedig azért, mert a megfelelő körülmények között levezetett otthonszülés lényegesen kevesebbe kerül a társadalombiztosításnak. Ráadásul az otthonszülések magas aránya semmilyen statisztikailag kimutatható kockázatot nem jelent: Hollandiában az egyik legalacsonyabb a szüléskor bekövetkező, illetve perinatális elhalálozások aránya. Érdekes lehet még a svájci példa, ahol a nőgyógyász rendelője mellett van egy hotelszobára emlékeztető „szülészeti rendelő” is, ahol a szülések nem a klasszikus kórházi körülmények között, de mégis az intézményen belül történnek.

Magyarországon is hiányos a jogi szabályozás, ennek ellenére évente kb. 250-300 kismama él ezzel a lehetőséggel. A nőknek saját felelőségükre szabad az otthonszülést választaniuk, viszont a szülést segítő szakembereknek (orvos, bába, szülésznő) nincs rá engedélyük, hogy ilyen szülést kísérjenek. Magyarországon évek óta indulatos vita folyik az otthonszülés jogi szabályozásáról, de idevágó törvény mégsem született meg, többek között azért, mert a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium és az Országos Szülészeti Intézet is ellenzi az engedélyezését, mivel véleményük szerint az otthonszülés kockáztatja az újszülött és az anya egészségét.A romániai helyzet sem tisztázott

Romániában sincs törvényes szabályozás az otthonszülésre. Jelenleg olyan esetekben elfogadott, amikor a szülés túl hirtelen indul be, és az anyának már nincs módja eljutni a kórházba. (Azonban utólag minden esetben kórházban vizsgálják ki az anyát és a gyermekét.) Nem létezik tehát sem a törvényes, sem a szakmai háttere, és nincsenek olyan szakemberek, akik vállalnák egy otthoni szülés levezetését.

Annak, hogy a romániai állami kórházak szülészeteinek körülményeivel egyáltalán nincsenek megelégedve a kismamák, évek óta jól láthatóak a jelei. Aki teheti, megpróbál más alternatívát választani: magánklinikákat, ahol jobb körülményeket és több figyelmet kap – de ez sok pénzbe kerül (Kolozsváron kb. 1000 euró). A másik, főleg a határmentén jelentkező tendencia, hogy magyarországi kórházakat választanok a kismamák - szintén a jobb körülmények és a szakképzettebb személyzet reményében. Romániában még az apás szülés jelensége sem igazán elterjedt, sok kórházban egyáltalán nincs rá lehetőség, de ez a tendencia már változóban van.


Nyugodt, stresszmentes környezet

Az otthonszülés lényege, hogy az anya szakorvosi felügyelet nélkül, bába és esetleg dúla (laikus asszonytársi segítő) segítségével, saját otthonában, a lehető legtermészetesebb, vagyis legkevesebb külső beavatkozással, saját ritmusa és döntései alapján szüli meg gyermekét. Ez lenne az ideális eset. De ha a valóságban komplikációk lépnek fel, amiket a bába nem tud elhárítani, akkor szükség lehet a mentő kihívására és a mihamarabbi kórházba szállításra.

Az esetleges nagyobb kockázatok ellenére vannak, akik mégis az otthonszülést választják. Miért? Az otthonszülés hívei szerint a legfontosabb a szabad választás joga: az anya dönthesse el, hogy hol és hogyan kívánja átélni ezt az életre szóló élményt – természetesen úgy, hogy közben ne veszélyeztesse gyermeke életét. Úgy gondolják, hogy vissza kell adni a szülő nők önmagukba vetett hitét és méltóságát, ugyanakkor a szülést egy természetes folyamatnak tartják, és nem kórházi ellátást igénylő betegségnek vagy kóros állapotnak. Mivel a nő életének legfontosabb eseményéről van szó, azt szeretnék, ha ez otthon, meghitt családi környezetben történjen meg a személytelen, rideg kórházi körülmények helyett. A másik gyakori érv, hogy a nő szeretné megőrizni az irányítást az események felett, mert így nagyobb biztonságban érzi magát, és nem mindössze kiszolgáltatott és passzív elszenvedőnek.


Vannak már erdélyi példák is

Október elején tartott Kolozsváron szülésfelkészítő tréninget az Életfa Családsegítő Egyesület felkérésére Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, független bába és Frigyes Júlia pszichiáter, független bába. Geréb Ágnes a magyarországi otthonszülésért mozgalom vezéralakja, már 1989 óta kísér otthonszüléseket. Az esemény kapcsán a Krónika napilap arról cikkezett, hogy Gerébet 2007-ben a magyarországi bíróság három évre eltiltotta szakmája gyakorlásától, jelenleg pedig több büntetőper is folyik ellene – ennek ellenére Erdélyben „rendszeresen tart szülésfelkészítő tréninget”. A napilap honlapján kialakult vitához többek között Marosszentimre református lelkipásztora szólt hozzá, akinek második gyermeke szintén nem kórházi körülmények között született.

Szabó Kinga, az Életfa Családsegítő Egyesület programfelelőse a Transindex megkeresésére elmondta, nem az volt a rendezvény célja, hogy az otthonszülést – amely Romániában nincs törvényesen szabályozva – népszerűsítsék, hanem hogy a kismamáknak olyan ismeretet adjanak át, olyan tudással vértezzék fel őket, amit az itthoni körülmények között is felhasználhatnak. „Mi mindenképpen azt támogatnánk, és azt szeretnénk, ha a romániai szülészeteken is emberségesebb körülmények uralkodnának” – nyilatkozta az egyesület képviselője.

Kádár Melinda, pszichológus, a tréning szervezője szerint is a tájékoztatás volt a cél, a magyarországi bábákat azért hívták meg, hogy megpróbálják a szülést más oldalról is megközelíteni, lévén hogy ők a szülésről másképp tudnak beszélni, mint egy szülész-nőgyógyász orvos. Azt szerették volna, hogy a kismamák a szülés kapcsán például olyan szempontokat is kapjanak, hogy hogyan lehet elkerülni már rutinszerűnek számító beavatkozásokat, amelyek talán fölöslegesek: tudjanak róla, hogy nem feltétlenül szükséges például a gátmetszés – fejtette ki a Kismamaklub munkatársa.

Kérdésünkre, hogy van-e tudomása romániai otthonszülésekről, Kádár elmondta, hogy eldugottabb falvakban sok példa van rá, de ezek nyilván nem tervezett esetek, hanem arról van szó, hogy nem jutnak el időben a kórházba, ahol utólag nyilván fogadják és ellátják őket. A városokban viszont nem jellemző, de nincsenek is olyan megfelelő szakemberek, akik ezt elvállalnák. Mint elmondta, azok az erdélyi kismamák, akik mégis ezt a lehetőséget szeretnék választani, elutaznak a Budapesten működő születésházba vagy Magyarországról hívnak bábát – ő hallomásból tud egy ilyen csíkszeredai esetről.


Mit gondolnak a romániai orvosok?

Dr. Lőrincz Katalin gyermekgyógyász főorvos, az udvarhelyi kórház gyermekosztályának vezetője kérdésünkre elmondta, udvarhelyi viszonylatban nem tud precedenst az otthonszülésre. De nem zárkózik el teljes mértékben ettől a lehetőségétől: biztonságos, teljesen normális lefolyású terhesség esetében, ahol előre láthatóan nem lépnek fel komplikációk, otthon is elképzelhetőnek tartja. Gyermekgyógyász szemmel úgy gondolja, erre akkor lenne lehetőség, amennyiben a továbbiakban olyan hozzáértő szülésznőket képeznének, akik értenek a gyermekgyógyászathoz is, és felvállalják, hogy abban az esetben, ha az újszülöttekkel problémák merülnek fel, az élesztési feladatokat azonnal el tudják végezni.

Az orvosnő szerint a szülés nyilván olyan helyen kell megtörténjen, ahol adott esetben gyorsan beszállítható a baba és a mama, amennyiben a szülés során valamilyen szövődmény lépne fel. Ugyanakkor a megfelelő higiéniai körülmények, illetve az anya és a gyermek biztonságát szavatoló intézkedések feltétlenül meg kell hogy legyenek. Természetesen ezzel a törvénykezés is lépést kell tartson – tette hozzá a gyermekgyógyász.

Dr. Mironiuc Clara szülész-nőgyógyász, az 1-es számú kolozsvári nőgyógyászati klinika főorvosa elmondta, teljes mértékben ellenzi az otthonszülést. Romániában így sok olyan szülési eset van, amikor az anya nem ér el időben a kórházba, és szövődmények lépnek fel, véleménye szerint ez rendkívül veszélyes lehet az újszülöttre nézve, de az anya számára is. Még a magánklinikák esetében is - ahol pedig lakás-körülmények vannak - előfordul olyan, hogy az esetleges komplikációk miatt mégis bekerülnek az állami kórházba – fejtette ki.

A szakorvos elmondta, nem az a megoldás, hogy a nők otthon szüljenek, hanem inkább azért kéne harcolni, hogy az állami kórházban olyan körülmények legyenek, mint egy magánkórházban, a szülészeteket kellene otthonosabbá tenni például azzal, hogy legtöbb ketten legyenek egy szobában, és nagyobb legyen a személyzet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS