2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A tinik káros szenvedélyei erősítik egymást

2009. október 07. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

Ha egy tinédzser (vagy társasága) cigizik, valószínűbb, hogy inni és füvet szívni is fog – állapította meg egy amerikai kutatócsoport.Hogyan befolyásolja a környezet viszonyulása a dohányzáshoz egy tinédzser későbbi viszonyát az itallal és könnyű drogokkal? Erre a kérdésre kereste – és találta meg – a választ a New Yorkban működő Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatócsoportja. Kiderült, a lányok esetében az a döntő, hogyan viszonyul saját baráti körük a cigarettázáshoz, alkohol- vagy marihuána fogyasztáshoz, míg a fiúk esetében nem csak a szűk környezet, hanem a teljes korcsoport befolyása számottevő.

“Ha egy tinédzser azt látja, a dohányzás társadalmilag elfogadott és elterjedt, valószínűbb, hogy


a cigaretta mellett az italt és esetleg a marihuánát is kipróbálja –


állítja a kutatás vezetője, dr. Jennifer A. Epstein, az egyetem tanára. – Bár a fiúk és lányok közötti különbség hajszálnyi, az eredmény segíthet külön nevelési stratégiákat kidolgozni a két nem számára, amelyekkel megelőzhetnénk a káros szenvedélyek kialakulását.”

A két nemhez tartozó tinédzserek között ugyanakkor nincs különbség abban az esetben, ha szüleik viszonyulása a dohányzáshoz, alkoholhoz és könnyű drogokhoz engedékeny vagy kétértelmű. Ebben az esetben a fiúk és lányok egyaránt hajlamosabbak a különböző káros szenvedélyekre.


“A szülő véleménye számít. Az anyák és apák által nyújtott viselkedési modell döntő szereppel bír, ezért fontos, hogy a szülők egyértelműen kifejezzék álláspontjukat a káros szenvedélyekkel kapcsolatban – magyarázza dr. Epstein. – Ugyanilyen fontos, hogy a szülő szemmel tartsa gyereke baráti körét, hiszen ők is nagy mértékben befolyásolják a tizenéves magatartását.” Hozzáteszi, az anyák és apák ugyanakkor maguk is sokat tehetnek annak érdekében, hogy


gyerekük ne szokjon rá a dohányzásra, italra vagy könnyű drogokra.

Megtaníthatják a tinédzsereket arra, hogy célokat tűzzenek ki, és tegyenek annak érdekében, hogy elérjék ezeket.

A kutatás 2400 hatodik és hetedik osztályos, New York belvárosi iskoláiban tanuló tizenéves által kitöltött, bizalmas kérdőíveken alapul. A kérdések a káros szenvedélyeket és számos pszichológiai tényezőt jártak körbe, amely a korábbi kutatások értelmében közrejátszik ezek kialakulásánál. A legtöbb megkérdezett iskolás családjának keresete messze meghaladta a nélkülözés szintjét.

Az eredményeket az is különlegessé teszi, hogy az eddigi kutatások ebben a témakörben általában egyetlen káros szenvedélyre összpontosítottak. A kutatás fontosságát támasztja alá az a korábban bizonyított tény is, hogy a dohányzás, italfogyasztás és könnyű droghasználat tinédzserkori halmozása esetén jelentősen erősödik annak kockázata, hogy az illető felnőttként is ugyanígy jár el.

“A széleskörű megelőző programok, amelyek az összes kapudrogra (amelyek valószínűbbé teszik a kemény kábítószerek kipróbálását, szerk. megj.) kiterjednek, hatékonyabbak lehetnek, mint azok, amelyek egyetlen káros szenvedélyre összpontosítanak” - érvelt dr. Epstein.

Forrás: Science Daily

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS