2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közlekedési teszt: versenyt futottunk magunkkal

összeállította: Dunai László 2009. szeptember 08. 14:01, utolsó frissítés: 2009. szeptember 09. 11:05

Egy autós, egy biciklis, egy görkoris, egy gyalogos és egy busszal utazó munkatársunk szállt harcba az elsőségért.


Útvonal: Șoimului utca (Hajnal negyed) - Kolozsvári Állami Magyar SzínházIdőpont: 17:30

Szabályok: csak egy van, a közlekedési szabályokat betartva kell az útvonalat megtenni


Cél: a leghamarabb megtenni a kijelölt távot. Mindegyik közlekedési eszköznek megvan az előnye, illetve a hátránya: a gyalogos például rövidebb távot kell megtegyen, de a busz gyorsabban megteszi a kicsivel hosszabb utat.

Közlekedési eszközök: autó, busz, bicikli, görkori és láb
Sipike (bicikli)

Az a tapasztalatom, hogy belvárosban, csúcsforgalomban a bicikli bármikor gyorsabb mint az autóbusz, ellenben talán egy hajszállal lassabb, mint az autó. Igaz, egyszer egy 10 kilométeres távon sikerült lenyomni az autózó családom, de az nem ér, mert néhányszor látványosan megszegtem a KRESZ-t.A közlekedési kísérletünk előtt a kollégákkal megegyeztünk, hogy betartjuk a közlekedési szabályokat; ez valamivel lassított, hiszen rendes, hétköznapi biciklizéskor hajlamos vagyok rugalmasan értelmezni a KRESZ-t. Én egyoldalúan alkalmazok olyan progresszív, Nyugaton rég bevett szokásokat, mint például kétirányú biciklizés egyirányú utcán, pirosnál jobbra fordulás, a zebrán való átkelés stb.Persze teljesen szabályosan most sem sikerült közlekednem: egy 50 méter hosszúságú szakaszon, a Majális utcai bicikliúton a forgalommal szembe mentem. Mielőtt megköveznétek, el kell mondanom, hogy a Majális utca első szakaszán a forgalom ugyan egyirányú, de az egyirányú bicikliutat hatalmas hülyeségnek tartom akkor, amikor amúgy is kevés a biciklisek számára elkülönített sáv.

A teszt kezdetén amúgy teljesen biztos voltam benne, hogy győzni fogok: a Majális utcán ugyan elhagy az autó, azonban a belvárosi araszolgatásban a bicikli egyértelműen gyorsabb. Elég egy közepes dugó, hogy a bicikli kerüljön ki győztesen. A dugókért drukkolva lefele a Majális utcán már fogalmaztam a győzelmi beszédem: a biciklinél szuperebb városi közlekedési eszköz nincs a világon, együtt megmentjük a világot, halál a dugókra és a légszennyezésre, flower power meg minden. De hát nem így lett.Melinda (busz)

Bár a jegy is a kezemben volt, erős kételyeim voltak afelől, hogy busszal lehet a leggyorsabban eljutni a Hajnal negyedből a magyar színházig. Ezt az érzésemet az is tetézte, hogy Sipike fogadkozott, mindenkit megelőz.

A szerkesztőség utcájának a sarkáig Előddel ballagtunk. Rendre elhagyott bennünket a biciklin Sipike, az autós stáb és Ildi a görkorival. Az előzéseket egy pár fotóval dokumentáltuk, majd elbúcsúztunk egymástól. Irány a buszmegálló.Alighogy a megálló a látómezőmbe került, rohannom kellett az érkező busz felé, mivel elhatároztam, hogy nem várok újabb 35-öst, mert akkor a többiek szinte biztos, előttem érnek célba. Szerencsére a buszsofőr rendes volt, megvárta, míg felkapaszkodom.Igencsak furcsállták az utasok, hogy kattintgatok. A buszsofőrt is az optika célkeresztjébe vettem: külön említést érdemel, mert bevárt a megállóban.

A busz hat perc alatt robogott le velem a központba. A Széchenyi térről ismét gyalogolnom kell két utcahossznyit.Ejnye, éppen akkor érkeztem a stoplámpához, amikor pirosra váltott. Aki gyakran kel át a Széchenyi tér sarkától a Malom utca sarkáig, az tudhatja, rém sokat kell ácsingózni az átjárónál, míg ismét zöldre vált a lámpa.A Malom utcától már csak kőhajításnyira van a Magyar Opera. Izgalmas volt bevenni a kanyart, és nyugtázni, hogy bár Sipike is ott volt, azért mégsem ő ért elsőnek célba.

Ildi (görkori)Az összes ismerősöm, aki tud görkorizni, megállapította, hogy őrült vagyok, amiért képes voltam görkorival lejönni a Majális utcán. Igazuk volt, mert egy 12%-os meredekségű, hosszú és forgalmas utcán legurulni szerintem már extrém sportnak számít. Tulajdonképpen csak az út egynegyedét tettem meg görkorcsolyával. Miután elfogytak a póznák, amikbe kapaszkodva lassíthattam, kénytelen voltam lehúzni a göriket és a kezemben lóbálva őket mezítlab araszolni lefelé.Mondanom sem kell, majdnem mindenkinek mosolyra húzódott a szája. Titokban reménykedtem, hogy a harmadik helyen fogok végezni az autó és a bicikli után, de így azzal vigasztalom magam, hogy egy vízszintes(ebb) terepen dobogós lettem volna!
Laci (autó)

Ketten Szakival nagyon simán leértünk, arra számítottunk, hogy az első háromban végzünk. Több forgatókönyvet is felvázoltunk: 1. az autó lesz a leggyorsabb, szerencsénk lesz és Sipike a biciklijével nem ér le hamar, és Ildi a görkorijával sem lesz olyan gyors, mint mi. 2. Sipike nagyon gyorsan leér, így másodikok leszünk, Ildi pedig harmadik lesz. 3. Sipike is és Ildi is megelőz minket. De nem így lett, és nyertünk.Előd (gyalog)

17:30 Elsőnek fordulok ki a kapun, Melinda egy lépéssel lemaradva, a többiek eszközfüggők, nem megy egyből az indulás. Húsz méteren keresztül vezetek, aztán Ildi lehagy, majd a bicikli és az autó is elhúz mellettünk. A sarkon elválunk, én lefele indulok a Repcsin (Majális utca), Melinda meg fel, a buszmegálló felé. A kanyarban még épp látom Ildit.

17.38 Másfél cigarettányi idő telik el eseménytelenül. Baktatok lefele, semmi akadály, a környék egyre ismerősebb (RMDSZ-székház, majd botanikus kert), de egyszercsak meglátom Ildit, egy villanyoszlopba kapaszkodva. Hopp, most már egy kerítésbe kapaszkodik. Aha, a lépcsők nem kedveznek a görkorinak. Utolérem, mielőtt elhagynánk a botanikus kert bejáratát.17.44 Az első stoplámpa, a Majális és a Petőfi utca sarkán, 40 másodpercet várok, közben többször is neki akarok lódulni, mivel gyér a forgalom. De megegyeztünk, hogy betartjuk a közlekedési szabályokat.

17.46 Szerencsém van, a Béke téren még épp elkapom a zöldet.

17.47 Jobbra a város legjobb kebabozója (Döner Maxx), balra turkáló, hogy lehet ezt kibírni?

17.48 A polgármesteri hivatal mellett vagyok, ezt a zöldet is elkaptam.

17.50 Már látom a többieket, csak az autó és a bicikli ért be. Meglesz a harmadik hely!17.51 Nem érem el a zöldet. Az út másik oldalán ott a célom, már csak néhány másodperc, és ott leszek.

17.52 Még mindig piros. Hátranézek, és meglátom Ildit. Még csak most ért be az utcába, nagyon messze van, nincs ahogy elérje az ÉN zöldemet.17.53 De van. Együtt várunk. És mire visszafordulok, HÉ! honnan bukkant fel Melinda? Ez nem lehet igaz!

17.54 Zöld, de igazából már mindegy. A görkorit csak futva tudnám lehagyni, de az meg tilos, így minden veszve. Szégyent hoztam a gyalogosok becsületére. Pedig csak egy percen múlt a dobogós helyezés.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS