2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szemétből készített szélerőművet egy afrikai tinédzser

hírösszefoglaló 2009. október 02. 09:59, utolsó frissítés: 2011. október 04. 09:36

Egy malawi földműves önerőből környezetbarát energiaparkot hozott létre. Életéről könyvet adtak ki #i#A fiú, aki befogta a szelet#/i# címmel. #b#[kommentekkel]#/b#Ha afrikai hírek kerülnek előtérbe, általában egy újabb fegyveres konfliktus, polgárháborúk, éhezés, járvány, természeti katasztrófa a téma. Hogy a gyarmatosítók által kiszipolyozott, majd a belháborúkban sorsára hagyott kontinensen is van alulról szerveződő, pozitív helyi kezdeményezés, és lassan, de biztosan terjed a jó példa, arra az egyik bizonyíték William Kamkwamba története.

Kamkwamba földműves volt, akárcsak a szülei. 2001-ben nagyon rossz termés volt az észak-afrikai országban, és a gyereket a szülei többé nem tudták iskolába adni, ugyanis nem tudták kifizetni az évi 80 dolláros tandíjat.

Az eltökélt fiú mégsem hagyta abba a tanulást, és bár hazaköltözött szülőfalujába, Masitalába, könyvtárakban tudományos szakmunkákat olvasgatva


próbált kiutat keresni

a szegénység és elmaradottság világából. 2002-ben súlyos szárazság pusztított Malawiban, emberek ezrei haltak éhen, saját családja is éhezett.

Egyik könyvben olvasott a szélmalmokról, amelyek amellett, hogy villamos energiát generálnak, vízpumpaként is hasznosíthatók – elképzelte, milyen nagyszerű lenne ezt szülőfalujában is alkalmazni, ahol sem áramszolgáltatás, sem vezetékes víz nem volt. “Arra gondoltam, ez az eszköz segíthetne az éhezés ellen, és elhatároztam, építek egyet.


Még anyám is azt gondolta, megőrültem”

– emlékszik vissza arra, mikor bejelentette: anyagi erőforrások híján ő maga fogja megépíteni a szélerőművet. Megfelelő alapanyagok után kutatva átfésült egy közeli szeméttelepet, és összeszedett néhány kacatot, többek közt egy traktorventillátort, egy lengéscsillapítót, PVC-csöveket és egy biciklivázat. A szomszédok gyanakadova néztek, hiszen szélkeréket nemcsak hogy nem láttak még soha, de nem is hallottak arról, hogy létezik ilyesmi.

Mindenfélét pletykáltak róla, például hogy kábítószerezik: "Az emberek azt gondolták, marihuánát szívok. Így azt mondtam nekik, hogy csak egy kis hókuszpókuszt (“juju”) végzek, s akkor azt mondták, aha, értem…” Ő meg egy parrafinlámpa fényénél esténként építgette a szélmalmot.

Az első szélkerék még csak egyetlen villanyégőre elegendő energiát termelt, a második már négyre, sőt egy idő után az összes szomszéd Kamkwambáékhoz ment a feltöltendő mobiltelefonokkal.

William Kamkwamba most 22 éves, első szélkerekét 14 évesen építette. A 2002-ben elkészített szélmalom öt méter magas volt. A gumifa- és toronyszerű építmény inkább tűnt


egy bádogos fantasztikus, ám haszontalan tákolmányának,

mint valódi szélmalomnak, de működött. A “varázslókölyök” 12 wattos csodamasinája árammal látta el szülei vályogházát.

2006-ban már egy 12 méteres szélmalmot sikerült építenie, felfedezte őt a Daily Times, és riportot közölt róla. 2007-ben Kamkwamba napelemeket és napenergiával működő vízipumpát szerelt fel falujában, víztárolókat üzemelt be. A környéken ő építette ki az első tiszta ivóvíz-szolgáltatást. Felfejlesztette és megerősítette a szélmalmát, a termeszhangyák ugyanis kikezdték az eredetileg faalapokon nyugvó szerkezetet. 2008 közepén megépíti új, Green Machine nevű szélmalmát, amely már nagyon jól tud vizet szivattyúzni. Segítségével lehetővé vált az öntözés is a szülei földjén.

Történetéről könyv jelent meg nemrég az Egyesült Államokban, The Boy Who Harnessed the Wind (A fiú, aki befogta a szelet) címmel. Bryan Mealer, az Associated Press volt riporterével együtt egy éven keresztül írták meg a történetet. Mealer szerint Kamkwamba


egy új afrikai generáció képviselője,

az energikus, technológiaimádó fiataloké, akik saját kezükbe veszik a sorsuk alakítását. Története olyan sztori, amely minden embert saját képességeire ébreszt rá.A malawi self-made-mant első konferencia-szereplése óta klímaváltozás-ellenes aktivisták és az üzleti világ hatalmasságai is felkarolták. “William Kamkwamba megvalósítása a szélenergia felhasználásával arra szolgál példaként, hogyan tud egyetlen ember egy ihletett ötlettel felvértezve elleneszegülni a krízisnek, amivel szembesülünk” – méltatta a malawi fiatalember teljesítményét Al Gore volt amerikai alelnök, környezetvédő aktivista.

Kamkwamba bemutatta megvalósításait 2007-ben és 2009-ben a nemzetközi TED (Technology, Entertainment, Design) szemlén, ahol a világ vezető feltalálói, tervezői és dizájnerei gyűlnek össze, hogy megismerkedve a legfrisebb újításokkal egymás ötleteiből inspirálódjanak.


Első konferenciájára készülve használt először

számítógépet és internetet, és nagyon fellelkesedett, hogy a szélmalmokra rákeresve milyen sok információt talált.

Azóta rengeteg helyre hívták, utazott konferenciáról konferenciára, jelenleg a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosában, Johannesburgban tanul ösztöndíjjal. Bár – fogalmaz a BBC – “a világ a lábai előtt hever”, feltett szándéka, hogy tanulmányai befejeztével hazatér. Malawiban a háztartások csupán 2 százalékában van áram: “Segíteni akarok az országomnak, alkalmazni a tudást, amit szereztem”, szögezte le.>> Még több fotó William weboldalán >>

Munkájából inspirálódva máris egy mozgalom alakult, a Moving Windmills Project, amely malawi vidékfejlesztési, oktatási projekteket futtat, célja a támogatott közösségek gazdasági függetlenségének megteremtése, önfenntartása és fenntarthatósága. Mottójuk: "Afrikai megoldások afrikai problémákra".

Álláspontjuk szerint nincs értelme felülről erőltetett, külsősök által megvalósított segélyprogramoknak, ehelyett a helyi vezetőkkel kell együtt dolgozni, közösen meghatározni a célokat, megszervezni és gyakorlatba ültetni a legmegfelelőbb, a helyi körülményekre adaptált megoldást.

Forrás:
BBC, www.williamkamkwamba.typepad.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS