2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Árvíz sújtja Közép-Európát

szerk. 2002. augusztus 15. 09:45, utolsó frissítés: 09:45

Harminc éve nem tapasztalt dunai árhullám okoz hatalmas károkat Ausztriában és Németországban. A prágai Óvárost a Moldva fenyegeti. Budapesten 8 méternél magasabban fog tetőzni a Duna.Tornádó Romániában

A Románia déli részén végigsöprő vihar miatt Facaieni községben két személy életét vesztette, miután házuk romba dőlt. Ialomita megyében a vihar 300 házat rongált meg, és nehezíti ugyanakkor a közúti és vasúti közlekedést is.
Roman vezetősége úgy tartja, egy nagyobb áradás elöntheti a várost, ezért több mint 200 személyt felkértek arra, hogy számolja fel a Szeret árvédelmi területére törvénytelenül épített ingatlanjait. A helyi hatóságok azt állítják, a törvénytelenül létrehozott építmények miatt gyengült meg a folyó töltése.Az Erdélyi Középhegység több települését is elöntötte a víz, az árvízvédelmi szintet hét településben haladta meg a víz. Az ár elöntötte a 75-ös országutat, megsemmisített négy hidat és több lakást. Campeni közelében a károsodás miatt öt település áramszolgáltatását szűntették meg. A helyi prefektus ígérete szerint hamarosan a helyszínre érkezik, hogy felmérje a károkat.


Árvízvédelmi készültség Magyarországon

A Dunán és a megáradt mellékfolyókon összesen 762 km hosszú vonalon tartanak árvízvédelmi készültséget. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a Duna, a Rába, a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Marcal folyókon összesen 383 km-es hosszúságban elsőfokú, 193 km-en pedig másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Tarna és a Duna bizonyos szakaszain is harmadfokú készültséget rendeltek el.
Budapesten a mai előrejelzések szerint vasárnapra 840 cm-es vízállás várható, ami alig öt cm-rel kevesebb az 1965-ben mért maximumnál. Nagybajcsnál a pénteki vízszint 830 cm lehet, ez 46 cm-rel haladja meg az eddigi maximumot. A második árhullám elérte a Budapest alatti Duna-szakaszt is, ezért a Budapest és a Sió-torkolat közötti Duna- szakaszra elsőfokú készültséget rendeltek el.


Víz alatt a turisták kedvenc helyei


Csehország számos értékes műemlékét károsított meg az árvíz. Písekben második napja víz alatt van a XIII. századi kőhíd és több barokk szobor. Prága elővárosában, Zbraslavban a Moldva elöntötte a helyi több százéves kastélyt, amelyben a főváros egyik legértékesebb galériája található. Víz alatt van a Kampa szigeten álló nemrégiben felújított Sovovy mlyny (Sova malom) képtár is.

Veszélyben a Károly-híd, valamint a prágai Nemzeti Színház, ugyanis pincéiben egyre növekedik a vízszint. A mellette levő Smetana múzeumot már elöntötte az ár, és a Klementinum pincehelyiségeit is ki kellett, hogy ürítsék a hatóságok. A becslések szerint a gazdasági kár meghaladhatja a 60 millió koronát. Az elöntött városokban ugyanis leálltak a bankok, megrongálódtak a közúti és vasúti hálózatok, az ár megsemmisítette a termést. Több mint kétszázezer embert telepítettek ki, hirtelen zuhant a cseh korona értéke, valamint a turizmus csökkenése is anyagi veszteségeket okozhat.


Ausztriában stabilabb a helyzet


Alsó-Ausztriában a vízszint emelkedése folyamatosan lassult. Az árhullám 10,87 méteres vízszinttel Kienstocknál tetőzött, de a vízszint kevéssel elmaradt az 1954-es legnagyobb árvíz szintjétől. A Kamp folyó torkolatánál továbbra is feszült a helyzet, de a felső folyásnál már apad a vízszint.

Bécsben nem a Duna, hanem a Wien okoz gondot, amely veszélyesen megközelíti az egyik metróvonalat, és amelynek napi átfolyó vízmennyisége többszörösére nőtt. Az Alsó-Ausztriai tartományi kormány még ma megkezdi a segítséget jelentő összegek kifizetését. Az államvezetés a mai ülésén dönt arról, hogy milyen intézménycsomagot dolgozzon ki a károsultak megsegítésére.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS