2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kézdivásárhelyi békejel a nemzetközi világnapra

B. D. T. B. D. T. 2009. szeptember 22. 12:51, utolsó frissítés: 13:02

Üzenet: a roma-magyar, román-magyar, magyar-magyar konfliktusok alternatívája az összefogás és az egymás iránti tisztelet.Mintegy hetvenen gyűltek össze a kézdivásárhelyi Sinkovits stadion melletti füves területen, hogy a Zöld Nap Egyesület és a városi sportiroda felhívására együtt alkossák meg a béke nemzetközi jelét. A délutáni őszi napsütésben hátizsákos, biciklis iskolások, gondozójuk felügyelete alatt önfeledten rohangáló gyerekek, a lelátóra könyöklő bámészkodók várták, hogy kezdődjék a félórás, a Béke Nemzetközi Napjára időzített akció.

A Béke Nemzetközi Napjává az ENSZ 2001-ben nyilvánította szeptember 21-ét. Azelőtt egy 1981-es döntés nyomán szeptember harmadik keddjén tartották a világnapot. Erre a napra a világszervezet általános tűzszünetet hirdetett minden konfliktusos övezetben.

Ráduly Attila, a szervezet elnöke elmondta: azért tartották fontosnak, hogy ezen a napon a békejel megalkotásával emlékezzenek meg a nemzetközi világnapról, mert térségünkben is egyre gyakoribbak a konfliktusok. A roma-magyar, román-magyar, magyar-magyar összetűzésekkel szemben ily módon lehet felmutatni az összefogás, az egymás iránti tisztelet értékeit.

Ugyanakkor ha valakiknek személyes konfliktusaik vannak, azt is tegyék félre legalább erre a néhány percre, álljanak be a körbe együtt – szólt a felhívás. S hogy miért egy zöld szervezet áll ennek élére – nemcsak környezetvédelmi, hanem szociális, társadalmi, kulturális témákkal is foglalkozunk, és egy ilyen jellegű akcióban mindenki érdekelt kell legyen – magyarázta.A jelenlévők – főként gyerekek, fiatalok, de idősebbek is, hátrányos helyzetűek, gondozóik, a kézdivásárhelyi civil szervezetek képviselői – két csoportra oszolva, egymás kezét fogva először körbeálltak, majd az egyesület önkéntesei irányításával kialakították a kör belső sugarait is.

A nézők és a sajtó képviselői a sportpálya lelátójáról, illetve a Sportszálló tetőteréből követhették, ahogy a résztvevők végül beállnak a helyükre és föntről kirajzolódik a hippimozgalom szimbólumaként ismert jel. A béke nemzetközi jele egyébként eredetileg a nukleáris leszerelésért folyó brit békemozgalom emblémája volt, Gerald Holtom iparművész tervezte 1958-ban.A résztvevők néhány percig álldogáltak kézenfogva, majd megtapsolták a békejelt, és lassan szétszéledtek.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS