2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Beleszületni a nyomorba...

Geréb Marika 2002. augusztus 15. 09:44, utolsó frissítés: 09:44

Míg a nyugati szülészetek a mama és a baba számára legkényelmesebb körülmények biztosítására törekednek, a Romániában működő 216 szülészet közül egyik se felel meg teljes mértékben az egészségügyi követelményeknek.

A legtöbb szülészet -- azok is, amelyek egyetemi klinikákhoz tartoznak -- másodfokúnak, legjobb esetben harmadfokúnak (alig elfogadhatóknak) számít. Hiányzik a korszerű felszerelés, nincs elegendő személyzet, régiek az épületek, amelyekben az intézmények működnek. Nulladik (működésképtelen) és első fokú szülészetek is léteznek, olyanok, amelyeknek egyáltalán nem szabadna befogadniuk a pácienseket. Bezáratásukat viszont akadályozza az a tény, hogy általában olyan eldugott területeken (a Duna Deltában vagy a hegyvidéken) találhatók, ahol semmilyen más intézmény nem helyettesíthetné őket.

Szégyenletes arány


Az Egészségügyi Minisztérium a közelmúltban vizsgálatot indított a helyzet feltérképezése végett. Fő indítékuk az volt, hogy a számadatok szerint Románia európai viszonylatban előkelő helyet foglal el a gyermekágyi - és az újszülött-elhalálozás tekintetében. A születések száma egyre alacsonyabb, és, noha a kisdedek halálának és a gyermekágyi elhalálozásoknak a száma folyamatosan csökken, a szomszédos országokhoz képest ez az arány még mindig magas. Az adatok arról tanúskodnak, gyermekkori elhalálozások feléért a bölcsőhalál a felelős, a legtöbb kisgyermek pedig a koraszülés vagy a születési rendellenességek miatt nem marad életben. Mindez azt hangsúlyozza, hogy a születést megelőző terhességvizsgálat is korszerűtlen, és vannak helyek, ahol teljesen hiányzik.

Ellátás nélkül maradt állapotos nők

A minisztérium szerint gondot okoz az a tény, hogy az egészségügyi biztosítást meg nem kötő állapotos nők nincsenek a rendszer nyilvántartásában, tehát nem részesülhetnek orvosi ellátásban. Abban az esetben is, ha a gyereket váró nők a rendszer nyilvántartásába kerülnek, csak akkor támogathatják őket anyagilag, ha van biztosításuk, különben fizetniük kell a nekik nyújtott szolgálatásokért. A szakemberi ellátás is egyenlőtlenül oszlik meg az ország kórházai között: néhol a szükségeshez képest túl magas a szakemberek száma, másutt például teljesen hiányoznak az újszülötteket kezelő orvosok, valamint az altatóorvosok.

Megoldás: pénz!

Április hónap folyamán a kormány olyan stratégiát hagyott jóvá, amelynek segítségével a szülészetek helyzetét javítani lehetne. Ennek értelmében a szülés veszélyeztetettségétől függően nyújtanak orvosi ellátást a kismamák és babák számára, a szülészeteket három korszerűségi fok alapján osztályozzák majd, és olyan központokat hoznak létre, amelyekben pontosan meghatározott szakterületeknek megfelelő személyzet dolgozna.

A szülészetek korszerűsítésére és feljavítására az Egészségügyi Minisztérium 90 millió dolláros kölcsönt kér az Európai Fejlesztési Banktól.

Forrás: Mediafax

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS