2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

20 energiaitalt teszteltünk, rosszullétig

Dunai László 2009. szeptember 16. 12:09, utolsó frissítés: 15:25

Őrült farkas, piros bika, tigris, harcosok klubja, pokol, vér: csak pár hangzatosabb energiaital neve ez magyarul. De vajon melyik a legjobb? #b#[kommentekkel]#/b#Módszer: A 20 energiaitalt kolozsvári üzletekből és bevásárlóközpontokból szereztük be, majd négy tesztelőt választottunk ki szerkesztőségünk tagjai közül. Minden dobozt megszámoztunk, majd kisorsoltuk melyik energiaital, melyikkel verseng a továbbjutásért. A tesztelők így csak a számozott poharakat láthatták, nem tudhatták melyikben mi van. Figyelni kellett a színre, ízre és szagra, illetve ezek összhatására.


Az első kört Sipi indította. A Red bull (3-as kódszámú ital), a Jigujaval (13) került össze. A Jiguja Sipi szerint barnás színű lötty, íze pedig az oxidálódott almalé és benzin keverékére emlékeztet, mely nem pezseg, nem rostos. A Red Bull szintetikus, enyhén török vagy Turbo rágóra emlékeztető szagú, tekkes-szukk ízű lötty. Sipi egyértelműen ezt részesítette előnyben, úgyhogy elsőként a Red Bull jutott a legjobb 10 közé.Sipi másik pár energiaitala a Take off (2) és Rienergy (16) volt. A Take off világos-sárga színű Haribo-maci színű és ízű ital, a Rienergy pedig szagtalan, pezsgősebb, mint a 2-es, ezért a Take Off a nyerő Sipinél.
A következő tesztelőnk Noémi volt, aki szerint a Fight Club (10) néven futó és a Tiger (13-as) közül a filmcímet koppintó energiaital jut tovább, mivel a Tiger egy olyan köhögés elleni szirupra emlékeztet, mely tele van tartósítószerekkel. A Fight Club savanykásabb ízű.

A Dooz (17)és a Blood (20) fantázia nevű italok közül pedig a vér maradt alul, melyre Noémi csak annyit tudott mondani, hogy "Jesszus Mária". Azért a Dooz sem a legjobb, mert bár semleges szagú volt és gyümölcsízű, csak azt nem tudni, hogy melyik gyümölcs íze lapult a dobozban. Felismerhetetlen. Tehát két rossz közül a jobbik, azaz a Dooz jutott tovább.

Ildi a Crazy Woolf (15) és az Assault (19) közül kellett először válasszon, és inkább a mérsékelten édes, szaloncukor illatú, narancssárgás őrült farkast választotta, mint a buborékfújó löttyre emlékeztető, nagyon édes Assaultot.A Maximum Speed (11) és az Energia (8) közül a sebesség fedőnevű nyert, mert kicsit bodzás ízű és kicsit kesernyésebb, mint a puszta energiát megtestesítő társa. A Burn (7) és a Control (4) közül, az előzetes várakozásokkal ellentétben a Control jutott tovább. Ennek bár zavaros pisiszíne van, jó az íze és friss az illata, ráadásul is nem túl szénsavas, míg a Burn-t Ildikó túl édesnek találta.

Melinda elsőre a Boostert(12) és a Hellt(18) tesztelte. A Boosternek tűrhető íze volt, bár kicsit olyan olajra emlékeztette Melindát melyben kolbász sült. A Hell viszont semmit nem juttatott eszébe, esetleg kicsit C-vitaminos pezsgőtablettára emlékeztetett az íze. Melinda a Boostert részesítette előnyben.Egy régi számítógépes játékra emlékeztető nevű ital, a Red Alert (5) Imolával (9) szállt versenybe. Az Imola egy Forma-1-es pálya neve. A versenypályás itóka a szagosított kínai radírgumik illatára emlékeztette Melindát, ezért inkább a pasztillás borra emlékeztető, ámde átlagos ízű vörös Red Alertet választotta.

A Winny (1) és a nem sok hatást ígérő Effect Zero (6), cukormentes energiaital közül az előbbi nyert. Miért? Mert az Effect Zero nagyon rossz, hernyószagú itóka. A Winny sokkal jobb: gömbrágcsira emlékeztet, és orvosságízű.Megvolt tehát az első kör. Már csak 10-en maradtak, itt már nem kellett véleményt mondani, csak 5 italt bejuttatni a döntőbe. Sipin kívül mindenki újra kóstolt: a Control (4), a Dooz (17), a Crazy Woolf (15), a Red Alert (5) és a Fight Club (10) került be a legjobb öt kozé.

Ekkor tesztelőink kezdték érezni fejfájás formájában jelentkező hatást. De muszáj volt még egy utolsó körnek nekifutni és sikerült is újabb kóstolás útján megjelölni a döntőbe jutott legjobb három italt: a Fight Club-ot, a Crazy Woolf-ot és a Controlt.

A legtöbb szavazatot a Crazy Woolf (őrült farkas kapta), mely az egyik áruházlánc saját gyártmányú itala, és mely doboza a Duracell elemeket idézi. A második a Fight club lett, a harmadik pedig a Control.Nem sokkal a teszt lejárta után mindenki fejfájásra és rosszullétre panaszkodott, pedig mindenki csak kortyokat fogyasztott a tesztelés során.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS