2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Paella, vagy hogy mondják a rizses húsnak spanyolul?

Dunai László, Fülöp Noémi 2009. október 20. 13:27, utolsó frissítés: 15:36

Az egyik spanyol nemzeti ételnek állítólag 250 változata létezik, és persze minden szakács szerint az övé a legfinomabb. #b#[Transindex TV]#/b#“Olyan, mint a rizses hús, csak ők paellának hívják” - vázolta az elkészítendő spanyol recept mibenlétét Kiss-Budai Tibor, majd hozzátette: erre az ételre is jellemző, hogy mindenki a saját változatára esküszik. Kiss-Budai Tibor egy csirkehússal és tenger gyümölcseivel készülő recepttel avatta fel a vadonatúj paella-készítő edényt, a kolozsvári Spritz kávézóban összegyűlt vendégsereg kíváncsiskodása közepette.

A paella, a valenciai régió tipikus étele, talán Spanyolország legjellegzetesebb receptje. A nevét a konyhai edényről kapta, amiben készítik: a paella kétfülű, mély sütőedény. A paellának nagyon sok változata van, a valenciait mindig hússal és nem tengeri halakkal készítik – ennek ellenére az utóbbi változat a legismertebb.


Európában egyébként Spanyolország volt az a térség, ahol – a keleti hatásoknak köszönhetően – a legkorábban jutott fontos szerephez a rizs a táplálkozásban. A paella azt bizonyítja, hogy a spanyol szakácsok és háziasszonyok a kellemes, de nem túl fantáziadús rizsből is érdekes ízeket tudnak kihozni. Vannak spanyolok, akik azt állítják, hogya paellának akár kétszázötven változata is ismert.

Kuriózumnak számít például a fekete paella, melynek titka a belefőzött tintahal. Annak festékanyagától kapja bársonyos sötét színét és finom ízét – persze azért nem hiányzik belőle a sáfrány sem, amely a paellák legfőbb fűszere.

A sáfrány, ánizs, fahéj mellett a spanyol konyha legkedveltebb fűszerei a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika (különösen a spanyol pirospaprika, a pimentón). Kifejezetten spanyol jellegzetesség a mandula használata, amely szinte minden ételbe belekerül és önmagában, sózva vagy édesen is gyakran ropogtatják. A fűszerekkel egyébként nem spórol egyetlen igazi spanyol szakács sem: minél markánsabb egy étel íze, annál jobb.


Egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, a Spanyolországban jellemző ételek földrajzi egységenként és éghajlati övenként változnak. A spanyol konyhának főleg római, mór és zsidó gyökerei vannak. Az Amerikából Európába behozott zöldségek először Spanyolországban jelentek meg, és ma a modern spanyol konyha elengedhetetlen összetevője a burgonya, a paradicsom, a paprika és a bab.

A főzés egyik gyakori alapanyaga az olívaolaj, sokan ennek tulajdonítják, hogy Spanyolországban (és általában a mediterrán országokban) sokkal nagyobb az átlagéletkor. Sok étel alapja a sofrito, amely olívaolajban megfőzött fokhagymából, hagymából és paradicsomból áll.


Szinte mindig bort kortyolgatnak a fogások mellé,

és ritkán hiányzik az asztalról a kenyér, a nyári hónapokban pedig a saláta. A fokhagyma szintén karakteres résztvevője a spanyol ételeknek, lángon pirított és friss formában is felhasználják. A spanyolok különösen érzékenyek a fokhagymalevesükre, melynek majd' két tucat elkészítési módját ismerik, és sokak szerint a leves elkészítési módja megosztja a mediterrán ország társadalmát is. Leghíresebb levesük mégis a jéghidegen és kenyérmorzsával tálalt gazpacho.


Gyakran fogyasztanak egyszerű egytálételeket: cocidokat, amelyeket a paella mellett Spanyolország nemzeti ételének is tekintenek. Népszerűek a különleges sajtok és kolbászok, sok ételt pedig babból készítenek. Desszertnek általában tejtermékeket (népszerűek a pudingok, pl. a rizspuding - arroz con leche), vagy gyümölcsöt fogyasztanak – süteményeket és tortát csak különleges alkalmakkor sütnek.

A spanyolok étkezési szokásai is eltérnek az általunk megszokottól: a reggelihez később látnak hozzá, így az ebéd órái is a délután közepébe csúsznak. A vacsorával megvárják, míg a hőség megszűnik, és 21 óra előtt nem ülnek asztalhoz.


A paella receptje 5-6 személyre:

- egy csirke, feldarabolva, besózva
- legalább 150 gramm tenger gyümölcsei (minél gazdagabb, annál jobb)
- 350 gramm rizs (a klasszikus román, gömbölyű fajta)
- 8-9 deci alaplé, amelyben egy csirkének minél több alkatrésze főtt egy kiskanál sáfránnyal
- egy pohár száraz fehérbor
- hagyma, pirospaprika, borsó
- só, bors, paprika, sáfrány
- zöld petrezselyem
- citromszeletek és erős paprika díszítésként.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS